GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο - BINTEO

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο», υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡ...

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο», υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο ONE, o κ. Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για «συνδιαχείριση» με την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει «εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες. Τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μια από τις δυο χώρες. Εμείς επιδιώκαμε πάντα να οριοθετήσουμε και την δική μας αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα. Το ίδιο επιδιώκει και η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, «αυτό θέλουμε να γίνει με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας» και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, ποια δικαιώματα όμως, Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με την δύναμη της».

Δεν μπορεί να αποκλειστεί «θερμό επεισόδιο»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχουν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο», σημείωσε, προσθέτοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρα μας κάνει ότι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα. Επανέλαβε δε, πως «μια από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι αδρανοποιούσαμε την προβολή ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική».

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση