GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δήλωση-βόμβα Οτσαλάν για το κουρδικό: Είμαι έτοιμος για λύση με την Τουρκία

Ο ιστορικός αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε έτοιμος για μια λύση στο Κουρδικό ζήτημα, το...

Ο ιστορικός αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε έτοιμος για μια λύση στο Κουρδικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να σταματήσει τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του τουρκικού κράτους και Κούρδων μαχητών μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα από τη φυλακή και γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του, ο αρχηγός του PKK τόνισε ότι οι Κούρδοι δεν επιθυμούν ένα ξεχωριστό κράτος εντός του πλαισίου εύρεσης ενός τόπου για αυτούς, που θα είναι σύμφωνος με τις ιστορικές τουρκικο-κουρδικές σχέσεις.
«Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα χώρο για τους Κούρδους, ελάτε, να λύσουμε το Κουρδικό ζήτημα», είπε στην ανακοίνωσή του.
«Λέω, μπορώ να τελειώσω αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση... μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορώ να τη λύσω, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, είμαι έτοιμος για λύση. Αλλά το κράτος... χρειάζεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Μάιο, οι τουρκικές αρχές ήραν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει το 2011 στον φυλακισμένο ηγέτη της κουρδικής εξέγερσης να συναντά τους δικηγόρους του. Οι νομικοί του σύμβουλοι τον συνάντησαν ξανά χθες Τετάρτη.
Η εξέγερση του PKK στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία ξεκίνησε το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε. Έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών των δύο πλευρών το 2015, έχει ξεσπάσει νέος κύκλος βίας.
Ο Οτσαλάν, ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση