Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Έρχεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Share it:

Σταδιακή μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

«Η μείωση των εισφορών δεν αποτελεί απλή προεκλογική τοποθέτηση, αλλά κεντρική πολιτική της κυβέρνησης» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

«Μέσα από τη μείωση των εισφορών, συνδυαστικά με ένα πολύ καλό ελεγκτικό σώμα, που θα παρακολουθεί την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και με ένα αναπτυξιακό πολιτικό περιβάλλον, που έχει ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, θα διαμορφώσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αυξηθούν οι προσλήψεις στη χώρα, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, που βρίσκεται σήμερα στο 40,56%. Μέσα από αυτήν τη μείωση, που θα γίνει σε βάθος πενταετίας και το ύψος της θα είναι πέντε μονάδες, θα διαμορφώσουμε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνονται ευκολότερα προσλήψεις και θα είναι ελκυστικότερες, συνδυαστικά με τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε, η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά. «Κάθε χρόνο, θα υπάρχει ένα ποσοστό μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές του μη μισθολογικού κόστους, της μισθωτής εργασίας. Σε βάθος πενταετίας, θα είναι πέντε μονάδες. Πρόκειται για μεγάλη μείωση. Ήδη έχει μειωθεί έξι μονάδες το 2012-2014. Η επόμενη μείωση των πέντε μονάδων θα διαμορφώσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων στη χώρα μας» είπε ο κ. Βρούτσης.

"Σήμερα τελειώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα"

«Η εγκύκλιος που υπογράφεται σήμερα, θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης ή "ηλεκτρονικό φακέλωμα"» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Πρόκειται για την κατάργηση ενός άρθρου το οποίο ήρθε προεκλογικά. Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε φέρει αυτήν τη διάταξη επί 4,5 χρόνια, αφού ήταν τόσο φιλοεργατική; Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στην ιστορία του εργατικού δικαίου ούτε της Ελλάδας ούτε κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Έφεραν μία διάταξη στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή η διάταξη θα έσωζε τις απολύσεις» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή αποδείχτηκε ότι οι απολύσεις αντιθέτως αυξήθηκαν.

Σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι εκ μέρους της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε σοβαρή και τεκμηριωμένη θέση. Όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένη στη συνείδηση και τα μάτια του κόσμου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν απαντήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε δόθηκαν εξηγήσεις» τόνισε.

«Επιστρέφουμε σε ένα πλαίσιο εργατικού δικαίου της χώρας που επί 100 χρόνια παρείχε πολύ καλή προστασία στους εργαζόμενους, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Μαζί με το βάσιμο λόγο απόλυσης, η πρώην κυβέρνηση στον ιδεοληπτικό της οίστρο να εμφανίσει μία εργατοφιλική εικόνα προς την πλευρά της αγοράς εργασίας προχώρησε σε ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα, του οποίου η αναφορά του συμπίπτει μόνο με το 1746, στη Γαλλία, όταν υπήρχε το βιβλιάριο του εργαζομένου. Υποχρέωσαν τους εργοδότες, όταν γινόταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, να περιγράφουν και τα αίτια για τα οποία απέλυσαν. Έχω αναφέρει μία σειρά από παραδείγματα τα οποία θα ακολουθούν τον εργαζόμενο στον υπόλοιπο εργασιακό βίο του μέσα στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", όπως είναι π.χ. ότι είναι οκνηρός και πλημμελής στα καθήκοντά του, ότι έχει ιατρικά προβλήματα, απουσιάζει αδικαιολόγητα, δεν έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους συναδέλφους, ότι δεν είναι συμβατός με τη λειτουργία της επιχείρησης. Είναι πρωτοφανές να καταγράφονται τέτοια πράγματα στο όνομα ενός εργαζομένου που απολύεται», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «αυτή η άθλια διάταξη που ενσωματώνει μέσα στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ" ηλεκτρονικά πεδία που απαιτεί να συμπληρώνονται από τον εργοδότη για τους λόγους απόλυσης, θα καταργηθεί σήμερα και με αναδρομική ισχύ. Με αυτήν την περιγραφή, οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα ενός επόμενου εργοδότη, για να βρει δουλειά, πολύ απλά θα του έλεγε: "άνοιξέ μου την καρτέλα σου, να δω τι είπε ο πρώην εργοδότης σου για σένα". Κι όταν θα διάβαζε ότι είναι μειωμένων ικανοτήτων ή οκνηρός, φυσικά θα επέλεγε κάποιον άλλον"» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα μπορεί πλέον ο εργαζόμενος να αμυνθεί ή να προστατευθεί απέναντι στην αυθαίρετη απόλυση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Όπως γινόταν επί 100 χρόνια στην πατρίδα μας και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν ανακαλύπτουμε ούτε την πυρίτιδα ούτε την Αμερική. Υπάρχει απόλυτα προστατευτικό δίκαιο υπέρ του εργαζομένου. Ήταν αυτό το οποίο υπήρχε, μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Μέχρι τότε δεν υπήρχε αμυντικό πλαίσιο στο εργατικό δίκαιο που διεκδικούσε ο εργαζόμενος τα χρήματά του και την αποζημίωσή του; Δεν πήγαιναν εργαζόμενοι τους εργοδότες τους για καταχρηστική συμπεριφορά στα δικαστήρια; Βεβαίως και υπήρχαν όλα αυτά. Είναι κατοχυρωμένα στο εργατικό δίκαιο της χώρας, είναι κατακτήσεις μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς της Ευρώπης, που έχουν μπει βαθιά στο σύστημα της οικονομίας όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία φωτοβολίδα, που έβλαψε περισσότερο και τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας. Δημιούργησε περισσότερο θόρυβο και να τα αποτελέσματα: το ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων. Η απάντηση είναι απλή: Άνθρακας ο θησαυρός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διάταξη δεν λειτούργησε προστατευτικά, αντίθετα, λειτούργησε εναντίον και των ανέργων. Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε πάντα και τους ανέργους. 19,2% έκλεισε η ανεργία το 2018. Δεν μπορεί να είναι στόχος καμίας κυβέρνησης άλλος, παρά να μειωθεί αυτό το υψηλό ποσοστό. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε και θα συνεχίσουμε και σε άλλες αλλαγές, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Εννοώ τη μερική απασχόληση, που σήμερα αποτελεί τη γάγγραινα της αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει υποδηλούμενη εργασία, υπό το πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

Αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε τα εξής:

«Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε, είναι η εξής:

- Έλεγχοι παντού, εκτεταμένοι και αυστηροί. Όπου συλλαμβάνεται εργοδότης με καταχρηστική συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο ή παραβιάζει το εργατικό δίκαιο, θα τιμωρείται αυστηρά.

Το 2012-2014, ως υπουργός έφερα μία πολύ αυστηρή διάταξη. Το πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος. Αυτό συνδυαστικά με τη μείωση των εισφορών έφεραν αποτελέσματα.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας παρακολουθείται. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ούτε είναι αυτόματος πιλότος. Έφερε αποτελέσματα, γιατί πέρασε στη συνείδηση κάθε επιχείρησης ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει το κράτος. Το βαρύ πρόστιμο λειτουργεί και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων και έπιασε τόπο. Από τότε που ανέλαβα εδώ και έναν μήνα, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δίνει αναφορά κατευθείαν σε εμένα και το στηρίζω, βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Έχω συναντηθεί με επιθεωρητές, που βρίσκονται παντού στη χώρα. Διαμέσου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από αύριο κλιμάκια όλων των ελεγκτών θα βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές, με πρώτη προτεραιότητα να ελεγχθούν επιχειρήσεις στις οποίες το ισοζύγιο που βγαίνει από το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ" δείχνει ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις το μήνα Αύγουστο».

Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!

ΔΕΙΤΕ το βίντεο-γροθιά στη συνείδησή μας! ΠΑΙΔΙΑ χωρίς τετράδια, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα...

Μάρω Μπουρδάκου   ΣΚΗΝΕΣ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ...ΣΚΗΝΕΣ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ... ΟΥΓΚΑΝΤΑ..., ένα σχολείο ..600 παι...