GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ο Μητσοτάκης έκανε γκάφα ή κλείνει το μάτι στον Τσίπρα;»

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης   Ο Μητσοτάκης έκανε γκάφα ή κλείνει το μάτι στον Τσίπρα;  Με μια τοποθέτηση, που για πολλούς είναι ακατα...

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης 

Ο Μητσοτάκης έκανε γκάφα ή κλείνει το μάτι στον Τσίπρα; 

Με μια τοποθέτηση, που για πολλούς είναι ακατανόητη , ο πρωθυπουργός, χτές Τρίτη από το βήμα του ΟΗΕ αθώωσε ουσιαστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πυρκαγιά στο Μάτι, χαρακτηρίζοντάς την αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θέση που εξέφραζε και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, προκειμένου να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την εκατόμβη αθώων ανθρώπων.

Η χτεσινή δήλωση Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί στόν διορισμό του τέως αρχηγού της αστυνομίας κ Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του πολιτη πριν από 2 μήνες.

Θυμίζουμε ότι ο κ Τσουβάλας διώχτηκε από τη θέση του από τον κ Τσίπρα ως συνυπεύθυνος για τους νεκρούς στο Μάτι, αφού ήταν προϊστάμενος των δυνάμεων που έστειλαν τον κόσμο στα στενοσόκκακα της περιοχής, όπου και κάηκε, περιοχή την οποία αγνοούσαν κι όλας οι αστυνομικοί.

Για να ακριβολογούμε, η αναφορά του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για τήν τραγωδία είναι η ακόλουθη:

«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη ανεξέλεγκτη. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης», τόνισε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εκατόν δύο δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες."

Να μας συμπαθά ο πρωθυπουργός, αλλά η μικρή πυρκαγιά δεν "ξέσπασε". Σύμφωνα με το ανακριτικό της πυροσβεστικής και με το εισαγγελικό πόρισμα τη φωτιά την έβαλε ένας 60χρονος που έκαιγε ξερόκλαδα.

Και να μας συμπαθά, αλλά η φωτιά αυτή δεν "ήταν διαφορετική, οδηγούμενη από ισχυρότατους ανέμους, που εξαπλήθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμώπολη του Ματιού".

1. Η φωτιά εξαπλώθηκε αργά στήν αρχή στο σημείο που την έβαλε ο 60χρονος, όπου είναι και ο χώρος όπου ώφειλε να είναι πυροσβεστικό όχημα, το οποίο δεν ήταν εκεί!

2. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα όχι εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, αλλά εξ αιτίας της πλήρους απουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, οι οποίες είχαν το νού τους στη φωτιά στην Κινέττα, που ειχε ελεγχθεί! Αυτό καταθέτουν οι κάτοικοι, οι εμπειρογνώμονες με το πόρισμά τους και οι εισαγγελικές αρχές.

Η φωτιά, λοιπόν, "κατέστη ανεξέλεγκτη μόλις μπήκε στήν πευκόφυτη οικιστική περιοχή". Μόνο που:

1. Όλη η περιοχή είναι πευκόφυτη από τον Νέο Βουτζά, από όπου ξεκίνησε, μέχρι το Μάτι και, το κυριότερο:

2. Από τη μικρή φωτιά στόν Ν Βουτζά μέχρι να μπεί στο Μάτι "όπου κατέστη ανεξέλεγκτη" δεν υπήρχε κανένας κρατικός μηχανισμός για να την ελέγξει, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και το εισαγγελικό πόρισμα.

Από όλα τα παραπάνω, που είναι γεγονότα και δεν αμφισβητούνται και όπως οφείλει να ξέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέρυσι είχε πλήρη πληροφόρηση για την τραγωδία, πουθενά δεν μεσολάβησε η κλιματική αλλαγή.

Τη φωτιά δεν την έβαλε το κλίμα, αλλά ένας ανόητος.

Η φωτιά δεν εξαπλώθηκε εξ αιτίας των ανέμων, αλλά εξ αιτίας της απουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων και, τέλος,

Οι άνθρωποι δεν κάηκαν εξ αιτίας του κλίματος, αλλά εξ αιτίας της απουσίας κρατικού μηχανισμού, που δεν πρόβλεψε, δεν επενέβη και δεν προνόησε για εκκένωση της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι εκκένωση έκαναν οι καλόγριες στο εκεί ορφανοτροφείο και ο δήμος Αθηναίων στίς εκεί κατασκηνώσεις. Αυτοί είχαν όλο το χρόνο που δυνητικά είχαν όλοι για να σωθούν. Η φωτιά ήταν η ίδια και οι άνεμοι επίσης.

Η νέα θέση του κ Μητσοτάκη για την τραγωδία στο Μάτι μπορεί να έχει δύο εξηγήσεις:

1 Ο πρωθυπουργός, οι σύμβουλοί του και ο λογογράφος του έκαναν μια τεράστια γκάφα. Θέλοντας να εντυπωσιάσουν το κοινό με μια χειροπιαστή τραγωδία. Δεν υπολόγησαν ότι:

α. από χτές έδωσαν το καλύτερο όπλο στον ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει ότι είναι τυμβωρύχος και απατεώνας επειδή κατηγορούσε την κυβέρνηση πέρυσι για τη φωτιά και τους νεκρούς, ενώ τώρα συμπλέει με ό,τι έλεγε και ο κ Τσίπρας πέρυσι: Ότι για την τραγωδία έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Επιχείρημα, με το οποίο όλη η Ελλάδα- πλήν συριζαίων- γελούσε και αντιδρούσε εξοργισμένη.

β. η χτεσινή τοποθέτηση αθωώνει πολιτικά κάθε υπεύθυνο, συμπεριλαμβανομένης της κ Δούρου και του κ Ψινάκη, εναντίον των οποίων κατηύθηνε τα βέλη της η ΝΔ.

γ. η χτεσινή τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων, το πορίσμα της πυροσβεστικής και το πορλίσμα των εισαγγελέων, που ενοχοποιούν τους υπεύθυνους κρατικούς λειτουργούς για την αβελτηρία τους.

δ. η τοποθέτηση αδειάζει τον μόνο πιστό φιλικο στη ΝΔ σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος υπέστη σχεδόν ετήσιο εμπάργκο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και λοιδωρήθηκε αντιστοίχως, επειδή αποκάλυψε ότι θα καρατομηθεί ο τότε αρχηγός της αστυνομίας κ Τσουβαλάκης -πράγμα που 'εγινε- ως υπεύθυνος για την τραγωδία. Γιατί υπερασπίστηκε την ενοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο σταθμός; Για την κλιματική αλλαγή;

Ο κ Μητσοτάκης, όμως, δεν είναι Τσίπρας. Συνήθως ξέρει τα πράγματα, για τα οποία μιλάει. Επομένως, η πιθανότητα να έχει κάνει γκάφα στον ΟΗΕ είναι μικρή.

Πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα να θέλει να αθωώσει τον κ Τσίπρα, ώστε να εξασφαλίσει μια μεγάλη χρονική περίοδο δικομματισμού στη χώρα. Τον οποίο θα μοιράζονται οι δυό τους. Είναι άλλωστε νέοι. Πιθανώς θεωρεί ότι αυτό θα μειώσει τις εντάσεις, όπως την περίοδο 1996- 2009. Δεν είναι τυχαίο που αθώωσε τον κ Τσίπρα a priori για την Novartis.

Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, της γκάφας, ο πρωθυπουργός πρέπει να εξετάσει σοβαρά το επιτελείο προπαγάνδας που έχει. Το οποίο δίνει πολλά και εύκολα όπλα στην αντιπολίτευση για να ορθώνει ανάστημα καθημερινά. Ενώ, κανονικά, θα έπρεπε να μην ξέρει πού να κρυφτεί. Και θα έπρεπε να προσέχει και ο ίδιος τι τον συμβουλεύουν και τι του γράφουν.

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο, που θεωρώ πιθανότερο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στό λαό που υπέστη τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, σε όσους πιστεύουν και υπερασπίζονται ακόμα μια πατρίδα, στη χώρα, που δεν αξίζει να κυβερνιέται από ανίδεους, λαϊκιστές, οπαδούς μιας δικτατορίας, αμόρφωτους και εμφυλιοπολεμικούς.

Γιατί, ο κ Μητσοτάκης πρέπει να έχει υπ όψιν του ότι ο λύκος δεν γίνεται ούτε σκύλος ούτε πρόβατο. Εαν έχει κατά νου να λειάνει το πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να βρεί τις αντίστοιχες πολιτισμένες δυνάμεις για να το επιχειρήσει. Με πλουραλισμό. Αφού πρώτα λειάνει τις άκρες εντός του κόμματός του. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σοβαρή κυβερνώσα αριστερά. Δεν έχει ανάγκη από έναν δεύτερο γύρο αντιδημοκρατίας από Τσίπρες και Πολάκηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση