GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης στο Γαλλικό Πρακτορείο: Να υπάρξουν συνέπειες στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού

Μήνυμα σε Ευρώπη και Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό έστειλε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδή...

Μήνυμα σε Ευρώπη και Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό έστειλε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, σημειώνοντας πως θα θέσει το θέμα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Συμπλήρωσε πως η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, σημειώνοντας πως στη χώρα μας φιλοξενούνται από 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά και ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική εισβολή και σημείωσε πως «αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

Αναφερόμενος, τέλος, στη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια 10ετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση