GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα παράτυπη Navtex από την Τουρκία - Η Άγκυρα στέλνει το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ - ΦΩΤΟ

Στην παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία, με σκοπό...

Στην παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία, με σκοπό τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες από το Γιαβούζ.

Τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητής βρίσκονται από το μεσημέρι εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ο σταθμός της Αττάλειας προαναγγέλλει γεώτρηση που αγγίζει το τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Το Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από το Μερσίνα και μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένος ο Πορθητής, σύμφωνα με το marinetraffic.com. Πολύ κοντά βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Orhan Bey καθώς και τέταρτο πλοίο.

Η Άγκυρα εξέδωσε Navtex η οποία «στέλνει» το Γιαβούζ για γεωτρήσεις σε περιοχή που βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη Navtex 1109/19, η Άγκυρα σχεδιάζει εργασίες γεωτρήσεων στην περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου.

Για τις εργασίες γεώτρησης, ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρει και τα πλοία ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN.

TURNHOS N/W : 1109/19

MEDITERRANEAN SEA

DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUĞRUL, OSMAN AND ORHAN FROM 062100Z OCT 19 TO 102100Z JAN 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 59.40 N - 032 10.83 E

34 01.40 N - 032 10.82 E

34 01.42 N - 032 13.23 E

33 59.40 N - 032 13.25 E

WIDE BERTH REQUESTED.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει γεώτρηση σε νέα σημεία τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 7 έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Η υπογραφή αδειοδότησης της κοινοπραξίας ENI και ΤΟΤΑL για έρευνες στο τεμάχιο 7 πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας».

Από την πλευρά της η Λευκωσία απάντησε ότι «η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: sigmalive.com, philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση