GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

30 Δεκέμβρη 1922... γεννήθηκε η ΕΣΣΔ στις στάχτες της παλιάς Τσαρικής αυτοκρατορίας...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία » Μάρκος Τύλλιος Κικέρων ...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία»
Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (106 - 43 π.Χ.)

Στις 30 Δεκέμβρη 1922 γεννήθηκε η...
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών...
97 χρόνια μετά την ίδρυση της ανακαλύπτουμε τα αναρίθμητα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ωστόσο λίγοι πλέον τα γνωρίζουν.
97 χρόνια μετά... ας δούμε ορισμένα επιτεύγματα που εξαφανίζονται από την επίσημη ιστοριογραφία, αλλά και τη συλλογική μνήμη.
Ήταν το πρώτο κράτος που δημιούργησε μια σοσιαλιστική κοινωνία βασισμένη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας μέσω της μεγαλύτερης μορφής προγραμματισμένης οικονομίας στη σύγχρονη ιστορία.
Ήταν το πρώτο κράτος στην ανθρώπινη ιστορία που εξαφάνισε στην κυριολεξία την πείνα χάρη στην κολεκτιβοποίηση της γης, γεγονός που ακόμη και σήμερα σε πολλές προηγμένες χώρες -για παράδειγμα οι ΗΠΑ-, δεν μπόρεσαν να τερματίσουν αυτή τη μάστιγα, ή σωστότερα δεν το θέλησαν ποτέ.
Ήταν το κράτος που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατατροπώνοντας τον ναζιστικό στρατό. Το 70% του ναζιστικού στρατού νικήθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο, περίπου 25 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στον Πατριωτικό πόλεμο για να τερματίσουν τον Χίτλερ και το ναζισμό. Ωστόσο, σήμερα συνεχίζουν κι έχουν πετύχει να θεωρούμε τις ΗΠΑ ως νικητές αυτού του πολέμου, κυρίως μέσω της ηγεμονίας του Χόλιγουντ στη συλλογική σκέψη και τη διαστρέβλωση της επίσημης ιστορίας στον δυτικό κόσμο.
«Εμείς τους ελευθερώσαμε κι αυτοί δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ»
Γκεόργκι Ζούκοφ, Βερολίνο (1945)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιστορικής πλαστογραφίας η ταινία του Roberto Benigni "Η ζωή είναι ωραία", που θαυμάζουμε στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο επειδή έτσι επιβάλλει η νέα τάξη, η παγκοσμιοποίηση [Βλέπε σε: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών! "La vita è bella"... "Η ζωή είναι ωραία"!].
Η ΕΣΣΔ οδήγησε την παγκόσμια εκστρατεία εξάλειψης της ευλογιάς στον κόσμο. Μια ασθένεια προκαλούσε εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο, ειδικά στις χώρες του τρίτου κόσμου, στις πρώην αποικίες των καπιταλιστικών κρατών. Αντιμετωπίστηκε σε 31 χώρες, εξαλείφοντας έτσι την ασθένεια.
Ο Σοβιετικός υπουργός Viktor Zhdanov ξεκίνησε αυτόν τον τεράστιο ανθρωπιστικό αγώνα κι αποτελεί ως σήμερα σύμβολο Ανθρωπισμού, αλλά όχι για την επίσημη δυτική ιστοριογραφία.
Για την Σοβιετική κοινωνική ασφάλιση θα χρειαζόταν ολόκληροι τόμοι βιβλίων, έτσι ενδεικτικά:
- το πρώτο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γεννήθηκε από το σοβιετικό σύνταγμα του 1936:
* 7 ώρες εργασίας, 6 ώρες για ειδικούς τεχνίτες.
* Σύστημα συνταξιοδότησης για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η συνταξιοδότηση στα 60 (για τους άνδρες) στα 55 για τις γυναίκες, για "βαριές" εργασίες, όπως η βιομηχανία, η ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 50. Για την πλήρη σύνταξη χρειαζόταν εργασία μεταξύ 20 και 25 ετών.
- Μητρότητα, άδεια πλήρων αποδοχών από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και ένα έτος μετά τον τοκετό, περίπου 20 μήνες συνολικά.
- Ασθένεια: αποδοχές ίσες με το 100% του μισθού.
- Ένα μήνα διακοπών το χρόνο, που πληρώνει εξ ολοκλήρου το κράτος.
Λίγα από τον τομέα κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΣΣΔ. Σήμερα τα περισσότερα αποτελούν όνειρο ανεκπλήρωτο για τους εργαζόμενους στις καπιταλιστικές χώρες κι ούτε καν στόχοι των εργατοπατέρων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο. Δημόσια και Δωρεάν Σύστημα υγείας, που αύξησε το προσδόκιμο ζωής των Σοβιετικών, λιγότερο από 40 χρόνια το 1917, για να φτάσει στα 70 χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του '70, αρχές της δεκαετίας του '80. Αυτό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ανακάλυψε τις ανώδυνες, χωρίς πόνο επεμβάσεις πραγματοποίησε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΣΣΔ ήταν η πρόληψη χρόνιων, μολυσματικών και επιδημικών ασθενειών. Διεξάγονταν περιοδικά σε κάθε σχολείο και εργασιακό χώρο, από εργοστάσια, συνεταιρισμούς έως γραφεία. Οι γιατροί πήγαν κατευθείαν στους χώρους εργασίας, στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία για εντελώς δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα και εμβολιασμούς.
Το πρώτο εντελώς Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Παιδείας, το οποίο έφτασε τα υψηλότερα ποσοστά καταπολέμησης του αλφαβητισμού στην ιστορία στις 15 σοβιετικές δημοκρατίες. Επιπλέον, τα σοβιετικά σχολεία προσέφεραν δωρεάν γεύματα τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Το μεγάλο κι αναμφισβήτητο οικονομικό θαύμα που πέτυχε η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τη Ρωσία από μια χώρα φεουδαρχών σε μια οικονομική υπερδύναμη. Ακόμη και ο Ισαάκ Ντέντσερ, γνωστός αντικομουνιστής και "μελετητής του κομμουνισμού", Άγγλος συγγραφέας, πολιτικός ακτιβιστής, δημοσιογράφος με καταγωγή από την Πολωνία και διαπνεόμενος με μίσος προς την ΕΣΣΔ, το είχε παραδεχτεί στη διάσημη φράση του: «Ο Στάλιν πήρε τη Ρωσία με ξύλινα άροτρα και την άφησε με την ατομική βόμβα».
Η κούρσα στο Διάστημα, με ιδιαίτερη σημασία επειδή, παρά τον πόλεμο στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ κατόρθωσε να φτάσει στο τεχνολογικό επίπεδο των ΗΠΑ σε πολύ λίγα χρόνια και να την ξεπεράσει.
Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε δορυφόρο στο διάστημα (Sputnik), τον πρώτο ζωντανό οργανισμό (σκυλίτσα Λάικα), τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα (Yuri Gagarin) και η πρώτη γυναίκα στο διάστημα (Valentina Tereshkova).
Μέχρι σήμερα, μετά το τέλος της ΕΣΣΔ, η αμερικανική διαστημική εταιρία NASA αγοράζει τους κινητήρες των αμερικάνικων διαστημοπλοίων από τη Ρωσία.
10° Η σημασία του λαϊκού πολιτισμού
Η ΕΣΣΔ ήταν η χώρα όπου ο πολιτισμός έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα έκφρασης. Ήταν η χώρα όπου διαβάζονταν και πωλούνταν περισσότερες εφημερίδες, περισσότερα βιβλία, ήταν η χώρα όπου διεξάγονται οι περισσότερες συναυλίες μουσικής. Μια χώρα όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πατρίδας τους, χάρη στα αναρύθμητα θέατρα, κινηματογράφους πολιτιστικά κέντρα.
11° Ισότητα μεταξύ των φύλων
Οι γυναίκες είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, τον ίδιο μισθό, τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης, τις ίδιες ευκαιρίες να εργάζονται στη δημόσια διοίκηση και να ψηφίζουν.
12° Τα πρωτογενή αγαθά διαβίωσης, καθώς και τα κοινωνικά αγαθά όπως η ηλεκτρική ενέργεια ή το νερό, ήταν ΔΩΡΕΑΝ. Δωρεάν η στέγαση, το σπίτι κάθε Σοβιετικής οικογένειας. Ένα δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών κάλυπτε το τεράστιο έδαφος της ΕΣΣΔ, οι δημόσιες συγκοινωνίες στα αστικά κέντρα ήταν ΔΩΡΕΑΝ κι εξαιρετικής ποιότητας.
13° Για τη διεθνιστική αλληλεγγύη αρκεί ν' αναρωτηθούμε πόσες χώρες του τρίτου κόσμου κέρδισαν την ανεξαρτησία τους χάρη στη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η σοσιαλιστική κοινωνία είχε διεθνή σημασία καθώς ενέπνευσε τις επαναστάσεις σ' ολόκληρο τον πλανήτη, όπως η Κουβανική επανάσταση κι αυτή της Νικαράγουας.
14° Η ΕΣΣΔ ήταν επίσης ένα κράτος με τις πιο διαφορετικές εθνότητες στον κόσμο, με περισσότερες από εκατό διαφορετικές εθνότητες  που ζούσαν ειρηνικά εντός των συνόρων της.
Η Δημόσια και Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν για όλους τους πολίτες των διαφόρων εθνοτήτων. Επιπλέον, οι Σοβιετικοί πολίτες δεν χρειάζονταν κανένα ασφαλιστικό βιβλιάριο ή συμβόλαιο. Την απλή ταυτότητα για τους ενήλικες και ένα πιστοποιητικό γέννησης για παιδιά ήταν επαρκές για να λάβουν ιατρική βοήθεια οπουδήποτε στην ΕΣΣΔ.
Τότε, μετά τον εμφύλιο, το κράτος και παρακράτος της δεξιάς, τη χούντα και την αλλαγή φρουράς της ΕΡΕ τους "εθνάρχη" της Φρειδερίκης... στη δύση και στην Ελλάδα μας έλεγαν: "Στη Ρωσία -ποτέ ΕΣΣΔ- οι κομμουνιστές δεν δίνουν φαγητό στο λαό... πεινάνε". Κι αυτά επαναλαμβάνουν μέχρι και σήμερα υπουργοί της δεξιάς κι ακόμη κοσμοπολίτες "αριστεροί" πρώην υπουργοί...
 
1971... Σοβιετικά καταστήματα "Okean", ειδικευμένα στην πώληση ψαριών και κατεψυγμένων τροφίμων...

 Τα Σοβιετικά μπακάλικα με άδεια τα ράφια... τα κακά του κομμουνισμού...
Τότε που στην Ελλάδα, στα μπακάλικα ο βερεσές πήγαινε σύννεφο για την επιβίωση... τα "κομμούνια πεινούσαν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση