GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πριν 30 χρόνια η εισβολή στον Παναμά...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν » Ευριπίδης , 480 - 406 π.Χ. (μεταφρ. Τυχερός αυτός που...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν»
Ευριπίδης, 480 - 406 π.Χ.
(μεταφρ. Τυχερός αυτός που...
διδάχτηκε ιστορία)

Παναμάς... η εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά
30 χρόνια μετά τις πολλές εισβολές των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι θανατηφόρες συνέπειες από εκείνη του 1989 στον Παναμά.
Οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να περιμένουν δικαιοσύνη, να μάθουν τον ακριβή αριθμό των δολοφονημένων, καθώς και την ηθική δικαίωση από αυτή τη Γενοκτονία.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1989, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στον Παναμά με μια δολοφονική ιμπεριαλιστική επίθεση που αργότερα θα αυτοανακηρυχθεί ως η «Δίκαιη Αιτία». Μια εισβολή με 25.000 Αμερικανούς πεζοναύτες, που πλαισιώθηκαν από τα μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα στις βάσεις τους κοντά στο κανάλι Παναμά.
Η προπαγάνδα, το πρόσχημα που δηλώθηκε ως στόχος στη διεθνή κοινή γνώμη ήταν η σύλληψη του τότε προέδρου προέδρου Manuel Noriega, μια μαριονέτα των ΗΠΑ που οι ίδιοι ανέδειξαν στην ηγεσία της χώρας για να διατηρεί το καθεστώς της αμερικανοκίνητης χούντας του 1968.
Για τα συμφέροντα των Αμερικανών, ένας δικτάτορας της δικής τους επιλογής, από τους πιο πιστούς συνεργάτες της CIA και της DEA, έγινε εχθρός της Ουάσινγκτον, μια ιστορία που παρατηρείται και σε άλλες χώρες με την παρέμβαση των ΗΠΑ και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά με την αμερικανοκίνητης χούντας της 21ης Απρίλη και την αλλαγή φρουράς το 1974.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ο δικτάτορας ανακοίνωσε ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη η "Σχολή των Αμερικανών", μια στρατιωτική ακαδημία που είχε λειτουργήσει στον Παναμά από το 1946, γνωστή ως «Σχολή Δολοφόνων» κι από την οποία είχε αποφοιτήσει κι ο ίδιος ο δικτάτορας, αλλά ανησυχούσε πως εκεί τ' αφεντικά τους είχαν ετοιμάσει τους διαδόχους. Ας θυμηθούμε τους δικτάτορες Παπαδόπουλο κι Ιωαννίδη στην πατρίδα μας.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους (πατέρας), αφού οργάνωσε και διεύθυνε εκστρατεία μυστικών επιχειρήσεων στον Παναμά για να τον αποσταθεροποιήσει, δικαιολόγησε την εισβολή βάσει τεσσάρων λόγων: την προστασία της ζωής των Αμερικανών πολιτών που κατοικούν στον Παναμά, την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της διώρυγας και η υπόσχεση να συλληφθεί πράκτορας των ΗΠΑ στρατηγός Noriega.
Ωστόσο, μετά από χρόνια και τον αποχαρακτηρισμό μυστικών εγγράφων αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις και στόχοι του Λευκού Οίκου. Ένας από αυτούς ήταν η κατάργηση των συνθηκών που υπέγραψαν οι ΗΠΑ σχετικά με τη διώρυγα του Παναμά και η εγγύηση του ελέγχου του και πέραν ​​από το έτος 2000. Από την άλλη πλευρά, να ακυρώσει τις συμβάσεις με την Ιαπωνία για εναλλακτικές λύσεις στη διώρυγα και να σταματήσει την άνοδό της σε παγκόσμια δύναμη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας του Παναμά, 655 δολοφονίες πολιτών του Παναμά ήταν αποτέλεσμα της εισβολής και οι τραυματίες ανήλθαν σε 2.007, εκ των οποίων μόνον 124 στρατιώτες.

Αλλά, για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παναμά, 556 δολοφονήθηκαν και βρέθηκαν οι σωροί τους, ενώ 93 εξαφανίστηκαν. Ο Σύνδεσμος Συγγενών των πεσόντων κι αγνοουμένων στοιχειοθετεί τη δολοφονία 4.000 ανθρώπων.

* Σήμερα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λατινική Αμερική, με τελευταίο το πραξικόπημα στη Βολιβία [Βλέπε σε: Η Ρωσία αναγνώρισε την Ανιές ως νόμιμη πρόεδρο;].
Όμως...  Η Λατινική Αμερική μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε!
Περισσότερα για τη Λατινική Αμερική: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση