GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πριμ στις αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορά και πώς θα δοθούν

Πριμ στις αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης φέρνουν οι τελικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ...

Πριμ στις αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης φέρνουν οι τελικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Eλεύθερος Τύπος" ,το νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις συνολικά για 500.000 συνταξιούχους. Στο τελικό κείμενο εμπλουτίστηκε με πρόσθετες αυξήσεις καθώς προβλέπεται ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ήδη αύξηση με τον πρώτο επανυπολογισμό του 2019 θα τύχουν με τον νέο νόμο νέας πρόσθετης αύξησης, την οποία θα πάρουν από 1/10/2019. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 300.000 συνταξιούχοι από Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, που έχουν πάνω από 30 έτη και με τον νέο νόμο οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν σε μεγαλύτερο ποσό από αυτό που παίρνουν με τον πρώτο επανυπολογισμό. Οι καινούριες αυξήσεις θα προκύψουν από την προσαύξηση του 0,075% που θα ισχύσει και στον νέο νόμο για όσους κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές.

Πρόσθετες αυξήσεις -πέραν αυτών που πήραν ήδη από 1/1/2019- θα έχουν ακόμη και χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις χηρείας οι οποίες υπολογίστηκαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Οι πρόσθετες αυξήσεις θα δοθούν με 5 ετήσιες δόσεις και θα έρθουν να μεγαλώσουν τις δόσεις των αυξήσεων που πληρώνονται ήδη από τον πρώτο επανυπολογισμό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πήρε ήδη αύξηση 180 ευρώ, πήρε την πρώτη δόση (1/5) το 2019 με 36 ευρώ και φέτος έχει άλλα 36, δηλαδή 72 ευρώ, που αντιστοιχούν στα 2/5 της αύξησης των 180 ευρώ. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάρει νέα αύξηση (έστω άλλα 200 ευρώ) και φέτος θα πάρει την πρώτη δόση με το 1/5 της αύξησης, δηλαδή 40 ευρώ το μήνα, τα οποία θα προστεθούν στα 72 ευρώ και έτσι η συνολική αύξηση σύνταξης θα είναι από φέτος με τον νέο νόμο στα 112 ευρώ και θα χορηγείται κάθε χρόνο ως και το 2024.

Απόστρατοι

Επίσης, όπως προκύπτει από τα άρθρα 24 και 25, οι απόστρατοι κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας διατηρούν το ευνοϊκότερο καθεστώς ανάμεσα στον παλιό και τον νέο επανυπολογισμό συντάξεων όσον αφορά τα διπλά έτη που προσαυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, απόστρατος με 32 πραγματικά έτη και 12 διπλά έτη λόγω πτητικών εξαμήνων θα έχει επανυπολογισμό με το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί σε 44 έτη. Το νέο ποσοστό για τα 44 έτη διαμορφώνεται στο 52%, ενώ με το παλιό ήταν 50,8%. Συμφερότερο ποσοστό είναι το νέο (52%), οπότε ο απόστρατος θα πάρει αύξηση σύνταξης. Αν φτάνει στα 52 έτη με τα χρόνια που πιάνονται διπλά, τότε θα διατηρήσει το παλιό ποσοστό αναπλήρωσης που είναι 66,8% γιατί αυτό είναι συμφερότερο από το νέο ποσοστό, που για τα 52 έτη φρενάρει στο 56%. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη θα μείνει ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση