GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Δημητρακόπουλος και Μαντζουράνης σχολιάζουν...

Δύο διακεκριμένοι δικηγόροι σχολίασαν στον Realfm 97,8 το αν έχει δικαίωμα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής να εκδώσει ένταλμα βιαίας ...

Δύο διακεκριμένοι δικηγόροι σχολίασαν στον Realfm 97,8 το αν έχει δικαίωμα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής να εκδώσει ένταλμα βιαίας προσαγωγής και αν έχει υποχρέωση η ελληνική αστυνομία να το εφαρμόσει ή όχι.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης τόνισε ότι "υπάρχει μια σύγχυση η προκαταρκτική η παλιά, η καλούμενη τώρα προανακριτική, δεν είναι εισαγγελέας. Είναι λάθος να λέμε ότι είναι εισαγγελέας. Έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Είναι κάποιος εισαγγελέας όταν έχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία ως δικαστής κατά το Σύνταγμα. Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής δεν έχουν ούτε προσωπική ούτε λειτουργική ανεξαρτησία, έχουν την ασυλία του βουλευτή. Άρα δεν είναι εισαγγελείς, έχουν όμως κατά τον κανονισμό της Βουλής τις αρμοδιότητες που ασκεί ο εισαγγελέας".
"Επομένως έχει την αρμοδιότητα πράγματι να διατάξει την βιαία προσαγωγή των μαρτύρων. Να βγάλει δηλαδή ένταλμα βιαίας προσαγωγής. Τώρα εδώ έχουμε ένα άλλο θέμα, μπορεί να διατάξει την βιαία προσαγωγή προστατευόμενων μαρτύρων;" πρόσθεσε.
Ακούστε το ηχητικό:

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι "βλέπουμε ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή που διερευνά ποινικά αδικήματα, όχι πολιτικές ευθύνες, σύμφωνα με τον νόμο λειτουργεί ως εισαγγελέας. Από τη στιγμή λοιπόν που λειτουργεί ως εισαγγελική αρχή πάμε στο άρθρο 231 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που λέει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να εκδώσει ένταλμα βιαίας προσαγωγής για τους μάρτυρες που έχει καλέσει για τη διερεύνηση της αλήθειας. Εδώ λοιπόν 100% χωρίς ρωγμή νομικής αμφιβολίας η προανακριτική επιτροπή αυτούς που κρίνει ότι πρέπει να εξετάσει ως μάρτυρες αν δεν ανταποκριθούν στην κλήση της, μπορεί να εκδώσει ένταλμα βιαίας προσαγωγής. Από εκεί και πέρα η δική μου θέση είναι ότι η αστυνομία οφείλει να εκτελέσει αυτό το ένταλμα βιαίας προσαγωγής αλλιώς ο αρμόδιος αστυνομικός διαπράττει παράβαση καθήκοντος. Το θέμα έχει νομολογιακά μια ιδιαιτερότητα που μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί ότι εδώ δεν έχουμε έναν οποιονδήποτε μάρτυρα, έχουμε μάρτυρα που έχει χαρακτηριστεί καλώς ή κακώς ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα. Υπάρχουν δύο απόψεις, η μία ότι πρέπει να εξεταστούν ως μάρτυρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αυτή είναι η κρατούσα μέχρι στιγμής επιστημονικά. Η άλλη άποψη επίσης πολύ σοβαρή είναι ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος οπωσδήποτε πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες αλλά επειδή η εισαγγελική αρχή είναι ενιαία δεν απαιτείται να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η προστασία που παρέχεται δεν είναι απέναντι στους εισαγγελείς, παρέχεται για να μην δεχθεί εγκληματικές δραστηριότητες από τρίτα πρόσωπα".
"Προτείνω δημόσια να ακολουθήσουμε αυτό που έκαναν οι δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο τρόπος που επέλεξαν αυτοί αυτός πρέπει να εφαρμοστεί από την προανακριτική" συμπλήρωσε.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση