GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ! 100 ευρωβουλευτές ζητούν (επισήμως) «διεξοδική έρευνα» για τον πυροβολισμό του Πακιστανού μετανάστη στα τουρκο-ελληνικά σύνορα στον Έβρο...

Σε επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ, περισσότερα από 100 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν διερεύνηση των θανατηφόρων πυροβολισμώ...

Σε επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ, περισσότερα από 100 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν διερεύνηση των θανατηφόρων πυροβολισμών στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, όπως αποκαλύπτει σε νέο σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "περιμένουμε από την Επιτροπή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και να ξεκινήσει διεξοδική έρευνα" αναφέρει η  επιστολή  Η μη ανταπόκριση στην έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής θα σήμαινε "ατιμωρησία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια Ένωση βάσει του σεβασμού του κράτους δικαίου."

Σε μια κοινή έρευνα με τις ομάδες των Forensic Architecture, Bellingcat and Lighthouse Reports, το SPIEGEL αναφέρει ότι  ανακατασκεύασε το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μωάμεθ Γκουλζάρ. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν την έκθεση αυτοψίας του Gulzar, να μιλήσουν με αυτόπτες μάρτυρες και να αναλύσουν περίπου οκτώ ώρες υλικού βίντεο. Η ανοικοδόμηση της 4ης Μαρτίου δείχνει λεπτομερώς ότι πυροβολήθηκαν ζωντανά πυρομαχικά, πιθανότατα από Έλληνες συνοριοφύλακες. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Γκουλζάρ χτυπήθηκε από μια σφαίρα ενός Έλληνα στρατιώτη. Έξι άλλοι μετανάστες τραυματίστηκαν στο συνοριακό φράχτη εντός 37 λεπτών εκείνη την ημέρα. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες τους πυροβόλησαν.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα επίσης:
Η ελληνική κυβέρνηση γενικά απέρριψε τις αναφορές ως «ψεύτικες ειδήσεις» χωρίς να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς. Η Ελλάδα έχει το «δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της», λέει μια γραπτή δήλωση.
Αυτή η δήλωση δεν είναι αρκετή για πολλούς βουλευτές της ΕΕ. Με τους ψεύτικους ισχυρισμούς εναντίον ερευνητών δημοσιογράφων, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο προσανατολισμένη στον Ντόναλντ Τραμπ παρά στις ευρωπαϊκές αξίες και νόμους, λέει ο Erik Marquardt, ευρωβουλευτλης των Πρασίνων . "Εάν η Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλουν να διευκρινίσουν το ζήτημα, χρειαζόμαστε μια εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο."

Η επιστολή υπογράφηκε από μέλη της Πράσινης Ομάδας, των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και της φιλελεύθερης Ομάδας Renew Europe.
Οι συντηρητικοί ζητούν επίσης έρευνα, αλλά από τις ελληνικές αρχές και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα γεγονότα στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το κράτος δικαίου, λέει η Λένα Ντίποντ, ευρωβουλευτής του  CDU στο ΕΛΚ . Εάν επιβεβαιωθεί ένα θανατηφόρο παράπτωμα από τους Έλληνες συνοριοφύλακες, αυτό πρέπει να έχει πειθαρχικές και ποινικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα, η ΜΚΟ Greek Helsinki Monitor υπέβαλε καταγγελία στον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. "Υποχρεώνει την ελληνική δικαιοσύνη να διενεργήσει την έρευνα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει μόνη της", δήλωσε ο Παναγιώτης Δημήτρας, εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Η Luise Amtsberg, εκπρόσωπος της πολιτικής για τους πρόσφυγες της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, βλέπει επίσης για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως καθήκον ότι θα πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει πλήρως τα γεγονότα. Η ελληνική αντίδραση στις προκλήσεις του Ερντογάν ήταν βίαιη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε. "Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων δεν πρέπει ποτέ να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή."
Ο Gerald Knaus, σύμβουλος πολιτικής του Βερολίνου και πηγή ιδεών για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, φοβάται ότι η βία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει φυσιολογική. "Ένα τέτοιο περιστατικό δεν πρέπει να ξανασυμβεί, αλλά θα επαναληφθεί εάν αποτύχουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο, βιώσιμο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη", λέει ο Knaus.
Η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα μόνη της για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων και πρέπει να διανείμει πρόσφυγες από την Ελλάδα σε ολόκληρη την ήπειρο. "Και πρέπει να μιλήσει στην Τουρκία για το πώς μπορεί να σωθεί η συμφωνία μετανάστευσης".

Η Ursula von der Leyen δέχεται επίσης κριτική. Η Birgit Sippel, ευρωβουλευτής του SPD , είπε ότι τώρα κλήθηκε να εκπληρώσει επιτέλους το ρόλο της ως θεματοφύλακας των συνθηκών . Στις αρχές Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ασπίδα» για την Ευρώπη και δεν είχε ακούσει τίποτα για την υπόσχεσή της για «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση». Η Von der Leyen δεν πρέπει να αποφεύγει τη σύγκρουση με τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η Von der Leyen επαίνεσε ακόμη και τη βίαιη καταστολή των προσφύγων από τους Έλληνες συνοριοφύλακες κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο στις 3 Μαρτίου, λέει ο Karl Kopp, Ευρωπαίος διευθυντής της Pro Asyl . Η διεθνής έρευνα είναι απαραίτητη. "Εάν η Επιτροπή της ΕΕ είναι ακόμα έτοιμη να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου θα αποδειχθεί επίσης στην περίπτωση της δολοφονίας του Μωάμεθ Γκουλζάρ".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση