GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ και ο Χατζηδάκης! «Ναι, συζητάμε συμφωνία με την Τουρκία αντίστοιχη με της Ιταλίας...»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία με συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας έστειλε ο υπουργός Ανάπτ...

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία με συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια...

«Eάν η Τουρκία θέλει να κάνουμε συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Εάν δεν θέλει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής. Και με τον EastMed και στον Έβρο. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη τη χώρα μας», ήταν η δήλωση Χατζηδάκη.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης έγιναν θέμα και στα ιταλικά ΜΜΕ με το πρακτορείο Agenzia Nova να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον «έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες». Μάλιστα το πρακτορείο αφήνει να εννοηθεί πως οι δηλώσεις Χατζηδάκη είναι θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του Μελβούτ Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα, πριν λίγες ημέρες από την Ιταλία, για διάλογο και μοίρασμα των (ελληνικών) υδάτων.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Agenzia Nova γράφει:
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία τη δυνατότητα οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) για τις δύο χώρες, είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζιδάκις. “Εάν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με αυτήν (την οποία έχουμε συνάψει) με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε”, έγραψε ο Χατζιδάκης στο Twitter.
Οι δηλώσεις του Χατζηδάκη έρχονται αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.
“Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία”, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι “αυτό που δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε με λόγια, προσπαθούμε τώρα να το κάνουμε με τις ενέργειές μας, με τα πλοία μας και οι συμφωνίες μας”».

Με τη σειρά του, το δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου έρχεται λίγα 24ωρα μετά την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου πως θέλει την Ρώμη ως διαμεσολαβητή μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Οι Ιταλοί δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό τον ρόλο, καθώς γνωρίζουν πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει με την Τουρκία, θα είναι απερίσπαστοι να συνεργαστούν με τους Τούρκους στην ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.

Και το «μαστίγιο»...
Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη που θα επιχειρούν στη Μεσόγειο, επέλεξε τη γνωστή τακτική των απειλών κατά της Ελλάδας και της ρητορική υψηλών τόνων: «Ας το επιχειρήσουν. Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας. Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο» και ανέφερε: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο πρόεδρος Ερντογάν τού πρότεινε συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η υφαλοκρηπίδα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα του έχει καταχωρίσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Εθνη και αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά τη δυνατότητα του Καστελόριζου να έχει ΑΟΖ. «Ενα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο» ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση