ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΟ ΨΗΦΙΖΕΙ; Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ της κάνναβης άναψε ...φωτιές στον Βορίδη!

Share it:
Οι διατάξεις που αφορούν την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα για βιομηχανική χρήση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Βουλή.
Συγκεκριμένα, έμμεσες επιφυλάξεις εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, εισηγούμενος διάταξη για πιο αυστηρό πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Μάλιστα δέχθηκε και τα πυρά της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι η πραγματική άποψη του υπουργού είναι η κατάργηση της καλλιέργειας.

Ο υπουργός  όσον αφορά την προοπτική της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης δήλωσε πως «δεν καταργείται, είναι πολιτική επιλογή της παρούσης κυβέρνησης η καλλιέργειά της». Παρόλα αυτά έσπευσε να προσθέσει αμέσως μετά ότι αυτό είναι ανεξάρτητο «από τα αισθήματα που έχει κανείς γι αυτό» δείχνοντας  τις επιφυλάξεις που έχει για το ζήτημα.

Πάντως απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και εστίασε στο θέμα της ποσόστωσης της ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης, που περιέχεται στην καλλιέργεια και καθορίζει την διαφορά μεταξύ της κάνναβης που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και την «κλασσική» καλλιέργεια της κάνναβης. Σημείωσε ότι με την νομοθετική πρόβλεψη που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ανώτατο όριο περιεκτικότητας είχε οριστεί στο 0,2%, υπήρχε μια πρόβλεψη για ανώτατα όρια μεταξύ του 0,2 και του 0,6%. Υποστηρίζοντας πως «η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε καθ’ υφαρπαγήν να οδηγήσει το ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,6%» επισήμανε ότι αυτό αποτελούσε μία «γκρίζα ζώνη» αφού η καλλιέργεια δεν θεωρούνταν παράνομη εφόσον ο καλλιεργητής μπορούσε να αποδείξει ότι αυτό οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής της καλλιέργειας. Όμως υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί από καμία μελέτη και έτσι με το νομοσχέδιο ορίζεται ως απόλυτο ανώτατο όριο το 0,2%.

Η αντιπολίτευση
Παρόλα αυτά δεν έλειψε η κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς  είπε πως «έχετε καθυστερήσει χωρίς λόγο την υπογραφή συμβάσεων για την δημιουργία βιομηχανικών μονάδων» και απέδωσε την στάση αυτή σε μία «κραυγαλέα ιδεοληψία» και απότοκο των «κραυγαλέων εμμονών του ακροατηρίου σας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης  επισήμανε ότι «δεν είναι κακό να υπάρχει προσωπική άποψη. Δεν είναι κακό να έχεις προκαταλήψεις. Όταν, όμως, είσαι Υπουργός υπάρχει θέμα. Θέλω να ρωτήσω άσχετα με τη διάταξη, γιατί μειώθηκαν κατά 60% τα στρέμματα στη βιομηχανική κάνναβη. Ποια είναι τα κίνητρα τα οποία δίνετε στη συγκεκριμένη καλλιέργεια; Γιατί δεν δίνετε κίνητρα στην εμπορία, στη μεταποίηση προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης;».

Παρόμοια προσέγγιση και από τον βουλευτή του Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη που είπε  πως «για την κάνναβη, εδώ πέρα είναι καθαρά ιδεολογικό το ζήτημα και κρύβεστε πίσω από τους αριθμούς...».
Το 2018

Πολλές από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εστιάζονται στην σκληρή κριτική που είχε ασκήσει σε αγροτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2018 ο Μ. Βορίδης, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «το χασίσι είναι ναρκωτικό. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό. Είναι απαγορευμένο. Απαγορεύεται η χρήση του, η εμπορία του, η καλλιέργειά του» καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε αυτή την αρχή. Είχε επίσης εκτιμήσει ότι «από ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και μια κουβέντα περί νομιμοποίησης» σημειώνοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι».
Share it:
Reactions:

Βορίδης

Επικαιρότητα

Πολιτική

Πρώτη Σελίδα

Πρώτη2

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση