GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανικά βέλη κατά Μόσχας για το εμβόλιο: Δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς

Έντονη κριτική στη Μόσχα για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ασκ...

Έντονη κριτική στη Μόσχα για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ασκεί ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, σημειώνοντας πως το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς.

«Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε υπερβολικά νωρίς εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να καταφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει στραβά, έτσι είμαι πολύ επιφυλακτικός μ' αυτά που γίνονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Ο ίδιος τόνισε πως «θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε ένα αρχικό, καλό εμβόλιο, αλλά με βάση όλα όσα γνωρίζουμε -και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα, το ότι οι Ρώσοι δεν μας λένε πολλά- αυτό δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς».

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος -είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο θα ονομασθεί «Sputnik V» προς τιμήν του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα όπου η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, αναφέροντας μάλιστα πως έχει ήδη εμβολιασθεί η κόρη του. Η απόφαση της Μόσχας να εγκρίνει το εμβόλιο πριν ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές έχει προκαλέσει ανησυχίες σε μερικούς ειδικούς.

Ο Σπαν δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία, ακόμη και στη διάρκεια μιας πανδημίας, να διεξάγονται οι σωστές μελέτες και δοκιμές και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα ώστε οι άνθρωποι να εμπιστευθούν το εμβόλιο.

Μόνο περίπου 10% των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και μερικοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως η Μόσχα προκρίνει το εθνικό κύρος έναντι της ασφάλειας.

Ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως το ρωσικό εμβόλιο είναι πλήρως ασφαλές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως θα χορηγηθεί σε ιατρικό προσωπικό και μετά σε εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η μαζική διάθεσή του στη Ρωσία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση