GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τα σούπερ μάρκετ με κορονοϊό! «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Lidl», «Μασούτης», «My Market», «Γαλαξίας», «Κρητικός»...

Τον χάρτη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σούπερ μάρκετ παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Πρόκειται, όπως είπ...


Τον χάρτη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σούπερ μάρκετ παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Πρόκειται, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, για τα κρούσματα που έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα κρύψουν.

Η λίστα με τα κρούσματα
Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Κρητικό, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου και εργαζόμενο στον «Σκλαβενίτη»: «Όλη αυτή η θολή κατάσταση έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα να μετράμε δεκάδες κρούσματα σε super market, ενδεχομένως σε πολλαπλάσια καθώς ούτε μαζικά τεστ γίνονται ούτε η πραγματική εικόνα δίνεται, σε χώρους που είναι ο πιο πολυσύχναστοι πλέον για κάθε εργατική-λαική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών και χωρίς φυσικά όλα να γίνονται γνωστά, είναι:
  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι – Avenue 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζελου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3., Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2,
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1(Σπύρου Μερκούρη), και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων! Να φτάνει στο σημείο να λέει σε εκπροσώπους του σωματείου «δεν φταίμε εμείς αν πάνε στις πλατείες και κολλάνε»
  • Mασούτης Αγ. Παρασκευής: τουλάχιστον 4 κρούσματα
  • My Market: Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1
  • Γαλαξίας: Μενίδι 2 κρούσματα με τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα άλλα δεν τα λένε.
  • ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – αποθήκες 7 κρούσματα.
  • LIDL Περιστέρι (Τζον Κένεντι), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα
Ατομικά τεστ
Έχει μεγάλη αξία και θέλουμε να επισημανθεί το εξής: Υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος που δεν είναι 1-2 μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.

Το παραπάνω αίτημα των συναδέλφων το σεβόμαστε αλλά παράλληλα μας οργίζει διότι αποτυπώνεται η ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Και μέσα από αυτή τη συνέντευξη λέμε ότι δεν θα το αφήσουμε έτσι. Όπως δεν αφήσαμε να περάσει η πρακτική των επιχειρήσεων που καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί που το αποτέλεσμα του τεστ θα πήγαινε απευθείας στην επιχείρηση.

Από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, συνάδελφοι μέσω των σωματείων τους επικοινώνησαν μαζί μας και μας ζήτησαν να πούμε τα πιο εξόφθαλμα στοιχεία.

Στον Σκλαβενίτη υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα. Έγινε προσπάθεια για απόκρυψη σε πολλές περιπτώσεις. Με τις παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας έγιναν σε κάποια καταστήματα επαναλαμβανόμενα τεστ που απέδειξαν το προφανές..δηλαδή πως «κολλάει» και μεταξύ των τμημάτων στα σούπερ μάρκετ πχ 6 κρούσματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία με διαφορά 3-4 ημερών το ένα από το άλλο, αλλά 6 πρόσφατα στον Βαρδάρη. Η εταιρεία κάνει rapid test και διώχνει από τη δουλειά μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1-2 εργαζόμενους από το τμήμα τους.

Στον Μασούτη έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη αλλά και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων.

Στα Lidl είχαμε τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική απολύμανση στο χώρο ενώ παράλληλα αρνούνται την διενέργεια μαζικών τεστ. Όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν. Κάνουν επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στο χώρο.

Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου συναδέλφου. Στην καταγγελία του σωματείου η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές» που όπως είπαμε παραπάνω στενές επαφές λογίζονται οι συνάδελφοι που δε φοράνε μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή κοροϊδευόμαστε και τα συμπεράσματα δικά σας..».

Τι γίνεται σε Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα
Στην Πάτρα, η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη. Κάτω από μυστικότητα δεν ανακοινώνονται κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπου διενεργούνται τεστ γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και τα αποτελέσματα δεν δίνονται στους ίδιους τους εργαζόμενους (όπως έγινε στον Σκλαβενίτη). Αυτή τη βδομάδα μόνο υπάρχουν κρούσματα σε 2 καταστήματα lidl (4 κρούσματα) ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε Σκλαβενίτη, ΜΕΤΡΟ, Ανδρικόπουλο. Στον ΑΒ υπάρχουν 4 κρούσματα. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι βάρδιες συνεχίσανε κανονικά πριν καν γίνουν τεστ αλλά και πριν γίνουν απολυμάνσεις. Επαναληπτικά τεστ δεν έχουν γίνει παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το κλαδικό σωματείο στο Ηράκλειο της Κρήτης μας ενημέρωσε χθες για κρούσμα στον Χαλκιαδάκη για το οποίο η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ. Απολύμανση έγινε «το βράδυ» χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ δεν έκαναν τεστ οι εργαζόμενοι του καταστήματος, δεν κοινοποιήθηκε κάτι ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες που ήρθαν σε επαφή. Σε άλλο κατάστημα με επιβεβαιωμένο κρούσμα στα ταμεία η απολύμανση έγινε «το βράδυ» χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ τεστ έκαναν μονάχα οι εργαζόμενες στα ταμεία.

Στα Γιάννενα ενώ υπάρχουν κρούσματα και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας, η απάντηση από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχει απλώσει είναι να γίνεται προσαγωγή συνδικαλιστών, να τους ρωτάνε αν είναι εκλεγμένοι, να κόβουν πρόστιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε κρούσμα σε κατάστημα Μy market από εργαζόμενους που είχαν μετακινηθεί λόγω των κρουσμάτων από το Μετρό.

Ίδια κατάσταση σε κάθε περιοχή
Για να μην μακρηγορούμε ίδια είναι η κατάσταση σε κάθε περιοχή. Καταγγελίες για κρούσματα υπάρχουν τις τελευταίες μέρες από το Αγρίνιο, από τη Μυτιλήνη που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου. Η εργοδοσία μόνο όταν γίνεται αντιληπτό το κρούσμα και βγαίνει προς τα έξω, προσπαθεί να πάρει μέτρα.

Σε όλες τις αλυσίδες super market η εργοδοσία έχει δώσει αυστηρές συστάσεις στο διευθυντικό μηχανισμό της να μην βγαίνει τίποτα έξω από το κατάστημα και εκβιαστικά το ίδιο συστήνουν και στους εργαζόμενους σε περίπτωση κρούσματος.

Πχ πριν ένα μήνα περίπου στο υπερμαρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Ν. Χαλκηδόνα την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε! Αυτό δήλωσε σαν το πλέον φυσιολογικό πράγμα σε εκπροσώπους του σωματείου. Κι ενώ αυτό έγινε μέρα Σάββατο και υπήρχε η δυνατότητα το κατάστημα να παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια. Η ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το αν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης μόνο υποψία μπορεί να προκαλέσει για ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών στο προσωπικό του καταστήματος. Τα ίδια συνέβαιναν εκείνες τις μέρες και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου όπως Σεβαστουπόλεως, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α.

Στο κατάστημα του ΑΒ στο Μαρούσι ενώ είχαν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα η ενημέρωση γινόταν επιλεκτικά και με την σύσταση να μην βγει “προς τα έξω τίποτα”! Συνέχισε να λειτουργεί κανονικά το κατάστημα και τα τεστ έγιναν ανάλογα με τις επαφές που είχε ο κάθε εργαζόμενος. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα του Ομίλου όπως Μελίσσια και κέντρο».
Τα τέσσερα «πρωτόκολλα» των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ντίνα Γκογγκάκη: «Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εργοδότες σούπερ μάρκετ αλλά και συνολικά στον κλάδο του εμπορίου:

Πρωτόκολλο 1 «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»
Αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!

Πρωτόκολλο 2 «Ένας ίσον κανένας»

Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το κρούσμα ανά 2άδες-3άδες «για να μην γίνει σούσουρο» και το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά μέσα στο κατάστημα

Πρωτόκολλο 3 «Στο κατάστημα μας δεν κολλάει»

Ενώ γίνεται γνωστό το κρούσμα, οι εργοδότες δεν κάνουν τίποτα!

Πρωτόκολλο 4 «Ανοσία της αγέλης στην εταιρεία μας»
Με γνωστό το κρούσμα, όλοι οι εργαζόμενοι του καταστήματος κάνουν το τεστ και, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται συνάδελφοι από άλλα καταστήματα! (My Market Μεταξουργείο, Lidl Περιστέρι)».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση