GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΛΟΥΚΕΤΟ και στα βιβλιοπωλεία λόγω lockdown...

Γιάννης Παπουτσάνης   Συγγνώμη που θα επιμείνω αλλά με έφτιαξε το πρωτοσέλιδο της "Καθημερινής" που ενημερώνει ότι στο Βέλγιο (το...

Συγγνώμη που θα επιμείνω αλλά με έφτιαξε το πρωτοσέλιδο της "Καθημερινής" που ενημερώνει ότι στο Βέλγιο (το οποίο βρίσκεται σε τρισχειρότερη θέση από την Ελλάδα όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού) τα βιβλιοπωλεία εξαιρούνται του γενικού lock down.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση του Βελγίου κατέληξε σε αυτή την απόφαση επειδή θεωρεί ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι "είδος πρώτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των πολιτών" και, επιπλέον, θέλει να ενισχύσει τα βιβλιοπωλεία, ιδίως τα μικρότερα, που πλήττονται από την κρίση.
Αυτά με τους Βέλγους, που για να ισορροπήσουν στα lock dowvn, οι βαριόμοιροι, θέλουν τη δόση τους σε βιβλία σε αντίθεση με εμάς που τάχουμε τετρακόσια από κούνια και δεν τραβάμε κανά ζόρι σαν τους κουτόφραγκους.
Στα καθ' ημάς, λοιπόν, στη χώρα που εκτός της Δημοκρατίας (το Δέλτα κεφαλαίο, παρακαλώ) ανθεί, μαζί κι αντάμα με τον πολιτισμό η, κατά τον Α. Βλάχο, φαιδρά πορτοκαλέα, τα βιβλιοπωλεία πάνε παρέα με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Λογικό. Ο πολιτισμός εν Ελλάδι, όταν υπεκφεύγει της προσοχής της κας Γκαγκάκη, Γκαγκάτση θα σας γελάσω (θυμάστε την αρμόδια κυρία επί του πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων...) έχει να κάνει μόνο με το ΚΑΣ τις γνωματεύσεις του οποίου (ως προς το Ελληνικό) ανέλαβε να διευθετήσει η κυρία Μενδώνη - ασχέτως αν, εν συνεχεία, οι μπουλντόζες του κ. Γεωργιάδη έκαναν την εμφάνισή τους μήπως και ανταγωνιστούν τους μουσαμάδες του κ. Τσίπρα στο μετρό (ήμουνα νιος και γέρασα) της Θεσσαλονίκης.
Επιστρέφοντας στο θέμα μας, ας περπατήσουμε στα νύχια των ποδιών... Ας κρατήσουμε την αναπνοή μας, μπας και ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα: το υπουργείο Πολιτισμού και τις ενοίκους του.
Από την άλλη όμως, οφείλουμε να αναρωτηθούμε: όλοι αυτοί οι "άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού" τι απέγιναν, βρε παιδί μου; Ιδίως όσοι δημοσιολογούν και αρθρογραφούν ξεχέζοντας, κατά προτίμηση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια κουβέντα, ρε παιδιά. Μια γνώμη, μια άποψη. Κι ας την πάρει το ποτάμι: Γιατί να μη μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία, ιδίως στις γειτονιές; Από τους όποιους επισκέπτες τους (τυπικούς, διακριτικούς και, κατά κανόνα, ντροπαλούς) κινδυνεύει η Ελλάς;
Μα ούτε από αυτούς η χώρα "της φαιδράς κ.λπ." κινδυνεύει ούτε η κατανάλωση βιβλίων θα αλλάξει, από το βαρύ στο βαρύ και όχι, τις υφεσιακές εκτιμήσεις του Στουρνάρα.
Το μήνυμα έχει σημασία. Η έκκληση. Το ενδιαφέρον. Η πολιτική. Αντε, και η επικοινωνία (το βάζω μπας και συγκινηθεί κανένας από αυτούς που τους "κόβει" στα ενδότερα του Μαξίμου).
Τι διάολο; Δυο δράμια μυαλό ζητήσαμε.
Να ανεβάσεις την Πρωτοψάλτη στο φορτηγό και να φέρει βόλτα τους δρόμους της Αθήνας, περισσότερο κόπο θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση