GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ! «ΜΕΧΡΙ και …τα κάλαντα θα φτάσει το Lockdown»

Πρόωρη χαρακτηρίζουν επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο κάθε συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών, δεδομένου ότι η καμπύλη των νέων κρο...Πρόωρη χαρακτηρίζουν επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο κάθε συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών, δεδομένου ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μπορεί μεν να μειώνεται, όχι όμως με τον επιθυμητό ρυθμό κι ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να «αναστενάζει».

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα 4.500 άνθρωποι  νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το 1/4 των οποίων στη Θεσσαλονίκη, με την πληρότητα στις εντατικές σε όλη τη χώρα να αγγίζει το 90%.

Τους επιστήμονες ανησυχούν λιγότερες πλέον περιοχές και συγκεκριμένα 18 από τις 74 ενώ το «επίκεντρο» έχει μετατοπιστεί στη Δυτική Ελλάδα με τρεις περιοχές, την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, να βρίσκονται στο «κόκκινο». Για αυτό και εντείνεται η εκπομπή των μηνυμάτων με τα οποία η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών να τηρούν απαρέγκλιτα τα υφιστάμενα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα και πρωταρχικός στόχος είναι αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων σαν αυτές που καταγράφθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσαν οι λοιμωξιολόγοι την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει η επιτροπή την άρση ή τη νέα παράταση του lockdown.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, αν η άρση της καραντίνας γίνει βιαστικά θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων.

Lockdown μέχρι πότε
Για πρόωρη συζήτηση αναφορικά με την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών, έκανε άλλωστε λόγο χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το «απαγορευτικό» να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία.

Ένας σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Παιδείας έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της. Κατι τέτοιο, ιωστόσο, μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα απίθανο.

Μία αλλη ημερομηνία, που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η 21η Δεκεμβρίου, ημέρα που που μελετάται να γίνει μία περιορισμένη χαλάρωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς και με την προοπτική ότι μετά τις γιορτές, στα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται κρίσιμο ώστε να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Την εκτίμηση άλλωστε ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα λάβει χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία κι αυτοπεριορισμού απέναντι στον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση». «Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα».

Πιο θετικός το άνοιγμα της οικονομίας να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς και «μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» εμφανίστηκε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Την υπόθεση να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, απέκλεισε άλλωστε σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση