GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΕΚΠΛΗΞΗ!» ΝΕΟΣ σεισμός (και όχι μετασεισμός) 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα...

Για «σεισμό – έκπληξη», δεδομένου ότι είχε ανάλογο μέγεθος του κυρίου σεισμικού γεγονότος της Τετάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού ...


Για «σεισμό – έκπληξη», δεδομένου ότι είχε ανάλογο μέγεθος του κυρίου σεισμικού γεγονότος της Τετάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τη νέα δόνηση που έπληξε αργά το απόγευμα της Πέμπτης την Θεσσαλία. 

Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης.

«Το ευτύχημα είναι ότι ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός για τη φύση του σεισμού: «Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετασεισμός αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε.

Σε νεότερες δηλώσεις του ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για νέα σεισμο και πρόσθεσε ότι «τώρα όλα πάνε από την αρχή» ενώ απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Για ενδεχόμενη ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος έκανε λόγο και ο κ. Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής εκτίμησε πως φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό (σσ: της Τετάρτης) μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Τόνισε πάντως ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.
 
Κ. Παπαζάχος: Δίδυμος σεισμός
Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ) ο κ. Παπαζάχος μίλησε για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Οσον αφορά το επίκεντρό του, εκτίμησε ότι προέρχεται από το ίδιο ρήγμα, με τον σεισμό της Τετάρτης.  Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση