GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! ΣΑΛΟΣ από τα πρακτικά της "Επιτροπής Λοιμωξιολόγων" για τον κορονοϊό...

Διέρρευσε μέρος των πρακτικών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με τις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τα...


Διέρρευσε μέρος των πρακτικών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με τις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τα ζητούσαν μετ' επιτάσεως εδώ και καιρό, να καταγράφονται  εντονότατες.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «κυριακάτικη δημοκρατία», που έχει προκαλέσει αίσθηση, αποκαλύπτονται οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η κυβέρνηση στην Επιτροπή των ειδικών ανάλογα με την περίσταση. Τα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να «αποφασίσουν» επί ειλημμένων αποφάσεων/«εισηγήσεων» της κυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η διαφωνία ορισμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι διαφωνίες
Οι διαφωνίες είχαν διαφανεί έντονα στην απόφαση ανοίγματος των Λυκείων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη του στο STAR πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και τους «μάλωσε» γιατί δημιουργούν μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Στο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» δημοσιεύονται τα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να φέρονται να διατυπώνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τον προσανατολισμό των προτάσεων για τα μέτρα και το διαβόητο self testing.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στις 29 Μαρτίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών υποστήριξε: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση». Όμως, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τις εισηγήσεις τις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει απλά συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκλειστικός υπεύθυνος για το λοκντάουν ο κ. Μητσοτάκης»
«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Δημοκρατία", επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της.
Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του.
Περιμένουμε να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΜεΡΑ25: «Καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας»
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας». Η Ιστορία, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι "συμπολίτες" που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο». Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση υπαγορεύει στους ειδικούς»
Το σχόλιο του ΚΚΕ για τη διαρροή των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι: «Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα "πρωτόκολλά" τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση