GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Προέρχομαι από μια κοινή οικογένεια, μια οικογένεια εργαζομένων..."

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας " Προέρχομαι από μια κοινή οικογένεια, μια οικογένεια εργαζομένων από αυτές που υπάρχουν εκατομμύρια στη σ...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

"Προέρχομαι από μια κοινή οικογένεια, μια οικογένεια εργαζομένων
από αυτές που υπάρχουν εκατομμύρια στη σοσιαλιστική πατρίδα μου.
Οι γονείς μου είναι... δύο απλοί Ρώσοι στους οποίους
η Οκτωβριανή επανάσταση έδωσε μια γεμάτη και αξιοπρεπή ζωή."
Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης
 
12 Απρίλη 1961 - 12 Απρίλη 2021... η 60η επέτειος της μυθικής πτήσης του Γκαγκάριν στο διάστημα. Ένα ορόσημο της Ανθρώπινης Ιστορίας που γράφτηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Ήταν 12 Απρίλη του 1961, 09:07 το πρωί (ώρα Μόσχας)... όταν σηκώθηκε από τη γη το Vostok-1, από το κοσμοδρόμιο στο Baikonur. Επιβάτης ο πιλότος και κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα. Μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο για το Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα κι ο Γιούρι έγινε μια διασημότητα, όχι μόνον για τη Σοβιετική Πατρίδα, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Ο Γιούρι γεννήθηκε το 1934 στο Κλουσίνο, ένα μικρό χωριό 100 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά ενός ξυλουργού πατέρα κι αγρότισσας μάνας. Μια κοινής οικογένειας που πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση ζούσαν στην εξαθλίωση, τη φτώχεια κι απελπισία.

60 χρόνια από εκείνη την τεχνολογική επανάσταση, ας ομολογήσουμε:
Η αλήθεια είναι πως ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν θα μπορούσε ποτέ να πετάξει στο διάστημα, να είναι ο πρώτος άνθρωπος του πλανήτη που έκανε εκείνο το ιστορικό ταξίδι, χωρίς τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, που του πρόσφερε τη δυνατότητα να σπουδάσει, να εργαστεί, να ζήσει ελεύθερος με αξιοπρέπεια.
Η αλήθεια είναι πως δεν θα υπήρχε ποτέ ένα Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα χωρίς τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, που μια χώρα της φεουδαρχίας μετατράπηκε σε μια παγκόσμια υπερδύναμη.
Η αλήθεια είναι πως μόνον η Σοσιαλιστική Επανάσταση επέτρεψε, έκανε πραγματικότητα την ενοποίηση της τεχνολογικής προόδου με την κοινωνική πρόοδο.
Η αλήθεια είναι πως μόνον η Σοσιαλιστική Επανάσταση έστειλε ένα παιδί φτωχικής οικογένειας στο διάστημα.
Η αλήθεια είναι πως μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να ξαναδώσει στους λαούς, τους εργαζόμενους όλα όσα χάθηκαν και χάνονται καθημερινά από την επέλαση της παγκοσμιοποίησης, του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Από τα πρώτα λόγια του Γιούριν, αμέσως μετά την επιστροφή του στη γη στη συνέντευξη τύπου:
"Στο διάστημα ήρθαν στο νου μου πολλά πράγματα. Το σπίτι μου, η μάνα μου, τα παιδιά μου...
Είδα την τεράστια πατρίδα μας από ψηλά.
Θυμήθηκα πολλά πράγματα, ήθελα να πω χίλια ευχαριστώ πολύ... Εργάστηκα: ήταν απαραίτητο να ηχογραφήσω τις αναγνώσεις των οργάνων, να ανταποκριθώ στα ερωτήματα από τη Γη και να ακούσω τι μου μετέφεραν, έπρεπε να κλειδώσω, ν' αφήσω πίσω τα δικά μου. Ήμουν σε μια κατάσταση χωρίς βαρύτητα. Το ταμπλετ μου και το μολύβι μου μπορούσαν να "κολυμπήσουν" κάπου ανά πάσα στιγμή. Διασκεδαστικό: ένα βαρύ ταμπλετ που αιωρείται από μόνο του αέρα και επιπλέει... τι ταμπλετ!
Σήκωνα και κατέβαζα τα πόδια μου χωρίς καμία προσπάθεια. Τα κατέβαζα κι αιωρούνταν. Έκανα το ίδιο με τα χέρια μου και αιωρούνταν κι αυτά επίσης... Ήταν εύκολη η αναπνοή. Μερικές φορές άρχιζα να τραγουδάω. Έτσι, τραγουδούσα για τον εαυτό μου. Άκουγα επίσης τραγούδια από τη Γη. Μου έστελναν μουσική όλη την ώρα: τραγούδια για τη Μόσχα, βαλς, εμβατήρια... δεν βαρεθήκαμε. Και κατόπιν μια φωνή από τη Γη μου θύμιζε: ήρθε η ώρα του φαγητού."

Στις 27 Μάρτη του 1968 ο Γιούριν Γκαγκάριν σκοτώθηκε (μαζί μ' έναν άλλο πιλότο) κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG-15.


Επίκαιρο, ενημερωτικό καλό ρεπορτάζ και βίντεο (ελληνικούς υπότιτλους), το σημερινό κείμενο του Θανάση Αυγερινού στο "Κοσμοδρόμιο": Εξήντα χρόνια σε τροχιά Γκαγκάριν (βίντεο-ντοκουμέντο)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση