GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι "Τέσσερις Μέρες της Νάπολης"... μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο αντιφασιστικής-αντιναζιστικής πάλης!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Gennaro Capuozzi 12 ετών, Filippo Illuminato 13 ετών, Pasquale Formisano 17 ετών, Mario Minichini 19 ετών... Οι...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Gennaro Capuozzi 12 ετών, Filippo Illuminato 13 ετών,
Pasquale Formisano 17 ετών, Mario Minichini 19 ετών...

Οι τέσσερις Γαβριάδες που έπεσαν στις "Τέσσερις Μέρες της Νάπολης"...

(27, 28, 29, 30 Σεπτέμβρη 1943)

Ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο αντιφασιστικής-αντιναζιστικής πάλης. Στην ιταλική πόλη της Νάπολης, τη Νεάπολις της Παρθενόπης, το επίνειο Κύμης (Κούμας), της πρώτης ελληνικής αποικίας στη Δύση, θα απονεμηθεί το ανώτατο "Χρυσό μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας" στη μνήμη τεσσάρων νεκρών νεαρών Γαβριάδων. Η πρώτη πόλη της Ιταλίας που απελευθερώθηκε από το φασιστικό-ναζιστικό καθεστώς χωρίς καμία βοήθεια κι από κανέναν, με εξέγερση των κατοίκων και κυρίως των ανήλικων Γαβριάδων της.

Η αιτιολογία για την απονομή του "Χρυσού μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας":

«Με υπέροχη πατριωτική δράση ήταν ικανή να βρει μέσα στο πένθος και τα συντρίμμια τη δύναμη να εκδιώξει από το χώμα της Παρθενόπης τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκληρής καταπίεσης. Παρέδωσε μάθημα αγώνα με τον αιώνιο εχθρό το Σεπτέμβρη του 1943, με προσφορά πολλών παιδιών ως παράδειγμα για όλους τους Ιταλούς στο δρόμο της Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, τη σωτηρία της Πατρίδας».

Νάπολη... 4 Αυγούστου 1943... ο ισχυρότερος βομβαρδισμός που δέχθηκε στην ιστορία της η Ιταλία. "Συμμαχικές" δυνάμεις βομβαρδίζουν χωρίς έλεος, τυφλά τη Νάπολη και το λαό της. Νοσοκομεία, εκκλησίες, σπίτια πολιτών, ιστορικά μνημεία, λιμενικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες ισοπεδώθηκαν. Οι Ναπολιτάνοι αντιφασίστες συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο. Στις 8 Σεπτέμβρη υπογράφηκε η ανακωχή και οι Γερμανοί άρχισαν να λειτουργούν ως εχθροί, ο πληθυσμός, αν και εξαντλημένος από τα μακροχρόνια βάσανα, βρήκε τη δύναμη να επαναστατήσει ενάντια στις καταχρήσεις των Ναζί. Στις 12 Σεπτέμβρη ο Γερμανός συνταγματάρχης Scholl αναλαμβάνει τη διοίκηση της πόλης και διέταξε διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 το βράδυ έως 6 το πρωί. Από τότε είχαν να ζήσουν στη Νάπολη τη φασιστική απαγόρευση κυκλοφορίας και την ξανάζησαν φέτος με τα μέτρα της "υγειονομικής δικτατορίας". Ακριβώς γι' αυτό τους λένε σήμερα "ψεκασμένους" και στην έναρξη του εμVολιασμού με 3η δόση, μόλις 23 πολίτες εμφανίστηκαν στα κέντρα εμβολιασμού των "ειδικών" με ασυλία κι ακαταδίωκτο, για να μην νομίζουμε πως μόνον οι δικοί μας εγχώριοι "ειδικοί" απολαμβάνουν προνομίων.

Τα ξημερώματα της 27ης Σεπτέμβρη οι Γερμανοί στήνουν ταυτόχρονα μπλόκα σε πολλά σημεία της πόλης και συλλαμβάνουν 8.000 άνδρες. Αυτή η ενέργεια άναψε τη φωτιά της εξέγερσης! Ένας νεαρός αξιωματικός, ο υπολοχαγός, ο Stimolo (το ρόλο ενσαρκώνει ο ανυπέρβλητος Gianmaria Volonté στην ταινία του Nanni Loy, στο τέλος της ανάρτησης σε βίντεο), αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων και ξεκινάει η επιχείρηση απελευθέρωσης των αιχμαλώτων... Οι πρώτες μάχες, οι Γαβριάδες πολεμούν σ' ολόκληρη την πόλη τους ναζί... Οι μάχες διαρκούν 4 μέρες (27, 28, 29 & 30 Σεπτέμβρη)... κι οι Γερμανοί υψώνουν λευκή σημαία παράδοσης.

Οι "Τέσσερις Ημέρες της Νάπολης" στο Πάνθεον των αγώνων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.

Αφιερωμένο στους φίλους, συναγωνιστές, συντρόφισσες και συντρόφους του ΣΕΣΝ: Associazione degli Studenti Greci di Napoli

Καταπληκτική ταινία ντοκιμαντέρ για τις "Τέσσερις Ημέρες της Νάπολης":

Η καταπληκτική μνημειώδης κινηματογραφική ταινία "Τέσσερις Μέρες της Νάπολης" του Nanni Loy (1962)... πλήρης έκδοση, δυστυχώς μόνον στην ιταλική γλώσσα:


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση