GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ! «Τα εμβόλια κατά του Covid μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση...»

Οι νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές στην περίοδό τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτερης αιμορραγίας, όταν έλαβαν τόσο το πρώτο όσο κ...




Οι νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές στην περίοδό τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτερης αιμορραγίας, όταν έλαβαν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIPH).

Γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξήχθη από το NIPH φέτος ανέφεραν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αλλαγών της περιόδου. «Πολλές γυναίκες ανέφεραν βαρύτερες περιόδους από το κανονικό μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου», ανέφερε η μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.

Ενώ περίπου το 7,6% των συμμετεχόντων παρουσίασαν βαρύτερη αιμορραγία πριν από τον εμβολιασμό, ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν βαρύτερες περιόδους μετά την πρώτη δόση αυξήθηκε σε 13,6%. Μετά τη δεύτερη δόση, αυξήθηκε περαιτέρω στο 15,3%.

Οι αλλαγές μετά την πρώτη δόση είναι «παροδικές», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ισχυρίζεται ότι η αιμορραγία επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων των γυναικών που παρουσίασαν αλλαγές μετά την πρώτη λήψη, σχεδόν δύο στις τρεις το ανέφεραν ξανά μετά τη δεύτερη δόση.

Η επικεφαλής του προγράμματος NIPH, Lill Trogstad, σημείωσε ότι οι αλλαγές της περιόδου είναι «πολύ συχνές» γενικά, αλλά τα ποσοστά αυξάνονταν μετά τον εμβολιασμό. Η Trogstad είπε ότι τα αρχικά ευρήματα απαιτούσαν περαιτέρω ανάλυση για να διευκρινιστεί εάν πράγματι οι περίοδοι επηρεάζονται από τα εμβόλια. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ερωτήσεις σχετικά με αλλαγές σε περιόδους προστέθηκαν από το NIPH σε αρκετές συνεχιζόμενες εθνικές μελέτες, αφού ελήφθησαν αρχικές αναφορές τέτοιων πιθανών παρενεργειών νωρίτερα αυτό το έτος. Περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 12 και 80 ετών έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε έρευνα σχετικά με την πιθανή συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων αλλαγών της περιόδου και του εμβολιασμού κατά του Covid.

Με βάση τα ευρήματα σε νεαρές γυναίκες, δόθηκε σύσταση «να καθυστερήσει ο εμβολιασμός μέχρι να διερευνηθεί η αιτία ή να περάσουν τα συμπτώματα». Ωστόσο, η πιθανή παρενέργεια «δεν πρέπει να εμποδίζει τις γυναίκες να πουν ναι σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», είπε η Trogstad, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές είναι προσωρινές «για την πλειοψηφία».

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως που δυνητικά προκαλούνται από τα εμβόλια απαιτούν περαιτέρω μελέτες πριν αποδειχθεί μια οριστική σχέση, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ μετά τη δημοσίευση της μελέτης NIPH, αναφέρει το Reuters. Ο επικεφαλής φαρμακοεπαγρύπνησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, Georgy Genov, είπε ότι χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις «για να διαπιστωθεί πλήρως αυτό».

Αν και έχουν αναφερθεί παλαιότερα αλλαγές στις περιόδους μετά τον εμβολιασμό, διάφοροι ερευνητές πρότειναν ότι… μπορεί να ήταν συμπτωματικές ή να αποδίδονταν στο στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση