GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ! Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ στέλνει (σοβιετικούς) S-300 στην Ουκρανία...

Με Σοβιετικής εποχής μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα εξοπλίζει η Μπρατισλάβα το Κίεβο λίγο μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρ...


Με Σοβιετικής εποχής μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα εξοπλίζει η Μπρατισλάβα το Κίεβο λίγο μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου πως η χώρα του χρειάζεται όπλα τα οποία διαθέτουν «ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έτοιμα να προμηθεύσουν όπλα για τα επόμενα χρόνια είναι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. 

Σε μια κίνηση που ανοίγει μεγάλη συζήτηση προχωρά η Σλοβακία με το κλείσιμο του ματιού των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Μπρατισλάβα δωρίζει το σύστημα αεράμυνας S-300 στο Κίεβο «για να τη βοηθήσει να αμυνθεί από την επιθετικότητα της Ρωσίας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση» πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τα δυτικά έθνη για εξοπλισμό της αεράμυνας της που έπιασαν τόπο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χέγκερ που επισκέφθηκε την Παρασκευή το Κίεβο.

Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί τα συστήματα αεράμυνας S-300 κληρονομώντας τα από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Σχολιαστές εκτιμούν πως η απόφαση αυτή προεξοφλεί μια μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο των μαχών και στέλνει μήνυμα «αυξανόμενης αποφασιστικότητας γειτονικών χωρών να ενισχύσουν την άμυνα του Κιέβου».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση της Σλοβακίας, το πυραυλικό σύστημα παραδόθηκε στην Ουκρανία σε διήμερη μυστική επιχείρηση.

Τι «κερδίζει» η Σλοβακία

Το «δώρο» των Σλοβάκων δεν γίνεται χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Η Μπρατισλάβα την επόμενη εβδομάδα θα λάβει τέσσερα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot (SAM) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντικαταστήσει τα S-300 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ, η ανάπτυξη της συστοιχίας Patriot έχει σκοπό να προστατεύσει την επικράτεια της χώρας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η συστοιχία Patriot θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έφεραν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτιο, και θα παραμείνει στη Σλοβακία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η «ανοιχτοχέρα» Ουάσινγκτον και η φειδωλή Γερμανία  
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν νέες ανακοινώσεις με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να στείλουν μεγάλο οπλοστάσιο, έπειτα από την αύξηση του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περίπου 1,7 δισ. δολάρια από την έναρξη της εισβολής.

Ανάμεσα στα όπλα που θα δοθούν στο Κίεβο είναι
Περισσότεροι από 1.400 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Singer
Περισσότερα από 5.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα Javelin
Περισσότερα από 7.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα άλλου τύπου
Εκατοντάδες drones
Περισσότερα από 50 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών
45.000 πανοπλίες και κράνη
Πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ
Μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα Puma
Συσκευές νυχτερινής όρασης και συστήματα θερμικής απεικόνισης

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όπλα βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, αλλά αποτελούν αναβάθμιση στα όσα έχουν ήδη σταλεί και θα σταλούν στο μέλλον.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο καγκελάριος Σολτς καθυστερεί την έγκριση ενός σχεδίου για την αποστολή τεθωρακισμένου τύπου “Marder” στην Ουκρανία, προκαλώντας ενόχληση στους συμμάχους, αλλά και στον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή στάσης, καθώς για πρώτη φορά ένας δυτικός σύμμαχος θα παραδώσει οπλισμό που θα απαιτεί σημαντική εκπαίδευση για τους Ουκρανούς, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία συντήρησης.

Ο Σολτς φέρεται να αποζητά γενικευμένη σύμπνοια προτού προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όμως το Κίεβο δεν μπορεί να περιμένει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα με βάση τις δυνατότητές της» είπε με νόημα ο Κουλέμπα χθες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να προσθέσει «το θέμα είναι η μακρά διάρκεια της διαδικασίας και η αργοπορία στη λήψη αποφάσεων από το Βερολίνο. Γιατί το Βερολίνο έχει χρόνο, αλλά το Κίεβο όχι».

Τα όπλα του ΝΑΤΟ και οι εκκλήσεις Ζελένσκι
Εκτός της δωρεάς των Σλοβάκων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για τα επόμενα χρόνια είπε ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4.

Η παράδοση βαρέων όπλων δεν είχε συζητηθεί δημόσια υπό τον φόβο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχαν προαναγγείλει αλλαγή πλεύσης σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος μόνο με την αποστολή δυτικών όπλων αλλά ζητά και επιπλέον «ισχυρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας άξιες, όπως δήλωσε  στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.

«Χρειαζόμαστε όπλα τα οποία διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε και κάλεσε την Ευρώπη να λάβει ένα «κοκτέιλ Μολότοφ» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας στους εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιήσει οι Φινλανδοί στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι «27» αποφάσισαν ένα εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία, στο πλαίσιο μιας πέμπτης σειράς κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Όμως το Κίεβο ζητάει περισσότερα, κυρίως κυρώσεις κατά του πετρελαίου και του αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση