GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΚΑΙΓΕΤΑΙ η Δαδιά σαν το δαδί και καίγεται η ψυχή μας...»

Alexandra Gkouliama   Η Δαδιά, το χωριό που πήρε το όνομα του από το «δαδί», το ξύλο που είναι βουτηγμένο στη ρητίνη για προσάναμμα -τι ειρω...


Alexandra Gkouliama 
Η Δαδιά, το χωριό που πήρε το όνομα του από το «δαδί», το ξύλο που είναι βουτηγμένο στη ρητίνη για προσάναμμα -τι ειρωνεία- φλέγεται ημέρες τρεις…
Η Δαδιά των σχολικών μας εκδρομών, των οικοτουριστών, η Δαδιά του National Geographic χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA, η Δαδιά των υλοτόμων του Έβρου, των αντιστασιακών αγώνων των ανταρτών της Γκρίμπαινας, η Δαδιά των πανάρχαιων τελετουργικών μυστηρίων.
Η Δαδιά μας αποτεφρώνεται και ο Έβρος όλος σηκώθηκε στο πόδι.
Το χωριό χτίστηκε ως καταφύγιο, όταν φοβερό θανατικό χτύπησε τη μεγάλη πόλη που βρίσκονταν στην όχθη του Έβρου. Τότε ήταν που οι μεν άρχοντες και μορφωμένοι έκτισαν την Κορνοφωλιά, χωριό που βρίσκεται βορειότερα κοντά στο Σουφλί, οι οικοδόμοι τη Λευκίμη και οι εργάτες και υλοτόμοι τη Δαδιά για να είναι κοντά στο δάσος.
Ένιωσα την ανάγκη να πω δυο λόγια για το όμορφο, δενδροσκεπές εβρίτικο χωριό, γιατί θέλω να το μάθουν και όσοι φίλοι μου δεν το έχουν επισκεφτεί. Παρατηρώ πως όταν γνωρίζεις έναν τόπο τον πονάς· δε σε μέλει, όμως, αν δεν τον έχεις ξανακούσει. Δε σε νοιάζει αν καίγεται, σαν δεν ξέρεις τι ήταν και τι χάνεται.
Δεν είμαι κάτοικος Δαδιάς. Έχω κάνει, όμως, πολλά γλέντια με μουσική στις ταβέρνες του, έχουμε συνοδέψει νύφες και νεοφώτιστα λεχούδια μετά από τις τελετές για τραπεζώματα, έχουμε πιει καφέδες μέσα στον εθνικό δρυμό και κάναμε πικ νικ και γιορτές «μιλίνας» με φίλους, με συλλόγους, με συγγενείς, με σχολεία, με..με..με…
————————————
Καίγεται η Δαδιά σαν το δαδί και καίγεται η ψυχή μας. Τρεις μέρες φλέγεται το πεύκο, η πέτρα και η ζωή. Επιχειρούν υπεράνθρωπα κι αδιάκοπα στο δάσος 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, διαβάζω στις ειδήσεις.
Αλλά τι να περισώσεις; Ποια ισορροπία ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος να έχει απομείνει; Ποια οικονομία; Ποια ζωή; Ποιος ζει χωρίς πνεύμονες, καρδιά και σπλάχνα; Προσφυγάκι κατατρεγμένο κι ο μοναδικός Μαυρόγυπας των Βαλκανίων που κάηκε το σπίτι του… προσφυγάκια, ορφανά, ξεσπιτωμένα κι όλα τα αγριμάκια του παρθένου μας δάσους.
- Ποιος θύμωσε τους δαίμονες και βγήκαν να καταστρέψουν τη χαρά του Θεού;

2 σχόλια

  1. Οταν η Σακελλαροπουλου εβαζε ταφοπλακα στη φυση,εσυ χαρηκες που χει γατα.Οταν ο Πρωθυπουργος που εσυ ψηφισες[45% στον Εβρο]σου εξηγησε στη Κερκυρα οτι τα δαση προοριζονται να καουν,εσυ θαυμασες τη σοφια του.Οταν η Ευβοια καταστραφηκε και μπηκαν οι ανεμογεννητριες,πιστευες οτι ειναι σε αλλη χωρα.Προσφατα που καταργησαν την εποπτεια σε περιοχες νατουρα το αντιληφθηκες σαν γραφειοκρατικο τερτιπι.Οταν θα πεθανεις απο ελλειψη πρασινου σ'αυτο τον τοπο που απλα καιγεται,θα νομιζεις,οπως και οι δυστυχεις του Λεκανοπεδιου οτι ειναι λονγκ κοβιτ ή η νοσος του κωλου της αχιβαδας.Ναι ειναι αποτροπαιο θεαμα,καθε αφανισμος δασους.Το ειδα το '87,τοτε που εσεις κατουριοσασταν,οταν το δασος των παιδικων μου χρονων χαθηκε στην γραφικη Καβαλα.Δεν ειμαι χαιρεκακος συριζομαδουραιος.Αλλα θα πρεπει να αποδωσω τα του Καισαρα τω Καισαρι.Οι αυτουργοι ειναι γνωστοι και μπροστα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταργήθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων επτά Φορείς διαχείρισης περιοχών Natura

    https://www.ethnos.gr/greece/article/188859/katarghthhkanenmesoxristoygennoneptaforeisdiaxeirishsperioxonnatura
    ----
    Καταργούνται εν μέσω Χριστουγέννων

    27-12-2021

    Οι φορείς που καταργούνται
    Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
    Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
    Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
    Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
    Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
    Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
    Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
    -----
    Ένα κράτος που πάει να καταργήσει(με νόμο)τα μέρη που ώς τώρα ονομάζαμε
    NATURA,πιστεύεις ότι θέλει το καλό αυτής της χώρας?????
    Τότε Διάβασε...

    Κατάργηση των περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

    http://aegaio.blogspot.com/2022/07/natura.html?m=1

    Τυχαίο?

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση