GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ! ΕΦΟΔΟΣ των ΜΑΤ τα ξημερώματα για εκκένωση του καμπ προσφύγων...

Την εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα επιχείρησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις το ξημερώματα. Το πρόβλημα του μεταναστευτι...


Την εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα επιχείρησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις το ξημερώματα.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού αρχίζει πάλι να έρχεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με όσα τραγικά συνέβησαν στον Εβρο με τον θάνατο ενός 5χρονου προσφυγόπουλου, καθώς και την αύξηση των προσφυγικών ροών. Ενδεικτικό ότι στα Κύθηρα σε ένα μόλις 24ωρο έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες.

«Εδώ ειναι το σπίτι μας δεν φεύγουμε» φώναζαν οι πρόσφυγες που έχουν παραμείνει στον Ελαιώνα παρά την κυβέρνητική απόφαση για κλείσιμο της δομής, στους αστυνομικούς που έκαναν έφοδο τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

Νέα έφοδος και επεισόδια
Λίγο πριν τις 05.00 το πρωί η ελληνική αστυνομία εισήλθε στον προσφυγικό καταυλισμό επιχειρώντας να «καθαρίσει» το καμπ ώστε να λάβει σάρκα και οστά η προειλημμένη απόφαση να κλείσει η δομή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες – καταγγελίες, οι άνδρες των ΜΑΤ αφαίρεσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι εναπομείναντες πρόσφυγες στις πύλες, ενώ έκαναν και χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης εναντίον των προσφύγων που αντέδρασαν πετώντας πέτρες. Επιθέσεις και βία σε μετανάστες και μετανάστριες που αρνούνταν να φύγουν από την πύλη της δομής καταγγέλλει το Solidarity With Migrants.



Τι ζητούν οι πρόσφυγες
Οι πρόσφυγες που διαμένουν ακόμα εκεί ζητούν την παραμονή τους στο καμπ, μέχρι να εξασφαλιστεί στέγη σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού και να μην μεταφερθούν οριστικά σε καμπ της ενδοχώρας. Επίσης ζητούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζόμενων που τους παρείχαν μέχρι πρόσφατα ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες.
 

Πολιτική κόντρα
Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μετανάστες αρνούνται να μετακινηθούν από τον Ελαιώνα εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
«Δυστυχώς μια μικρή ομάδα μεταναστών και αλληλέγγυων προσπαθεί να δυναμιτίσει την μετακίνηση» αναφέρει σε ανάρτησή του, υπενθυμίζοντας την απόφαση για κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, καθώς προχωρά η αναβάθμιση της περιοχής.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που επισημαίνουν  την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και ένταξης των προσφύγων, έλλειψη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί -όπως τονίζουν- με καταστολή και αιφνιδιασμούς. «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις ωμότητες, την βιαιότητα και την καταστολή του καθεστώτος του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25 και συνεχίζει «Η κυβέρνηση που μόλις διέσυρε την χώρας μας διεθνώς με τα εγκλήματα και τα ψέματα της στον Έβρο, «αντεπιτίθεται» με αυτές τις αθλιότητες για να ικανοποιήσει τον φασιστικό εσμό. Δεν θα της το επιτρέψουμε». 

«Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και ένταξης των προσφύγων δεν απαντιέται με την κακοποίηση, τη βίαιη μετακίνηση και την αποδόμηση της δύσκολης καθημερινότητάς τους. (…) ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία την αναγκαία συνδρομή για ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης, στέγασης και ένταξης, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς συνθήκες» σημειώνει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».
«Απαιτούμε να σταματήσει η ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα, να δοθούν σπίτια, χαρτιά και άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, να πάνε τα παιδιά στα σχολεία, να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν τα δολοφονικά pushbacks στον Έβρο και το Αιγαίο» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στον Ρατσισμό και την Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση