GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΟΜΒΑ από την Repubblica! «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ επιβίωσης από την Μελόνι σε συμφωνία με τον Ντράγκι...»

Για έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει την Τζόρτζια Μελόνι ομαλά στα ευρωπαϊκά σαλόνια κάνει λόγο η εφημερίδα La Repubblica, αναφερόμενη σε μια...


Για έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει την Τζόρτζια Μελόνι ομαλά στα ευρωπαϊκά σαλόνια κάνει λόγο η εφημερίδα La Repubblica, αναφερόμενη σε μια υπό όρους συνεργασία της με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Για την εφημερίδα πρόκειται για μια «τούμπα επιβίωσης» της Μελόνι. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτη των Αδελφών της Ιταλίας και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Οι επαφές του Ντράγκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήρθαν ύστερα από συμφωνία του με την Μελόνι σχετικά με τους τρεις όρους που ο ίδιος έθεσε. Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική και στρατιωτική δέσμευση προς την Ουκρανία και θα διατηρήσει ως έχουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Επίσης, θα διατηρήσει τη σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς αστερίσκους, και δεν θα εγκρίνει νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό που θα εκτροχίαζαν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της διαδόχου του συνεχίζεται εδώ και καιρό, εν μέσω της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει κάποιες αντιευρωπαϊκές δηλώσεις της Μελόνι. Τις τελευταίες τρεις μέρες έγιναν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επαφές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε και εμπιστευτική κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Βεβαίως ο ατλαντισμός, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η προσοχή στο δημόσιο χρέος ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη κ. Μελόνι. Αλλά είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για αυτούς τους τρεις πυλώνες όταν έχει και τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση;» διερωτάται η εφημερίδα. «Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν; Και τότε, ήταν η ίδια η κα Μελόνι που αντέκρουσε την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, τρομάζοντας την Ευρώπη», προσθέτει.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι είναι διαφορετική η ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας από τα καθήκοντα διακυβέρνησης μιας χώρας που βρίσκεται σε πλήρη κρίση. Η αμφισβήτηση των ιστορικών συμμάχων της Ιταλίας στο όνομα μιας ιδεολογίας θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά, με καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές και πολιτική απομόνωση. Γι’ αυτό, η Μελόνι βασίζεται στην αξιοπιστία και στο ειδικό βάρος του Ντράγκι και γι’ αυτό ο απερχόμενος πρωθυπουργός εκτίθεται υπέρ της στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η La Repubblica, πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας.

Φυσικά στον κ. Ντράγκι δεν άρεσαν οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι της κας Μελόνι και θεώρησε αυτοκτονία την ψήφο των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί καθήκον του να κάνει ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσει τη συνέχεια στη χώρα, στο όνομα μιας ομαλής μετάβασης.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην κα Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη».

Διαψεύδει ο Ντράγκι
Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση