GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

EΝΑ «ΛΑΘΟΣ» βίντεο (από το 2019) έδωσε ο Μηταράκης(;)

Ένα «λάθος» βίντεο, με λάθος επεξήγηση φαίνεται να δημοσιοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ανάρτηση το...


Ένα «λάθος» βίντεο, με λάθος επεξήγηση φαίνεται να δημοσιοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου του Spiegel Γιώργου Χρηστίδη.

Ειδικότερα, ο Νότης Μηταράκης παρουσίασε βίντεο που υποστηρίζει πως δείχνει το τουρκικό Λιμενικό να απωθεί με τη βία πρόσφυγες στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι απεικονίζει το τουρκικό Λιμενικό να προωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την ευρωτουρκική κοινή δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Spiegel, το βίντεο που ανάρτησε στο twitter του ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι τραβήχτηκε από πρόσφυγα που διασώθηκε από το ελληνικό Λιμενικό, αποδεικνύεται ότι τραβήχτηκε πριν τουλάχιστον τρία χρόνια και ότι δεν αφορά προώθηση προσφύγων, αλλά αναχαίτισή τους από το τουρκικό Λιμενικό προκειμένου να μην περάσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα όπως αναφέρει, το βίντεο –το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2019– είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία για τη βία κατά των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βγάλει απολογητική ανακοίνωση το τουρκικό Λιμενικό, το οποίο δικαιολόγησε τη βία με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει αλλιώς το σκάφος των προσφύγων.

Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες από πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα, το τουρκικό Λιμενικό πραγματοποιούσε επιχείρηση αναχαίτισης, εμποδίζοντας τη βάρκα να περάσει στα ελληνικά ύδατα. Tελικά τους οδήγησαν πίσω στην Τουρκία και τους κράτησαν στο Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, εκεί όπου κατέληγαν τότε οι πρόσφυγες που απελαύνονταν από την Ελλάδα, δυνάμει της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση