GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ! ΠΛΑΦΟΝ πάνω από 60 δολάρια στο ρωσικό πετρέλαιο...

Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι εξετάζουν οι ΗΠΑ να θέσουν το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. Πρόκειται για υψηλότερο επίπεδο...



Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι εξετάζουν οι ΗΠΑ να θέσουν το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. Πρόκειται για υψηλότερο επίπεδο απ΄ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα επιβληθεί σε μια προσπάθεια αντίδρασης στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο.

Οι σχετικές συζητήσεις για το σχέδιο επικεντρώνονταν σε πρώτη φάση σε ένα πλαφόν από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι. Οι αξιωματούχοι από τις χώρες τπου συμμετέχουν στο σχέδιο για την επιβολή πλαφόν συναντώνται αυτόν τον μήνα για να καθορίσουν τα ανώτατα όρια, τόσο για το αργό όσο και για ορισμένα προϊόντα διύλισης.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ομάδας της G7 και της ΕΕ έχουν υποστηρίξει κατ' αρχήν την ιδέα. Πολλές λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το ανώτατο όριο προσαρμόζεται στις εκάστοτε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «κλείσουν» σε μια τιμή που θα είναι αρκετά υψηλή για να καλύψει το κόστος παραγωγής και να ενθαρρύνει τη συνέχιση της παραγωγής. H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει επανειλημμένως υποδείξει τις ιστορικές τιμές για το ρωσικό πετρέλαιο ως οδηγό για τη διαμόρφωση του πλαφόν.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πουλήσουν σε χώρες που υποστηρίζουν το ανώτατο όριο, το οποίο έχει επικριθεί τόσο από τον χώρο της βιομηχανίας όσο και από ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ ως μη εφαρμόσιμο- ειδικά μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αναμένεται να ωθήσει ανοδικά τις τιμές.

Ένα υψηλότερο πλαφόν θα μείωνε έναν από τους δημοσίως δηλωμένους στόχους του σχεδίου, ο οποίος είναι να στερήσει από τη Μόσχα τα έσοδα από το πετρέλαιο που βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου. Ωστόσο, θα ευθυγραμμιστεί επίσης με τον άλλο στόχο του ανώτατου ορίου: τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι να κάνουν τον Πούτιν να σταματήσει την παραγωγή», σχολίασε στο Bloomberg ο Hundter Kornfeind, αναλυτής της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι το πλαφόν θα είναι κοντά στο επίπεδο που διαπραγματεύονται σήμερα τα ρωσικά προθεσμιακά συμβόλαια του αργού των Ουραλίων.

Η μέση τιμή προσφοράς για το αργό των Ουραλίων την τελευταία τριετία ήταν τα 63 δολάρια το βαρέλι και τα 64 δολάρια την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του Argus Media. Αυτό το μήνα, κινήθηκε γύρω στα 74 δολάρια.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι αυτοί οι περιορισμοί θα εγκλωβίσουν το πετρέλαιο στη Ρωσία και θα προκαλέσουν άνοδο των παγκόσμιων τιμών, επομένως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ακολουθήσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στα πλοία να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες εάν το φορτίο τους κοστολογείται σε ή κάτω από ένα ανώτατο όριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση