GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

67 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ! Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη...

Με την αφορμή τη συμπλήρωση των 65 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του...


Με την αφορμή τη συμπλήρωση των 65 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου στοχαστή, απέτισε τιμές, και γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του στον πρoμαχώνα Μαρτινέγκο. Η πράξη αυτή  προκάλεσε συγκίνηση στους παρισταμένους.

Η σκηνή που προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα ιστορική, έχει έντονο συμβολισμό, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης διά του προκαθημένου της, 65 χρόνια μετά αναγνωρίζει το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη και αποδίδει τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο και τον στοχαστή.


Το 1955, αν και ήδη παγκοσμίως καταξιωμένος συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης πολεμήθηκε σκληρά από την εκκλησία, που έφτασε να ζητήσει και τον αφορισμό του. Τα έργα του "Τελευταίος Πειρασμός", "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" και "Καπετάν Μιχάλης" στάθηκαν αφορμή από την Ιερά Σύνοδο να ζητήσει με έγγραφό της την απαγόρευσή τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε χαρακτηρισθεί ιερόσυλος και τα έργα του προσβολή στα χρηστά ήθη. Όταν, τελικά, στις 26 Οκτωβρίου 1957 ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τη λευχαιμία στη Γερμανία οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν.

Η σορός του κινδύνευσε να μην ταφεί, αλλά οι αντιδράσεις Κρητικών και η παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας Αχιλλέα Γεροκοστόπουλου έπεισε τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο να στείλει έναν ιερέα για να γίνει κανονικά η ταφή. Στο μνήμα του γράφτηκε η περίφημη επιγραφή: "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος".

Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση