GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ στο Ιράν! «Δεν καταργείται η Αστυνομία των Ηθών...»

Mετά το κύμα διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν το Ιράν για πάνω από δύο μήνες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, εισηγή...


Mετά το κύμα διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν το Ιράν για πάνω από δύο μήνες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, εισηγήθηκε την παύση της Αστυνομίας των Ηθών ως αυτοτελούς οργάνου και την επανενσωμάτωση στα σώματα ασφάλειας, όπως ήταν πριν το 2006 και την εκλογή του πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ (στη φωτογραφία του WANA (West Asia News Agency)/Majid Asgaripour/via Reuters), επάνω, γυναίκα περπατά σε δρόμο της Τεχεράνης).
Βιάστηκαν να χαρούν

Αν και πολλοί βιάστηκαν να χαρούν για το γεγονός, θεωρώντας πως κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει στη χώρα του Κόλπου, εντούτοις η εν λόγω εισήγηση αποτελεί καθαρά μια κίνηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών ξεκαθάρισε, μιλώντας στο philenews, η αναλύτρια του Ιράν, Πωλίνα Ανιφτου. Δεν υπάρχει δε καμία ένδειξη ότι ο νόμος που επιβάλλει υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας θα τερματιστεί.

Η κ. Ανιφτου ανέφερε καταρχάς ότι η Αστυνομία των Θρησκευτικών Ηθών προϋπήρχε της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και συγκεκριμένα απ’ όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έγινε θρησκευτικός ηγέτης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού του Ιράν, τη δεκαετία του 1960.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σώμα της Αστυνομίας, από το 1979 μέχρι το 2006, λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής νομοκανονιστικής εφαρμογής, γεγονός που σημαίνει ότι επιτηρούσε την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου χωρίς κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.

«Από το 2006 και μετά την εκλογή του πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ», όπως συμπλήρωσε η κ. Ανιφτου, «καθώς ο ίδιος αμφισβητήθηκε από τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν και από τον ίδιο τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ως προς τις θρησκευτικές του απόψεις, οπότε για να φέρει με το μέρος του τους θρησκευόμενους, εφάρμοσε νομότυπα την Αστυνομία των Ηθών με αστυνομικά πρότυπα, που τους έδινε την ευχέρεια να συλλαμβάνουν γυναίκες, να προβαίνουν σε επιπλήξεις και να παίρνουν στα δικαστήρια υποθέσεις».

Ετυχε αποδοχής
Eπισήμανε στη συνέχεια ότι όποιες προσπάθειες έγιναν από μετριοπαθείς κυβερνήσεις, όπως του Ροχανί, δεν καρποφόρησαν γιατί η Αστυνομία των Ηθών έτυχε αποδοχής από μεγάλη μερίδα του κόσμου, με αποτέλεσμα η δράση της να γίνεται αποδεκτή.

Πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο του 2021, με την εκλογή του σημερινού προέδρου με 40% αποχή από τις εκλογές, ο Εμπραχίμ Ραϊσί (ο ίδιος είναι υψηλόβαθμος κληρικός) δεν είχε την αναγκαία αποδοχή στον λαό και τώρα με τις διαδηλώσεις φαίνεται να δοκιμάζεται η δυναμική της κυβέρνησής του.

Οπότε ο ίδιος θέλησε, όπως υποστήριξε η κ. Ανιφτου, νοουμένου ότι σκέφτεται να μπει στην κούρσα διαδοχής του Αγιατολάχ, να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη με την επανενσωμάτωση της Αστυνομίας των Ηθών στα σώματα ασφαλείας.

Η αναλύτρια υπογράμμισε, επίσης, ότι ακόμη και αν η Αστυνομία των Hθών επανενσωματωθεί στα σώματα ασφαλείας, θα συνεχίσει τη δράση της και δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας.

Καταληκτικά, υποστήριξε ότι το καθεστώς πιέστηκε από την Κίνα και τη Ρωσία να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ώστε οι διαδηλώσεις να μην οδηγήσουν σε μποϊκοτάρισμα των επενδύσεών τους στο Ιράν.
Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση