GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πούτιν τίμησε το Λένινγκραντ...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η ...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η...
παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα
ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε

Ο πρόεδρος Πούτιν κατάθεσε τα λουλούδια στην 80η επέτειο από το σπάσιμο της πολιορκίας του Λένινγκραντ, στο αφιερωμένο μνημείο της Πολιορκίας των 900 ημερών από τους Ναζί.
Η Πολιορκία του Λενινγκραντ, από τον Σεπτέμβρη του 1941 έως τον Γενάρη 1944, αποτελεί τμήμα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν.

Το Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην παγκόσμια ιστορία που άντεξε μια πολιορκία σχεδόν 900 ημερών, έσπασε αρχικά στις 18 Γενάρη 1943 με τη Σοβιετική Επιχείρηση Ίσκρα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην αρχή της πολιορκίας, από τα 3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, στο τέλος της δεν είχαν απομείνει περισσότεροι από 800.000. Πέθαναν περίπου 1 εκατομμύριο από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Περίπου 35.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 716.000 έμειναν άστεγοι...
Το τίμημα για να συντριβεί το ναζιστκό φίδι και ν' απελευθερωθεί η Ευρώπη από το ζυγό των Ναζί, για να μπορεί σήμερα η αποικία των ΗΠΑ, με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, για τα "μάτια" του κοκαϊνομανή παλιάτσου των ΟυκροΝαζί!
Το 4ο Ράιχ υπέγραψε "Σύμφωνία Αίματος" στις Βρυξέλλες!

Η Πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του Στάλιν.
Νότια της πόλης και μόλις 9 χλμ. από την πρώτη γραμμή της άμυνας, σήμερα ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που αποτελείται από έναν κεντρικό πέτρινο οβελίσκο 48 μέτρων και περιβάλλεται από χάλκινα αγάλματα, είναι ένας φόρος τιμής στην Αντιναζιστική Νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της πολύ μεγάλης πολιορκίας.
Εκεί απόθεσε λίγα λουλούδια ο ηγέτης της σημερινής Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν...

«Εμείς τους ελευθερώσαμε κι αυτοί δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ»
Γκεόργκι Ζούκοφ, Βερολίνο (1945)

«Σοβιετική Ένωση, αν συγκεντρώσουμε μαζί
όλο το αίμα που έδωσες στον αγώνα,
ό, τι μας έδωσες στον κόσμο, όπως μια μητέρα,
έτσι ώστε η αγωνιούσα ελευθερία να μπορέσει να επανακτήσει τη ζωή,
ένα νέο ωκεανό θα είχαμε,
απ' όλους τον μεγαλύτερο,
απ' όλους τον βαθύτερο.»
 
Pablo Neruda, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971, από το επικό έργο "Canto Generale", 1950.
 
«Οι αναμνήσεις μας είναι η δύναμή μας.
Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη
οι ηρωικοί σταθμοί της Ιστορίας μας
κι όταν η νύχτα επιχειρεί να ξανάρθει
εμείς ας βάλουμε φωτιά στις μεγάλες επετείους,
όπως θα ανάβαμε πυρσούς»
Βίκτωρ Ουγκό, από γράμμα στον Λουί Μπλανκ (1877)


Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...

Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση