GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ, εγκλωβισμένοι και ισοπεδωμένα κτίρια από τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία...

Σεισμική δόνηση 7,8 Ρίχτερ χτύπησε σήμερα Δευτέρα την κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ, σύμφων...


Σεισμική δόνηση 7,8 Ρίχτερ χτύπησε σήμερα Δευτέρα την κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Αισθητός στον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο
Ο σεισμός καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή (φωτογραφία, επάνω, από το Anadolu).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.


Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

 Φωτογραφία από το Anadolu

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει λόγο ως αυτό το στάδιο για θανάτους, τραυματισμούς ή ζημιές.
Ισοπεδωμένα κτίρια

Ωστόσο, βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ισοπεδωμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής. Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Μήνυμα Ερντογάν
Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας έχουν αποσταλεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, έγραψε στο Twitter ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετέφερε επίσης τις «καλύτερες ευχές» του στους πολίτες που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας.  «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Υψηλή σεισμικότητα

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες ζημιές, κατά τις αρχές.

Φωτογραφία από το Anadolu

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 Ρίχτερ ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία (από το BBC)Α

Για τουλάχιστον 15 νεκρούς κάνει λόγο ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτήρια. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.


Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.


Πλάνα στα social media εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους. Στις 03.28 ακολούθησε και δεύτερη δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση