GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΤΥΠΑΓΑΝ! Ποια τρομοκρατική οργάνωση «βλέπουν» πίσω από τους Πακιστανούς...

Τρομοκρατικό χτύπημα σχεδίαζε δίκτυο με «κλαδιά» σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως προέκυψε από πολύμηνη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ...


Τρομοκρατικό χτύπημα σχεδίαζε δίκτυο με «κλαδιά» σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως προέκυψε από πολύμηνη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Μοσάντ.

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης, θεωρήθηκε μείζονος σημασίας η βοήθεια της Μοσάντ, της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, για την εξάρθρωση της οργάνωσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί που εικάζεται ότι ίσως έχουν σχέσεις με την ιρανική τρομοκρατική οργάνωση Quds Forces, καθώς ο εγκέφαλος της οργάνωσης ζει στο Ιράν και οργανώνει τα χτυπήματα μακρόθεν δίνοντας εντολές στα μέλη της.

Η βοήθεια της Μοσάντ επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ και στην οποία αναφέρεται: «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο».

Δημοσίευμα της Jerusalem Post νωρίτερα ανέφερε ότι η Μοσάντ βοήθησε στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν.

Και έτσι γεννάται το ενδεχόμενο διασύνδεσης των Πακιστανών τρομοκρατών με την ιρανική Quds Force, παρακλάδι των «Φρουρών της Επανάστασης», που ειδικεύεται στον «μη συμβατικό πόλεμο» και στις επιχειρήσεις στρατιωτικής κατασκοπείας.

Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ούτε από το Ιράν έχει υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο για πιθανή σύνδεση των τρομοκρατών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα με την Quds.

Σημειώνεται ότι σε παρόμοια επιχείρηση στην Κύπρο το 2021, όταν είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που σχεδίαζαν δύο επιθέσεις με δολοφονίες Ισραηλινών, η πλευρά του Ιράν, είχε υποστηρίξει πως δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και πως όλα ήταν ψευδή.

Πώς έφτασε στους τρομοκράτες η ΕΥΠ

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες, ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στη Σπάρτη και στη Ζάκυνθο, όπου απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για ομάδα Πακιστανών τρομοκρατών που ετοίμαζαν επίθεση κατά ισραηλινών πολιτών ή στόχων.

Οι αναλυτές της ΕΥΠ κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον τρομοκρατικό πυρήνα διεθνούς τρομοκρατίας και τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος διαμένει στο Ιράν και δίνει οδηγίες στην υπόλοιπη οργάνωση για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι δύο συλληφθέντες σε επικοινωνία που φέρονται να είχαν με τον αρχηγό τους έπαιρναν εντολές να μην καθυστερούν και να σκεφτούν το «μέσο» που θα χρησιμοποιούσαν για να επιτεθούν.

Πότε θα «χτυπούσαν»

Στόχος, όπως τελικά αποκαλύφθηκε, των τρομοκρατών ήταν εστιατόριο στου Ψυρρή που βρίσκεται στο κτήριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή στο κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην καρδιά της Αθήνας, και λειτουργεί και σαν εβραϊκή συναγωγή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδίαζαν να σπείρουν τον θάνατο στην περίοδο του εβραϊκού Πάσχα, δηλαδή μεταξύ 5 και 13 Απριλίου.

15.000 ευρώ το κεφάλι
Οι δυο τρομοκράτες ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα καθώς η πληρωμή τους θα γινόταν… με το κεφάλι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συμφωνήσει πως θα λάμβαναν ένα πόσο από 10.000 έως 15.000 για κάθε νεκρό και ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Για το λόγο αυτό σχεδίαζαν αρχικά να χτυπήσουν με θανατηφόρο αέριο ή με εκρηκτικά για να είναι μαζικό το χτύπημα και στη συνέχεια να έμπαιναν με όπλα.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.



Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση