GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ Γιουγκοσλαβίας! Η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο...

Πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο θα προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό η Βρετανία, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον νατοϊκό βομβαρδισμό...


Πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο θα προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό η Βρετανία, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον νατοϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και εγκαινιάζοντας νέο κρισιακό μέτωπο στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα, η Βρετανίδα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Άναμπελ Γκόλντι, δήλωσε, ότι μαζί με τα άρματα μάχης Challenger 2, το Λονδίνο θα δώσει στο Κίεβο και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα «αναγκαστεί να αντιδράσει» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε όχι μόνο την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, μετά από συνομιλίες με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο.

«Εάν συμβούν όλα αυτά, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό στοιχείο», είπε ο Πούτιν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Τετάρτη η Βρετανία κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σκόπιμη παραπληροφόρηση.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας τόνισε: «Μαζί με την αποστολή εκ μέρους μας ίλης αρμάτων μάχης Challenger 2, θα παρέχουμε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτά τα βλήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση σύγχρονων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων.

»Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματά τους εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα βασικό συστατικό και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες», σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι "η Ρωσία το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί σκοπίμως να παραπληροφορήσει".

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ανεξάρτητη έρευνα είχε αξιολογήσει ότι οποιαδήποτε επίπτωση στην προσωπική υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «πιθανόν να είναι χαμηλή».

Υπενθυμίζεται, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Η σύνδεση της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου με την εμφάνιση καρκίνου σε στρατιωτικό προσωπικό και σε άμαχο πληθυσμό δεν είναι νέα.

Ήδη από το 2001, η βρετανική «Βασιλική Ακαδημία Επιστημόνων» καταφέρθηκε ευθέως κατά του βρετανικού υπουργίου Άμυνας, δίνοντας στην δημοσιότητα έκθεση στην οποία τονιζόταν, ότι «η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο των στρατιωτών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, μπορεί να προκαλέσουν το διπλασιασμό το συνήθων ποσοστών θανάτου από καρκίνου των πνευμόνων σε ένα μικρό αριθμό στρατιωτών κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες»,

Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας, Μπράιαν Σπρατ, είχε δηλώσει σχετικά: «Οι κυβερνήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν την ευθύνη να κατανοήσουν την πιθανότητα κινδύνου των ίδιων των στρατιωτών των χωρών τους, καθώς των αμάχων που διαβιούν στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση