GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ στην Credit Suisse και η λευκή πετσέτα...

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποτροπίασαν, κακοποιημένα από τους επενδυτές που ανησυχούν για την κατάσταση. Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών στ...


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποτροπίασαν, κακοποιημένα από τους επενδυτές που ανησυχούν για την κατάσταση. Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, επέτρεψε στη Wall Street να ανακτήσει χρώμα, ενώ οι ασιατικές αγορές άνοιξαν την Πέμπτη με κατακόρυφη πτώση.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Μαρτίου ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,7 δισ. ευρώ) βραχυπρόθεσμα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να «ενδυναμώσει» τον όμιλο, του οποίου ο τίτλος έχει καταρρεύσει στο χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα ανακοίνωσε μια σειρά από πράξεις εξαγοράς χρέους για περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα.

"Αυτά τα βήματα είναι μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλους ενδιαφερόμενους ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ulrich Koerner, σύμφωνα με μια δήλωση.

Την Τετάρτη, η δράση της τράπεζας Credit Suisse υπέστη τη χειρότερη πτώση στην ιστορία της, κλείνοντας με πτώση 24,24% στα 1.697 ελβετικά φράγκα. Θεωρούμενος ως ο αδύναμος κρίκος στον τραπεζικό τομέα στην Ελβετία, το ίδρυμα είδε την τιμή της μετοχής του να πέφτει έως και 30% για να φτάσει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικά φράγκα.

Σε συνέδριο για τον τραπεζικό τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια. «Δεν είναι θέμα» , δήλωσε, τονίζοντας ότι η τράπεζα βασίζεται σε «στιβαρούς χρηματοοικονομικούς δείκτες» , χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να καθησυχάσει τις αγορές, νευριασμένος μπροστά σε κάθε σημάδι αδυναμίας στον τραπεζικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία ξεπερνά τα σύνορα της αλπικής χώρας. Απότομη πτώση κατέγραψαν και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χτυπημένα από τις δυσκολίες της Credit Suisse, η οποία αναπτέρωσε τους φόβους για χρηματοπιστωτική σταθερότητα στον απόηχο της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank. 

Η Wall Street έχει ξανά τα χρώματα

Η δράση της Credit Suisse πήρε περισσότερες από μία στην πτώση της. Θύματα του φαινομένου ντόμινο, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν περισσότερο από 10% για τις Deutsche Bank, Commerzbank, Société Générale, BNP Paribas, Banco Sabadell και Banca Monte dei Paschi.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Elisabeth Borne, ζήτησε από τις ελβετικές αρχές να λύσουν τα προβλήματα της Credit Suisse, βεβαιώνοντας ενώπιον της Γερουσίας ότι αυτό το θέμα ήταν «δική τους ευθύνη». Η κ. Borne διευκρίνισε επίσης ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, «θα έχει επαφή με τον Ελβετό ομόλογό του τις επόμενες ώρες » . Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι επίσης σε επαφή με τους ομολόγους του σε άλλες χώρες σχετικά με την Credit Suisse και παρακολουθεί την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος.

Βγαίνοντας από μια μακρά σιωπή στο τέλος της ημέρας την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα και ο αστυνομικός των ελβετικών χρηματοπιστωτικών αγορών επιβεβαίωσαν ότι «η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν χρειαστεί, η [Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας] θα διαθέσει ρευστότητα στην Credit Suisse». Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η Wall Street ανέλαβε και περιόρισε τη ζημιά. Από την άλλη πλευρά, το κινεζικό και το ιαπωνικό χρηματιστήριο άνοιξαν με μεγάλη πτώση την Πέμπτη. 

Ένας πυλώνας του ελβετικού οικονομικού κέντρου
Αυτή η ιλιγγιώδης πτώση της μετοχής –η αξία της τράπεζας ήταν λίγο πάνω από 7,3 δισεκατομμύρια CHF σε κεφαλαιοποίηση από τα μέσα της Τετάρτης– ξεκίνησε μετά από δηλώσεις του προέδρου της Saudi National Bank (SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse. Οι Σαουδάραβες ήρθαν στη διάσωση της τράπεζας μπαίνοντας στο κεφάλαιό της τον Νοέμβριο. Αλλά η SNB «απολύτως δεν σκοπεύει » να επενδύσει περισσότερα σε αυτήν για «διάφορους λόγους» , εξήγησε ο Ammar AlKhudairy, ο πρόεδρός της.
 
The World Buying Guides
Το πρώτο είναι «ρυθμιστικά» ζητήματα , είπε. Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέχει μερίδιο 9,8%. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, η Finma, η αρχή εποπτείας της αγοράς στην Ελβετία, θα πρέπει να αποφασίσει εάν υπερβεί το όριο του 10%. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. AlKhudairy δήλωσε ωστόσο ότι είναι «πολύ χαρούμενος» με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Credit Suisse, θεωρώντας ότι είναι μια «πολύ σταθερή» τράπεζα .

Η Credit Suisse, που ιδρύθηκε το 1856, είναι ένας πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου που έχει συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στην αλπική χώρα όσο και στην εμφάνιση ασφαλιστικών κολοσσών όπως η Swiss Re ή η Swiss Life ή η χρηματοδότηση μεγάλων ελβετικών βιομηχανικών εταιρειών. συμπεριλαμβανομένου του προγόνου της ΑΒΒ. 

«Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο»

Η τράπεζα βρίσκεται σε αναταραχή από τη χρεοκοπία το 2021 της βρετανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς σκανδάλων που έχουν αποδυναμώσει την τράπεζα. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή έχει χάσει περισσότερο από το 83% της αξίας της. «Η πίεση στην Credit Suisse έχει επηρεάσει μια ήδη νευρική αγορά », αντέδρασε η Jane Foley, αναλύτρια της Rabobank, στο Agence France-Presse (AFP).

Οι δηλώσεις του νέου αυτού μετόχου έχουν χτυπήσει χορδή, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank. «Φαίνεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι ανήσυχοι επενδυτές », δήλωσε ο αναλυτής της Finalto, Neil Wilson, σε ένα σχόλιο της αγοράς. Αλλά αν η Credit Suisse αντιμετώπιζε «υπαρξιακά προβλήματα» , τότε «θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με κάτι εντελώς διαφορετικής διάστασης. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να το αφήσουμε να βυθιστεί », επέμεινε.

Σε αντίθεση με την Silicon Valley Bank, η Credit Suisse είναι μία από τις 30 παγκόσμιες τράπεζες που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, κάτι που απαιτεί αυστηρότερη ρύθμιση για να μπορεί να αντέξει το σοκ σε περίπτωση δυσκολίας. Σε επαφή με το AFP, η ελβετική κεντρική τράπεζα, η οποία δεν έχει μιλήσει ακόμη, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Credit Suisse ξεκίνησε ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια ανάκαμψης. Ωστόσο, ορισμένοι μέτοχοι κατέληξαν να ρίξουν λευκή πετσέτα, όπως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Harris Associates, ο μεγαλύτερος μέτοχός της εδώ και καιρό, η οποία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πουλήσει πλήρως το μερίδιό της στην τράπεζα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η τράπεζα αποκάλυψε καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (σχεδόν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για το οικονομικό έτος 2022 στο πλαίσιο των μαζικών αναλήψεων κεφαλαίων από τους πελάτες της και προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να αναμένει «σημαντική» ζημιά προ φόρων .


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση