GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Ένας στους 12 ανθρώπους ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας...

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πόσοι άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια. Οι ισχυρές οικονομίες για περισσότερο από δύο αιώνες έχουν επιδοθεί σε μ...


Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πόσοι άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια.

Οι ισχυρές οικονομίες για περισσότερο από δύο αιώνες έχουν επιδοθεί σε μια συντεταγμένη προσπάθεια να καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχεια. Οι προσπάθειες αυτές έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης δεν είναι μόνο απογοητευτική αλλά αποκαρδιωτική.

Η κατάταξη
Καταρχάς πριν αναλυθούν τα στοιχεία πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια κριτήρια γίνεται η κατάταξη κι αυτό διότι τα όρια από χώρες σε χώρες αναλόγως των οικονομιών τους διαφοροποιείται.

Έτσι για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το όριο για να θεωρείται κάποιος ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας έχει ορισθεί στα 3,65 δολάρια την ημέρα. Βάσει των στοιχείων του Μιχαήλ Μοάτσου, το 2019 το 25% του πληθυσμού της γης βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.

Στις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος το όριο φτώχειας θεωρούνται τα 6,85 δολάρια ημερησίως. Υπό αυτού του ορίου ζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι το 47%.

Για τις χώρες υψηλού εισοδήματος το όριο φτώχειας ορίζεται στα 30 δολάρια την ημέρα. Από αυτή την κατηγορία απουσιάζει σχεδόν το 90% του πληθυσμού του πλανήτη και συγκεκριμένα το 87%.

Το διεθνές όριο φτώχειας
Προκειμένου να υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα αναφορικά με το όριο φτώχειας (για παράδειγμα στις ΗΠΑ θεωρούνται τα 24,55 δολάρια την ημέρα όταν στην Αιθιοπία είναι 10 φορές μικρότερο στα 2,04 δολάρια ημερησίως), η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει ένα συμψηφισμό.

Έτσι το διεθνές όριο φτώχειας έχει ορισθεί στα 2,15 δολάρια την ημέρα από την Παγκόσμια Τράπεζα και είναι το επίπεδο αυτό που λαμβάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να καταγράφει την ακραία φτώχεια ανά τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το ourworldindata.org, η τελευταία γενιά της παγκόσμιας κοινότητας κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα, σε σχέση με το 1990 οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχουν μειωθεί κατά 1 δισ. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο 47 εκατ. άνθρωποι λιγότεροι ζούσαν με μόλις 2,15 δολάρια την ημέρα, ή μια ημερήσια μείωση κατά 130.000. Το 2019, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε περί των 650 εκατ. ανθρώπων ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή 1 στους 12 ανθρώπους.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2019 με λιγότερα από 30 δολάρια την ημέρα ζούσε το 64,27%, ένα ποσοστό ελάχιστα μικρότερο από το 66,45% το 1995.

Από το 1995, το ποσοστό αυτό διέγραψε καθοδική πορεία για φθάσει το 2009 στο χαμηλότερο επίπεδό του στο 39,42%.

Έκτοτε με την Ελλάδα να έχει εισέλθει σε ύφεση το ποσοστό φτώχειας έκανε στροφή 180 μοιρών ανεβαίνοντας υψηλότερα χρόνο με τον χρόνο έως το 2014 στο 73,12%.

Από το 2014 και έως το 2019 το ποσοστό ξανά υποχωρεί για να φθάσει στο 64,25% ήτοι 6,89 εκατ. άνθρωποι ζουν καθημερινώς με λιγότερα από 30 δολάρια ημερησίως.

Σε σχέση με το διεθνές όριο φτώχειας, στην Ελλάδα το 2019 βρίσκονταν μόλις το 0,69% του πληθυσμού ή 73.931 άνθρωποι.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ένα χρόνο νωρίτερα καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό από το 1995, 0,14% ή 14.979 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση