GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΡΘΡΟ στο «ΒΗΜΑ!» Τι αποκαλύπτει για τις δεύτερες εκλογές κορυφαίος δημοσκόπος...

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου απέδειξε την κυριαρχία της ΝΔ, τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και τη βελτίωση της ε...


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου απέδειξε την κυριαρχία της ΝΔ, τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και τη βελτίωση της επίδοσης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, οι δημοσκόποι είχαν «δει» ότι η ΝΔ κυριαρχούσε στο μισό του εκλογικού σώματος, που προτιμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ως η μόνη κατατεθειμένη πρόταση ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή στο υπόλοιπο μισό του εκλογικού σώματος, που προτιμούσε κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση συνεργασίας που να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων ως αντίπαλον δέος στην πρόταση «Μητσοτάκης – αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Ούτε και υπήρξε κάποια προσπάθεια τεκμηρίωσης γιατί αυτός ο τύπος διακυβέρνησης (συνεργασία) μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός για την ελληνική κοινωνία από τον σημερινό τύπο διακυβέρνησης (αυτοδύναμη κυβέρνηση).

Το αποτέλεσμα των εκλογών

«Οδεύουμε λοιπόν προς τη δεύτερη αναμέτρηση, η οποία τοποθετείται για τις 25 Ιουνίου, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα, χωρίς να έχει αναλάβει κανείς πρόσθετο κόστος για αυτό. Η απλή αναλογική όπως ήλθε παρήλθε και η όλη εξέλιξη της δεύτερης εκλογής με τον νέο κλιμακωτό νόμο είχε προεξοφληθεί» αναφέρει ο κ. Φαναράς σε κείμενο του στο Βήμα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον διαμορφώσει ένα ρεύμα νίκης το οποίο δύσκολα θα ανακοπεί και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Φαναρά.

Ταυτόχρονα, η κεντροαριστερά θα βρεθεί σε θέση αναστοχασμού και ανασυγκρότησης, αφού είναι φανερό ότι εκτός από την πολυδιάσπασή της αντιμετωπίζει και την αποδοκιμασία μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος.

Τέλος, το ΚΚΕ θα επιδιώξει να συγκρατήσει τα εκλογικά του οφέλη και να αποκτήσει ένα αυξημένο πολιτικό βάρος στις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Στις παρυφές του 3% θα δοθούν επίσης σημαντικές εκλογικές μάχες. Η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά ίσως και το ΜέΡΑ25 αν καταφέρει να αποσαφηνίσει τα θέματα που, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, του δημιούργησαν πρόβλημα στις πρώτες κάλπες (όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα εναλλακτικών πληρωμών «Δήμητρα» αλλά και άλλα).


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση