GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ! TO ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Μόσχα...

Τoυλάχιστον τρεις άντρες άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα σε μια τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχισ...


Τoυλάχιστον τρεις άντρες άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα σε μια τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς και 100 τραυματίες. Στο κτίριο σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης στο κανάλι Telegram. Μαχητές του ΙΚ "επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση (...) στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας", δήλωσε το ΙΚ σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram.

Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της εθνικής φρουράς καθώς και περισσότερα από 70 ασθενοφόρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Nexta, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων κοντά στο σημείο της ένοπλης επίθεσης. Τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει περίπου 100 άτομα από το υπόγειο του φλεγόμενου κτιρίου, αλλά υπάρχουν ακόμα άτομα εγκλωβισμένα στην ταράτσα.

Αναζητούνται οι δράστες
Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι "αναζητούν" τους δράστες που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση. "Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες", ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram. Πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εντοπίστηκε βαν με παλιές ουκρανικές πινακίδες.

Ενημερώνεται ο Πούτιν
"Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς και από τα πρώτα λεπτά για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το βράδυ σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος της Μόσχας έκανε λόγο για μια τεράστια τραγωδία ενώ ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη και θα απαγορευτεί η διεξαγωγή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.
Μεντβέντεφ: Θα σκοτώσουμε τους αξιωματούχους της Ουκρανίας αν συνδέονται με την επίθεση

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα "καταστρέψει" τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

"Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου... πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επίσης δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σε μήνυμά του στο Telegram.

Αρνείται κάθε εμπλοκή το Κίεβο

Η Ουκρανία "δεν έχει καμία απολύτως σχέση" με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν νωρίτερα στη Μόσχα, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια".

"Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα", διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. "Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου", πρόσθεσε.

Κατηγορεί τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας η GUR
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν μια "κλιμάκωση" του πολέμου.

"Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι μια σχεδιασμένη και εσκεμμένη πρόκληση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών με εντολή του (Βλαντίμιρ) Πούτιν. Στόχος της είναι να δικαιολογήσει ακόμη πιο σκληρά πλήγματα κατά της Ουκρανίας και γενική επιστράτευση στη Ρωσία", δήλωσε η GUR, εκτιμώντας ότι η επίθεση "πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο".

Σοκαρισμένη η Ευρώπη

Σοκ και αποτροπιασμό από τις αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας, εκφράζει η ΕΕ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει: «Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Από την πλευρά της, η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα "ειδεχθείς πράξεις" και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε. "Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές", αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

"Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό".

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Μόσχα και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση.

«Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα «Χ».

O Λευκός Οίκος
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι δεν ενθαρρύνει την Ουκρανία να πραγματοποιεί χτυπήματα εντός της Ρωσίας. O εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται». «Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ καταδίκασε τη φονική επίθεση. «Καταδικάζω έντονα τέτοιες πράξεις βίας, βαρβαρότητας και απερισκεψίας σε βάρος πολιτών», δήλωσε ο Καντίροφ.

Στο μεταξύ, η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

H προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ
Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 8 Μαρτίου τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα εξαιτίας πληροφοριών που διαθέτει ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν επίθεση.

Η πρεσβεία, η οποία έχει επανειλημμένως καλέσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, δεν είχε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της απειλής, αλλά είχε επισημάνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα πλήθη και να γνωρίζουν το περιβάλλον όπου βρίσκονται.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση