GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι είδαν οι ευρωβουλευτές στη λιμνοθάλασσα...

Η ψηφοθηρία, οι ψαράδες και τα έργα στο Μεσολόγγι Του δημοσιογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΑΒΕΤΑ από το Μεσολόγγι Η επίσκεψη Eυρωπαίων ευρωβουλευτών πρ...

Η ψηφοθηρία, οι ψαράδες και τα έργα στο Μεσολόγγι

Του δημοσιογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΑΒΕΤΑ
από το Μεσολόγγι


Η επίσκεψη Eυρωπαίων ευρωβουλευτών πριν από λίγο καιρό στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού ανέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός»!!!
Κι αυτό
διότι μπορεί οι Eυρωπαίοι ευρωβουλευτές να εντυπωσιάσθηκαν από το τοπίο της λιμνοθάλασσας, αηδίασαν όμως από τις συνθήκες διαχείρισης τ
ου αλιευτικού της πλούτου. Συνθήκες λίγο πολύ γνωστές σε όλους για την βελτίωση των οποίων κανείς δεν έχει αναλάβει μια ουσιαστική πρωτοβουλία.
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι την άσχημη εντύπωση στους ευρωβουλευτές προκάλεσαν οι συνθήκες διαβίωσης των ψαράδων, ο τρόπος συντήρησης των αλιευμάτων και κυρίως η περιβαλλοντική μόλυνση του οικοσυστήματος. Για τα δυο πρώτα σημεία της κριτικής των ευρωβουλευτών τα αίτια τους εστιάζονται στον τρόπο μίσθωσης των ιχθυοτροφείων στους αλιευτικούς συνεταιρισμούς.
Ένας τρόπος που είναι απόλυτα ταυτισμένος με την ψηφοθηρική συναλλαγή και ο οποίος αποτελεί «απόστημα» για όλη την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες. Αυτό το «απόστημα» θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε…
Η δικαιοδοσία της εκμίσθωσης των ιχθυοτροφείων άνηκε μέχρι και τις αρχές του 2004 στον νομάρχη (διορισμένος ή αιρετός). Για «κοινωνικούς» λόγους η εκμίσθωση δεν γίνεται με δημοπρασία αλλά με απευθείας ανάθεση. Συνέπια αυτού είναι η εκμίσθωση να γίνεται σε συνεταιρισμούς τα μέλη των οποίων είναι «φίλα προσκείμενα» στον κάθε νομάρχη. Ταυτόχρονα όμως επειδή στους συνεταιρισμούς δεν μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των αλιέων της περιοχής, οι συμβάσεις δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά είναι ετήσιες, το πολύ διετείς…για να εξασφαλίζεται η εναλλαγή των φίλων και να δένεται όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός «φίλων» στο άρμα της ψηφοθηρίας.
Η ψηφοθηρία, λοιπόν, είναι η γενεσιουργός αιτία της κατάστασης που διαπίστωσαν από κοντά οι ευρωβουλευτές, αφού εξαιτίας της κανένας συνεταιρισμός δεν προβαίνει σε επενδύσεις στα ιχθυοτροφεία της λιμνοθάλασσας αφού
αφενός δεν γνωρίζει αν την επόμενη χρονιά θα του εκμισθωθεί εκ νέου το ιχθυοτροφείο και αφετέρου δεν μπορεί να ενταχθεί σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης για βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.
Η κατάσταση
αυτή πέραν όμως των άθλιων και τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν στα ιχθυοτροφεία έχει επιδράσει αρνητικά και στην παραγωγή αυτών, αφού οι συνεταιρισμοί δεν προβαίνουν σε βασικές εργασίες στην έκταση της λιμνοθάλασσας που τους μισθώνεται εξαιτίας των λόγων που σας αναφέραμε. Ο αντίκτυπος αυτού του προβλήματος στην κοινωνία είναι μεγάλος αφού ένα μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού της ιστού δεν «εισπράττει» τα αναμενόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται αλλά και διότι το φημισμένο ψάρι της λιμνοθάλασσας είναι πλέον δυσεύρετο και πανάκριβο.

Ο επιμερισμός των ευθυνών για αυτή την άσχημη κατάσταση βαρύνει απόλυτα τους κομματικούς της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί απλούστατα ποτέ δεν ακούμπησαν με τόλμη το πρόβλημα και η μόνη απάντηση που έχουν όταν τους τίθεται το ερώτημα είναι: «με τους ψαράδες δεν μπορείς να συνεννοηθείς…».
Η αλήθεια
είναι ότι το πολιτικό σύστημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. είναι αυτό που έχει εκπαιδεύσει τους ψαράδες σε λάθος νοοτροπίες και αντιλήψεις προκειμένου να «αγοράζει» ψήφους. Όμως πέρα από την στρεβλή διαχείριση της λιμνοθάλασσας υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα που έχει σχέση με το όλο πρόβλημα, είναι αυτό των έργων που κατά καιρούς έχουν εκτελεστεί και τα οποία σύμφωνα με τους «κρατούντες» αφορούσαν την αύξηση της παραγωγής.
Ε!!! λοιπόν αυτά τα έργα ελάχιστα έχουν προσφέρει κι αυτό διότι κατά τον σχεδιασμό τους δεν ζητήθηκε καθόλου η άποψη των ανθρώπων της λιμνοθάλασσας. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της λιμνοθάλασσας το έχουμε αναδείξει επανειλλειμένως και όλοι μας και το γνωρίζουμε και την λύση του επίσης…θέλουμε.

Ως επίλογο αυτού μας του σημειώματος θέλουμε να γράψουμε για τον απόηχο της επίσκεψης των ευρωβουλευτών. Ο απόηχος συμπυκνώνεται στην εξής πρόταση «δεν ίδρωσε το αυτί κανενός αρμοδίου». Και ειδικά στο χώρο του τοπικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό που απασχόλησε τα στελέχη ήταν το «ποιος» διοργάνωσε την επίσκεψη των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών και αν είχαν ενημερωθεί η νομαρχιακή ή οι βουλευτές του κόμματος για αυτήν.
Για τη Ν.Δ. δεν λέμε τίποτε, γιατί για οχτώ χρόνια (μέσω νομαρχίας…) είχαν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης της λιμνοθάλασσας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους… τα είδαν από κοντά οι ευρωβουλευτές…

9 σχόλια

  1. και φυσικά σε τέτοιο θέμα κεφαλαιώδους σημασίας, κανείς δεν θα δημοσιεύσει σχόλιο επί της ουσίας (εννοώ πέρα από τη στείρα αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)
    Πάλι καλά που το press-gr αποφάσισε να το δημοσιεύσει εμτά το εμετικό σχόλιο για τον Κακλαμάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Eυρωπαίων ευρωβουλευτών"
    .......
    ωραία ξεκινάς το άρθρο σου...
    να μας πεις ποια σχολή δημοσιαγραφίας έβγαλες να παμε κι εμείς....
    Δηλαδή θα μπορούσαν να είναι και αμερικάνοι οι ευρωβουλευτές ή μήπως αφρικανοι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ καλό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tι τα θες στην Ελλαδα εισαι οτι δηλωσεις..Αν εξαιρεσεις το τμημα της Παντειου,οι λοιποι που δηλωνουν δημοσιογραφοι ειναι αστα να πανε απο μορφωση..Στην Ελλαδα ζουμε.Εισαι οτι δηλωσεις...Εδω ειναι γνωστο οτι ο Ρουσοπουλος ειναι βασικα αγραμματος..Και μετα φτανωμε στην περιπτωση του Τριανταφυλοπουλου.Προλκιτικα και εμετικα δικαιολογουμενος αστρατευτος να κατηγορει τους αλλους που εκαναν την ιδια δουλεια με αυτον....Ποιος θα μας σωσει απο τετοιους δημοσιογραφους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό θέμα, καλογραμμένο (και τώρα το "ευρω" μας έφαγε...)κι ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει εκτός αθηναϊκών τειχών. Το "kentri.gr" είχε δημοσιεύσει πριν λίγο διάστημα μια σχετική είδηση αλλά τίποτε το ολοκληρωμένο.
    Το ζήτημα είναι να δούμε τη συνέχεια στο θέμα και να στηρίξουμε την όποια αναγκαία καμπάνια ακολουθήσει. Ασ κάνουμε και κάτι θετικό εκτός από το να τρογώμαστε μόνον μεταξύ μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν οι ευρωβουλευτές είναι από Ελλάδα, Γερμανία,Γαλλία κ.λ.π. πως μπορείς να τους προσδιορίσεις; Μήπως ως "Ευρωπαίοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λ.π."

    Ως πότε θα χανεται η ουσία... από τους "δήθεν" τυπολάτρεις....

    Όσον αφορά τους Ρουσόπουλο και Τριανταφυλόπουλο... μήοως ταιριάζει το "όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έλα ρε ελληναράδες, που ξέρεται και τη γλώσσα. Με το ευρωπαίοι ευρωβουλευτές εννοεί προφανως μη έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι μόνο η ρουκέτα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία το θέμα συνεργασίας με τους αμερικανούς. Συνεργασία υπάρχει και για τη ρουκέτα που πρόκειται να σκάσει στο παρόν (ο Θεός να το κάνει) blog. Είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, να σταλούν από τους αμερικανούς τα "ίχνη" αυτών που δημοσίευσαν τα υβριστικά "ρεπορτάζ" για (Κακλαμάνη, Τρέμη, κλπ.) πίσω από τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβεται εκβιασμός. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν κατατεθεί τέσσερις μηνύσεις κατ' αγνώστων. Οι άγνωστοι όμως σε λίγο θα γίνουν γνωστοί. Οι μηνύσεις θα πολλαπλασιαστούν και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!!! Κατά τ' άλλα διαφημίζεστε σαν την "Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα". (Ένας πρώην αστυνομικός συντάκτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση