GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μεταδημοκρατία και το τέρας

. Του Αγιου . . Η δημοκρατία και ο αγοραίος καπιταλισμός είναι σαν δυο πρόσωπα που συνδέονται με ένα θυελλώδη γάμο – σημειώνει ο R. Dahl....

.
Του Αγιου
. .
Η δημοκρατία και ο αγοραίος καπιταλισμός είναι σαν δυο πρόσωπα που συνδέονται με ένα θυελλώδη γάμο – σημειώνει ο R. Dahl.
Μόνο που αυτή η έρμη συζυγική σχέση πάσχει από συγκρούσεις, υποκρισία και δράματα! Όμως, παρ’ όλα αυτά αντέχει, γιατί κανείς από τους δύο συζυγούς δεν θέλει να χωρίσει από τον άλλο, καθώς κανένα από τα δύο μέρη δεν έμαθε να ζει διαφορετικά.
Οι δύο αυτές οντότητες συνυπάρχουν σε μια μορφή ανταγωνιστικής συμβίωσης, θέλοντας και μη.
Η ένταση ανάμεσα στη καπιταλιστική οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς θα συνεχιστεί στο μέλλον εντονότερα, στο βαθμό που η οικονομική μεγέθυνση συμπιέζει δικαιώματα και απαξιώνει θεσμούς.
Η ψήφος μας στις επικείμενες εκλογές, ίσως θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η αποφυγή από το δικομματισμό να πάρει θέση σε αυτή τη συζυγική σύγκρουση, που δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε συναινετικό διαζύγιο, αναδεικνύει την αντιπολιτική και αντι-ιδεολογική του φύση.
Η δήθεν συναίνεση στο κέντρο και η μεταφυσική του μεσαίου χώρου, τροφοδοτούν το τέρας της διαπλοκής, που μας έμαθε να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αναγκαίο για την ύπαρξή μας, η σύζυγος (δημοκρατία) να υπηρετεί δουλοπρεπώς τον αυταρχικό της σύζυγο ( καπιταλισμό), που τυχαίνει να ταυτίζεται με το δικό τους πρόσωπο.
Καραμανλής και Παπανδρέου αντί να πάρουν θέση στο ζήτημα ανέλαβαν να διασκεδάσουν την υπόθεση άδοντας το λαϊκίστικο σουξέ «δεσμεύομαι…»

15 σχόλια

  1. Να γράφεις πιο συχνά φίλε μου.

    SNB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει ν' αφήσουμε τον αυταρχικό σύζυγο και να πάμε για καινούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου Άγιε,
    υπογράφω και εγώ την έκκληση του φιλου SNB να γράφεις συχνότερα.
    Περιγράφεις με καταπληκτικό τρόπο συπτώματα της μετα-νεωτερικής κοινωνίας.Συπτώματα που κατα την άποψη μου άρχισαν να διαμορφώνονται μετά το πέρας του νεο φιλελευθερισμού και της επακούλουθης κρίσης των ιδεολογιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι μου ευχαριστώ,
    δεν υπόσχομαι όμως τίποτε…
    Προτιμώ να γράφετε εσείς και άλλοι αξιόλογοι και ανήσυχοι άνθρωποι και εγώ να απολαμβάνω το προνόμιο του σχολιασμού (σας).
    Ο ελεύθερος σχολιασμός των posts δεν ξέρω αν είναι αποδοτικότερος στη διαμόρφωση πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, είναι πάντως προκλητικότερος.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαύρο στο δικομματισμό που αναπαράγει τη διαπλοκή, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, την οικολογική καταστροφή, τη στρεβλή ανάπτυξη, τον χυδαίο καταναλωτισμό, το κυνήγι του χρήματος, τη δωροδοκία, το κομματικό κράτος, την αναξιοκρατία και την πιό χυδαία οικογενειοκρατία. Κωστάκη Γιωργάκη άει σιχτίρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξοχο. Λιγόλογο, σαφές και περιεκτικό. Και βέβαια με την απαραίτητη δόση πικρού χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Της ψωλής σου το χαβά ρε κομματόσκυλο εσύ 4.26.
    Της ψωλής σου το χαβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To κείμενο που κατόρθωσε να αποσπάσει 2 βραβεία - Ασυναρτησίας και Κενότητας, και ανήκει στον επιστολογράφο-σχολιαστή, κάτοχο και του προηγούμενου ρεκόρ,

    κατάφερε να αποσπάσει τον θαυμασμό 3 χειροκροτητών. Εκ των οποίων οι μεν 2 εξ αλληλεγγύης, ο δε 3ος, ίσως λόγω τού νεαρού τής ηλικίας του.

    Το κείμενο δεν χωλαίνει σε όλα του τα σημεία.
    Οι τελευταίες του, όμως, δύο παράγραφοι ήταν αρκετές για να επισύρουν την μήνι, τού Ηρακλέους, ας πούμε, όταν "ξεσπάθωσε" για την ανεξήγητα μεγάλη ανεμελιά που κατέλαβε τούς συντρόφους του τής Αργοναυτικής Εκστρατείας.

    Τότε δηλαδή που αραξοβόλησαν στη Λήμνο για τα καλά όταν διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, μοναδικές κάτοικοι τής νήσου, ήσαν ακόμα πιο φιλόξενες κι από τα ήρεμα νερά της. Η εκστρατεία κινδύνευε να μείνει στη μέση...

    Τέλος 1ου μέρους

    ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 4:59 μμ

    Αυτός έχει ψ..ή εσύ που έχεις μ...ί να κοιτάξεις να δεις πως θα βολευτείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 6.44

    Αναγνωρίζω «αβίαστα» που λέει ένας συνάδελφός σου και αποδέχομαι ανεπιφυλάκτως ότι έχεις το δικαίωμα του διανοητικώς σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, χαίρομαι δε ιδιαίτερα διότι διαπιστώνω στο σχόλιο σου να εννοείς ότι δεν αποδέχεσαι ως επιθυμητή πρακτική τον οπισθοδρομικό μηδενιστικό αυνανισμό, αλλά αντιθέτως, απτόητος ων, εν πολλοίς επικροτείς και εγκρίνεις την προοδευτική πολιτική μαλακία. Ουδεμία ένσταση έχουμε επί των προσωπικών σου προτιμήσεων.

    bloopers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι μου,
    Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για τα σχόλια σας, επιτρέψτε μου να επισημάνω μια παράμετρο, η οποία ίσως βοηθήσει να λυθεί μια παρεξήγηση.

    Υπάρχουν τρεις τρόποι ερμηνείας της πραγματικότητας:
    ο μυθοπλαστικός,
    ο απομυθοποιητικός ή εμπειρικός και ο σχιζοφρενικός.
    Αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο, ο οποίος δεν άπτεται των ενδιαφερόντων μου και δεν περιέχεται στο ερευνητικό μου αντικείμενο, οι δύο πρώτοι χαρακτηρίζουν δυο διαφορετικά και λιγότερο ή περισσότερο ασύμπτωτα πεδία πολιτισμού και συστηματοποίησης της κοινής εμπειρίας.
    Όσοι επιδίδονται στη μυθοπλαστική προσέγγιση εκφράζονται συντηρητικά και σε ακραίες περιπτώσεις εθνικιστικά και φονταμενταλιστικά
    Αυτοί που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη ζωή και τα φαινόμενα εμπειρικά, απομυθοποιητικά κυριαρχούνται, μάλλον, από προοδευτικές ιδέες και φιλελεύθερη στάση.

    Οι δύο αυτοί κόσμοι (ερμηνευτικά συστήματα ) είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, καθώς ο συναρτησιακός μηχανισμός που διέπει τη λογική του καθενός είναι ξένος προς τον άλλο.
    Ας μη βασανίζονται λοιπόν οι μεν να «κατανοήσουν» τους δε, μια και τα λόγια του ενός ηχούν ως ασυναρτησίες στον άλλο.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήδη το προοίμιο ενόχλησε...
    Ήταν μάλλον σκληρό και τρόμαξε τον κόσμο.
    Δεν ήταν στόχος μου να σας κλονίσω.
    Όλα γίνονται για χάρη των επισκεπτών. Κανένα κείμενο δεν θα έπρεπε να προκαλεί στους επισκέπτες, οποιουδήποτε είδους συσκότιση. Αυτό ήταν όλο.

    ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 11.45 είπες:" Δεν ήταν στόχος μου να σας κλονίσω."
    Να είσαι σίγουρος πως δεν μας κλόνισες καθόλου φίλε μου,έχουμε συνηθίσει βλέπεις τέτοιου είδους αντιδράσεων όταν θίγεται το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.
    Επίσης είπες:
    "Κανένα κείμενο δεν θα έπρεπε να προκαλεί στους επισκέπτες, οποιουδήποτε είδους συσκότιση."
    Ποιο ήταν το ρεζουμέ του κειμένου
    που ανέβασε ο Άγιος?
    Ο άνθρωπος πολύ απλά διατύπωσε
    με τον δικό του τρόπο,το ηλίου φαεινότερον,ότι και οι
    δύο σημερινοί μονομάχοι είναι
    ΕΞ'ΟΡΙΣΜΟΥ δέσμιοι κάποιων συμφερόντων και κατ'επέκταση
    δέσμιοι του "συστήματος".
    Αν η παραπάνω θέση αποτελεί προσπάθεια συσκότισης,τότε μάλλον
    είσαι εσύ που ΔΕΝ θέλει το φως...

    Υ.Γ. Το "ΕΞ'ΟΡΙΣΜΟΥ" φυσικά και "σηκώνει" πολύ συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση