GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηταν μεγαλύτερη η διαφορά!

. Του Μιχάλη Τρουλλινού . Παρακουλούθησα την εκπομπή "Έρευνα" του Πάυλου Τσίμα. Μεταξύ άλλων μίλησε και ο εκλογολόγος Ηλίας Νικο...

.
Του Μιχάλη Τρουλλινού
.
Παρακουλούθησα την εκπομπή "Έρευνα" του Πάυλου Τσίμα. Μεταξύ άλλων μίλησε και ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος και ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2007 (ή Ιούλιο του 2007 δεν θυμάμαι καλά) η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν στις 5 μονάδες και αναποφάσιστοι το 10%. Αυτήν την περίοδο όμως η εταιρία "GPO" έδινε διαφορά 1.5-2.0 μονάδες διαφορά.. Έκανα κάποιο λογικό αλμα στην σκέψη μου ή όντως η συγκεκριμένη εταιρία μας "δούλευε" τόσο καιρό γνωρίζοντας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

16 σχόλια

  1. Στο τέλος, πάντως, όλες οι εταιρίες συνέκλιναν στα σωστά νούμερα, περίπου. Ακριβέστερα ήταν αυτά του Ευρωοβαρόμετρου του ΣΚΑΙ που πέφτει παραδοσιακά (έχει δημιουργήσει παράδοση) πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι 31 Αυγούστου που επιτρεπόταν η δημοσίευση σφυγμομετρήσεων, ο ΣΚΑΙ έδινε τη διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις 4 μονάδες, περίπου εκεί που κάθησε η μπίλια τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζεστε τώρα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, να βγει ο Γιώργος και να λέει κατά τις ΝΔ αυτά που έλεγε προεκλογικά;; Θα του κάνει πλάκα ο Κώστας, μα ο λαός ενέκρινε την παρελθούσα χρήση και μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε, καταψηφίστηκες Γιώργο, ακόμα δεν το κατάλαβες???

    Φανταστείτε ακόμα ότι, μετά από κάθε κουβέντα του Γιώργου στη Βουλή, θα παίρνει τον λόγο ο Μπένυ και θα λέει τη δική του άποψη, η οποία είναι πιο ολοκληρωμένη από του Γιώργου και γίνεται κατανοητή από τον κόσμο. Ο πελάτης ξέρει τί πουλάει το μαγαζί με τον Βαγγέλη στον πάγκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρτε και αυτο νεοδεξιοι για το μητσοτακικο θιασο που ορκιστηκε σημερα...

    «Το μήνυμά σας είναι ξεκάθαρο. Σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι διπλή την ευθύνη. Ευθύνη να γίνουμε καλύτεροι και να αποφύγουμε λάθη. Ευθύνη να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ευθύνη να είμαστε ακόμη πιο κοντά στους πολίτες, ακόμα πιο κοντά στα προβλήματά τους. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Το μέλλον ανήκει σε όλους. Ανήκει σε όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς...» (Κ. Καραμανλής,17/9/07)
    ΟΤΑΝ, το 2004, η Ν.Δ. είχε βγει πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” είχε επισημάνει πως «δεν νίκησε η Ν.Δ., αλλά απλά έχασε το ΠΑΣΟΚ». Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται σήμερα με οδυνηρότερα (εκλογικά) αποτελέσματα για το δεύτερο κόμμα. Ο πραγματικός νικητής, αυτή τη φορά, είναι οι ψηφοφόροι που «λιποτάκτησαν» από τα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) για να ζητήσουν στέγη στα μικρότερα κόμματα της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι ή έχουμε, από δω και πέρα, μια ουσιαστική διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος, ή ότι μερίδα ψηφοφόρων έχει βαρεθεί τη στατικότητα των δυο μεγάλων κομμάτων και ζητάει κάτι πιο «ζωντανό».
    ΕΝΑ ΑΛΛΟ τμήμα του εκλογικού σώματος δεν θέλησε να «τιμωρήσει», όπως θα της άξιζε, τη Ν.Δ. για την αλαζονική της πολιτική. Παρά, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενον, είπε «ας δώσουμε και μια δεύτερη ευκαιρία στον Κωστάκη»! Η «δεύτερη ευκαιρία» δίνεται σε Γυμνασιόπαιδες αδιάβαστους (ανεξεταστέοι), σε μαθητές που κάνουν κάποια αταξία στην τάξη (αλλά δεν αποβάλλονται αμέσως), σε υπόδικους (ποινή με αναστολή), στα παιδιά που παρασπονδούν στις υποσχέσεις τους κ.λπ. Στην πολιτική δεν ξαναθυμόμαστε παρόμοια περίπτωση «δεύτερης ευκαιρίας» σε ένα αποτυχημένο πρωθυπουργό.
    ΕΤΣΙ, με μια πληγωμένη «νίκη», ο κ. Καραμανλής θα πορευθεί τη δεύτερη τετραετία του γνωρίζοντας ότι θα έχει μεγαλύτερη «κοινωνική αντιπολίτευση» (περίπου το 60 % του εκλογικού σώματος). Η πύρρειος αυτή νίκη της Ν.Δ. (152 βουλευτές) οδηγεί μάλλον στις ελληνικές καλένδες πολλά φιλόδοξα σχέδιά της. Γεννάται, λοιπόν, η λογική απορία μας: αφού η Ν.Δ. στον τομέα των μεταρρυθμίσεων με 165 βουλευτές απέτυχε παταγωδώς, γιατί και πώς τώρα με 152 βουλευτές να... επιτύχει; Της παρέχεται μεν μια δεύτερη ευκαιρία να προχωρήσει με «γρηγορότερους ρυθμούς» σε «ρήξεις και τομές», αλλά είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει καλύτερα! Η Ν.Δ. απέδειξε -τα τριάμισι χρόνια που πέρασαν- ότι δεν διέθετε τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνταν στις «μεταρρυθμίσεις» της. Από πού θα τις αποκτήσει άραγε, τώρα;
    ΕΤΣΙ, είναι πολύ αμφίβολο, έστω κι αν γίνουν λιγότερα λάθη, η νέα κυβέρνηση με τα νέα πρόσωπα που θα δούμε σε λίγο να μας κυβερνούν, να είναι αποτελεσματικότερη της προηγούμενης. Πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνει -περισσότερο, μάλιστα, αυτή τη φορά- δέσμια των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και ισορροπιών της!

    Καυμενη Ελλαδα,τι εχεις να παθεις ακομη...

    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουν τσίπα οι δημοσκοποι της διαπλοκής. Ούτε μια συγνώμη κάτι τέλος πάντων για τις παπαριές που μας έλεγαν περί ντέρμπι. Και η αποθέωση είναι ότι χαρακτήριζαν περίεργη την μεθοδολογία της vprc που έδινε διαφορά 3 και 4 %. Περίεργη δηλαδή την μεθοδολογία της εταιρείας που έπεσε μέσα και το 2004 και τώρα. Αλήθεια εκείνος ο γελοίος "Αρκούδος" που είναι? Σε χειμερία νάρκη από μέσα Σεπτέμβρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oi etairies prin tis ekloges an theloun na "ftiaxoun" metriseis, paizoun eite me to statistiko lathos , eite me tin epilogi toy digmatos
    oso plisiazoun oi ekloges, emfanizoun siga siga tis alithines taseis gia na min ginoun anaxiopistoi sto telos

    oso gia to nikolakopoulo, den xefeygei apo to geniko kanona, pou thelei opoion plironei tin dimoskopisi na pernei peripou kai oti thelei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άππιε, καραγκιόζη, για δες τον Μπαμπινιώτη για το πως γράφεται η ταμπελα...Πώς θα σου φαινότανε αν σου έλεγα πως (ότι) είσαι φλουφλοφλουφλογλού. Ή μήπως αυτό γράφεται αλλιώς -εσύ θα ξέρεις καλύτερα/καλλίτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. babis

    Αυτό το κείμενο δεν είναι πολιτική ανάλυση αλλά μοιρολόγι χήρας. Βγάλε την πλερέζα και δες την πραγματικότητα: ο κεντροαριστερός χώρος νοσεί, επειδή δεν έχει, πανευρωπαϊκά, εναλλακτικές προτάσεις.

    Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το αριστερό, θα πρέπει να συγχωνευτεί με τον ΣΥΝ, αν θέλει να κάνει τον δεξιό, θα πρέπει να αντιγράψει τον Κωστάκη. Μεσοβέζικες λύσεις δεν περπατάνε σε όλη την Ευρώπη - δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. .
    Ψηφίστε Τούρκογλου και θα φάτε καλά!

    Δεν θα έχετε μόνο μια δυνατή ΝΔ απέναντι αλλά ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗ την Αριστερά.

    Σε αυτό το γαμ^&%$. που σας περιμένει εσείς σαν ξεβράκωτοι στα αγγούρια απλώς θα θυμίζετε τον Σημίτη.

    Θα γίνει σουπερσαντουιτς...
    Θα φχαριστηθούμε παρτ^%#$!!!

    Θα φάτε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com



    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com








    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com









    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com











    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ακούσαμε κι αυτό.Ο ΓΑΠ σοσιαλιστής?

    Με Μάνο και Ανδριανόπουλο,τους χειρότερους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού που ακόμα και η ΝΔ τους έκανε πέρα.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στο σχέδιο Ανάν και ρήξη με τους Κυπρίους.Ξέχασε το ρηθέν από τον Ανδρέα "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται"

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σύμπνευση με την ΝΔ.Αποτράπηκε τελευταία στιγμή χάρις στους δεξιούς και διαπλεκόμενους Βενιζέλο και Λοβέρδο που υπερασπίστηκαν με σθένος την δημόσια εκπαίδευση.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Υποψηφιότητες Ματσούκα,Καραχασάν,Λιάγκα,Φον Ρούφιν,Πατουλίδου,Γεννηματά.Δίχασαν τον κόσμο,τον δυσαρέστηασαν,τον έκαναν να απορεί.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ?????/

    Ειναι αναρίθμητα τα παραδείγματα Κύριοι.

    Ο άνθρωπος είναι τελείως επικίνδυνος,είτε από πρόθεση,είτε από απύθμενη βλακεία.

    Ενα πράγμα μόνο να ξέρετε.Ο ΓΑΠ κατάφερε να πετύχει ότι δεν πέτυχαν οι πολιτικοί της δεξιάς σε δεκαετίες.Να συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό,ώστε να απειλείται η ίδια η ύπαρξη του.

    Ηθελε να αλλάξει το όνομα και το σήμα μας.

    Δεν κατάλαβε όμως ότι πιο εύκολα αλλάζεις προπονητή,παρά ολόκληρη την ομάδα.

    Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στον πάτο.
    Από εδώ κάτω δεν υπάρχει πλέον τίποτα άλλο παρά μόνο η άνοδος.

    Είτε το θέλετε είτε όχι,αυτό θα γίνει και πολύ σύντομότερα απ'όσο πολλοί πιστεύετε.

    Οποιος σταθεί εμπόδιο θα συντριβεί.

    Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος εγγυάται την επαναφορά του κινήματος,σε νικηφόρα τροχιά.

    Ο ΓΑΠ δυστυχώς το μόνο που θα καταφέρει,θα είναι να τον θυμούνται οι μελλοντικοί ιστορικοί,ως τον μόνο πολιτικό που κέρδισε τις εκλογές μία και μοναδική φορά.

    Οταν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

    Κρίμα για το ιστορικό όνομα των Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Μιχάλη Τρουλλινέ,

    κατ' αρχήν τον Ιούλιο δεν βγήκε καμία επίσημή μέτρηση της GPO.
    Η διαφορά ήταν 5% βάση εκτιμήσεων λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ποσοστά αυτών που έλεγαν ότι είχαν αποφασίσει και του προς τα που "έγερναν" οι αναποφάσιστοι. Τα αποτελέσματα που μας έδειχναν όλοι πλην της VPRC (του ΣΚΑΙ) είχαν και ένα 10% αναποφάσιστων που μείωνε τη διαφορά κρατώντας τα ποσοστά όλων των κομμάτων πιο χαμηλά από τα εκλογικά...
    Λίγη λογική θέλει -δεν είναι όλα θεωρίες συνομοσίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν και η πλειοψηφία των σχολίων του press-gr είναι πανηγυρικού τύπου γραφικότητες και δύσκολα διαβάζονται, να σχολιάσω κι εγώ πανηγυριώτικα το εξής:
    Όλοι σχεδόν οι δημοσκόποι (ίσως εκτός από εκείνη του ALTER) βγάζουν πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα στις μετρήσεις τους. Για την περίοδο στην οποία αναφέρεσαι, ξέφυγε σε ένα διάλογο Πρετεντέρη Νικολακόπουλου το τι πραγματικά έγινε.
    Όταν συγκεντρώσει η δημοσκοπική εταιρεία τα αποτελέσματα των ερωτήσεων ακολουθεί μια στατιστική μέθοδο και μετά κάνει τις περίφημες αναγωγές για να αποτυπωθούν οι απόψεις των πληθυσμιακών ομάδων αλλά και του συνόλου. Για κάποιο δικό τους λόγο, αποφάσισαν όλοι να βγάλουν στη δημοσιότητα τη διαφορά του 2%, ενώ όπως συμφώνησαν οι ανωτέρω κύριοι την Κυριακή το βράδυ, αν έκανες τις αναγωγές η διαφορά έβγαινε στο 4-5%.
    Τέλος πάντων, αυτά για εκείνους που κράζουν αυτές τις εταιρείες ότι δήθεν βγάζουν μεγαλύτερες διαφορές από τις πραγματικές. Χαρακτηριστικά από όσο θυμάμαι
    -ΗΝ "Τα αποτελέσματα των exit polls δεν μας εξέπληξαν"
    -ΓΠ "Ηλία αν δεν κάνω λάθος, αν έκανες τις αναγωγές στις δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα πριν την κύρηξη των εκλογών, το 2% έβγαζε 4-5%"
    -ΗΝ "Όντως με τις αναγωγές τόση έβγαινε η διαφορά"

    ΥΓ. Ευτυχώς που είναι και ψωροπερήφανοι και θέλουν να ευλογούν τα γένια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Odysseas πιο πάνω έχει ένα δίκιο.

    Στην πραγματικότητα η μεγάλη διαφορά οφείλεται στις αναγωγές των αποτελεσμάτων.

    Μπορείς να ρωτήσεις οποιονδήποτε φίλο σου που ασχολείται με την στατιστική επιστήμη να στο εξηγήσει λεπτομερώς.

    Στην ουσία όμως, το σχόλιο σου δεν έχει θεωρητική βάση.

    (δεν σε προσβάλω, μην με παρεξηγήσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...ΟΤΑΝ, το 2004, η Ν.Δ. είχε βγει πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” είχε επισημάνει πως «δεν νίκησε η Ν.Δ., αλλά απλά έχασε το ΠΑΣΟΚ»....

    Σαν τα χιόνια...εγώ νόμισα ότι μετανάστεψες μετά από την χλαπάτσα της σίγουρης νίκης του ΠΑΣΟΚ που εξελίχτηκε τελικά σε Βατερλώ.

    Αυτό το "η γαλλική “Le Monde” είπε" πολύ βαρύγδουπο βρε παιδί μου. Φαντάζομαι τι θα γινόταν αν μπορούσες να την διαβάσεις και μόνο σου.

    Να υποθέσω επειδή το είπε ο Μοντ έχει μεγάλη σημασία. Γιατί άραγε;

    Ο Μοντ είναι κεντροδεξιά εφημερίδα και με σοβαρά προβλήματα μνήμης για αρκετά θέματα και όχι μόνο αυτά που αφορούν την Γαλλία. Η γραμμή του πάντως είναι "ότι συμφέρει την Γαλλία είναι καλό".

    Αν νομίζει ο Μοντ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει δικαιωματικά να γίνεται κυβέρνηση κάθε φορά σκέφτομαι μήπως θαπρεπε να καταργήσουμε εντελώς τις εκλογές μας;

    Αλλά είπαμε: Στο ΠΑΣΟΚ από μικροαστοί ξεκινήσατε και μικροαστοί μείνατε (μερικοί βέβαια την έψησαν και έγιναν μεγαλοαστοί) και θεωρείτε ότι σας χρωστάμε χάρη.

    Κάνετε λάθος όμως.

    Αθηναίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.
    ΟΣΟ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΤΟΣΟ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ.
    ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ,ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ.
    ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΠ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ Ν'ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΚΙ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ,ΜΗΝ ΑΝΥΣΥΧΕΙΤΕ.
    ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΙΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕ..ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ...ΠΡΟΔΕΡΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. suntrofoi stirizoume Dimitri Rello gia arxigo tou PASOK. O Vaggelis o Gianopoulos mas stelnei minima apo to uperperan. Psifiste Rello!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση