GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νικήσαμε ...αλλά δεν το ξέρουμε!

. Του Αγίου . Στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οι φορείς που ενεπλάκησαν στην εκλογική αναμέτρηση έθεσαν ο καθένας κατά το...

.
Του Αγίου
.
Στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οι φορείς που ενεπλάκησαν στην εκλογική αναμέτρηση έθεσαν ο καθένας κατά το δοκούν και συμφέρον, διλλήματα προς τους πολίτες-εντολείς.
Μια ομάδα πολιτών συγκρότησε μια άτυπη συμμαχία εναντίον του Δικομματισμού, καλώντας τους ψηφοφόρους να αντιδράσουν σύμφωνα με το δικό τους, προσωπικό, ιδεολογικό και ηθικό μέτρο, στην εμφανή έκπτωση του πολιτικού διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού.
Καλέσαμε σε μια κίνηση αντενέργειας στην μεθόδευση των γνωστών νταβάδων να χειραγωγήσουν απόλυτα το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό μέσω του Δικομματισμού.
Ας δούμε πρώτα την αριθμητική έκφραση του αποτελέσματος:
* Η Ν.Δ., που είχε πάρει πανελλαδικά 3.360.000 ψήφους το 2004, έπεσε τούτη τη φορά κάτω από τα 3.000.000, απώλεσε δηλαδή 370.000 ψήφους ή το 12% των ψηφοφόρων της. Το ΠΑΣΟΚ από τα 3.000.000 έπεσε στις 2.720.000 ψήφους, χάνοντας κι αυτό 280.000, περίπου 10% των εκλογέων του.

* Στο σύνολο και τα δύο κόμματα εξουσίας μαζί απώλεσαν 680.000 ψήφους – με τον συνυπολογισμό της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος. Η απώλεια αυτή κατανεμήθηκε στα μικρότερα κόμματα ως εξής: το ΚΚΕ ενίσχυσαν 150.000 ψηφοφόροι παραπάνω από το 2004, τον ΣΥΡΙΖΑ 120.000 παραπάνω και το ΛΑΟΣ περίπου 100.000.Οι υπόλοιποι 300.000 ψήφοι που χάθηκαν από τα δύο κόμματα εξουσίας αναλώθηκαν κυρίως σε ενίσχυση της αποχής και του λευκού/άκυρου.
* Η αμφισβήτηση των δύο κομμάτων εξουσίας υπήρξε πολύ μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα. Για παράδειγμα στη Β' Αθήνας η Ν.Δ. χάνει περίπου το 16% των ψηφοφόρων της του 2004, ενώ οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ πλησιάζουν το 20% των δικών του ψηφοφόρων, που ήταν ήδη δραματικά μειωμένοι το 2004 σε σχέση με προηγούμενες εκλογές.
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια μόνο για αυτό που γνωρίζουν καλά: Τους αριθμητικούς συσχετισμούς. Τίποτε περισσότερο. Η πραγματικότητα, όμως, σπανίως συλλαμβάνεται αριθμητικά ( αφαιρετικά).
* Ο Δικομματισμός υπέστη στην πραγματικότητα σημαντικότερη ήττα από αυτήν που εμφανίζουν τα νούμερα, καθώς απέσπασε ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης. Όλες οι ποιοτικές μελέτες κατέδειξαν ότι το δικομματικό σύστημα προσλαμβάνεται από τον πολίτη ως σύστημα διαχείρισης της υπάρχουσας μίζερης κατάστασης και όχι ως συντελεστής της υπέρβασης του. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν με μισή καρδιά τα κόμματα αυτά. Ήλπιζαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, όχι όμως πως θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της ευημερίας της.
Ο Δικομματισμός αυτή τη φορά υπέστη οδυνηρή ηθική ήττα…αλλά δεν το ξέρουμε, γιατί τα ΜΜΕ των νταβάδων ποτέ δεν θα το πουν!

9 σχόλια

  1. "Tο ΚΚΕ ενίσχυσαν 150.000 ψηφοφόροι παραπάνω από το 2004, τον ΣΥΡΙΖΑ 120.000 παραπάνω και το ΛΑΟΣ περίπου 100.000."
    Φίλε Άγιε,όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικό επόμενο εφόσον άντλησαν ψηφοφόρους από το εμφανώς αποδυναμωμένο τα τελευταία χρόνια ΠΑΣΟΚ,το οποίο το κυνηγούν τόσο οι αμαρτίες του παρελθόντος όσο και η εμφανής ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ του σημερινού
    προέδρου του.Ο κόσμος,ο απλός λαός
    δεν είναι και τόσο ηλίθιος,όπως
    κάποιοι θέλουν να νομίζουν.
    Όταν η λαική επιταγή είναι άλλαξε
    τα όλα,δεν μπορείς να πορεύεσαι
    με σάπια απολιθώματα,να χρησιμοποιείς συνθηματολογία
    δεκαετίας 80,και να δέχεσαι πρακτικές τύπου: Γκόρτζος-Γκόρτζος
    (Αναφέρομαι φυσικά στην προ λίγων
    ημερών στημένη συγκέντρωση κάποιων
    οπαδών στην Χ.Τρικούπη,οι οποίοι
    αποθέωσαν τον Πρόεδρο μετά από κάποια δήλωσή του,και θύμισε σε όλους μας τη γνωστή ταινία με τον
    αείμνηστο Δ.Παπαγιανόπουλο )
    Πέρα από όλα αυτά όμως,το ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ είναι η θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ,και
    μάλιστα με τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ηγέτη.
    Η άνοδος του εθνικισμού δεν είναι
    κάτι το καινούργιο στην Ευρώπη,
    στην Ελλάδα όμως αποκτά ιδιαίτερη
    σημασία το γεγονός αυτό,αφενός μεν
    γιατί είμαστε ευαισθητοποιημένοι
    λόγω των όσων έχουμε περάσει σαν
    λαός,αφετέρου δε,διότι ο επικεφαλής της εν λόγω τάσης είναι
    ένα άτομο το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ,πιστεύει και διαλαλεί ότι έχει την επιφοίτηση του ΑΓΙΟΥ
    ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ! Αν είναι δυνατόν...
    (Η γνωστή ιστορία με το περιστέρι,
    φαντάσου δηλαδή τι ποσοστά θα επιτύγχανε κάποιος πιο σοβαρός)

    Πότε ένας λαός αρχίζει να νομίζει
    ότι η μοναδική σανίδα σωτηρίας
    είναι ο εθνικισμός φίλε Άγιε ???
    Πες εσύ πού θα τα πεις σίγουρα
    πιο καλά και πιο αναλυτικά.

    "Ο Δικομματισμός αυτή τη φορά υπέστη οδυνηρή ηθική ήττα…αλλά δεν το ξέρουμε, γιατί τα ΜΜΕ των νταβάδων ποτέ δεν θα το πουν!"

    Το σύστημα υπέστη(πρόσκαιρη) οδυνηρή(?)ήττα, αλλά τελικά κέρδισε.(Αυτοδυναμία!)
    Και δυστυχώς θα κερδίζει πάντα.
    Η ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ αλληλεξάρτηση των μεγάλων συμφερόντων και εξουσίας,
    απανταχού στην υφήλιο,δεν μας αφήνει να ελπίζουμε και πολύ
    για κάτι καλύτερο φίλε Άγιε,
    κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα.
    Όλες οι υπάρχουσες ιδεολογίες
    (οι περισσότερες χρεοκοπημένες) δείχνουν εξαιρετικά ισχνές και αδύναμες για να φτιάξουν κάποιο
    ανάχωμα που θα μας σώσει από τον
    επερχόμενο "κατακλυσμό".
    Μεμονωμένες φωνές ακούμε πια,
    οι περισσότεροι έχουν ήδη υποκύψει
    προσκυνώντας τον Θεό του χρήματος.
    Οι αντιστάσεις που προτάσσονται
    ελάχιστες,πολιτικοί,δικαστικοί,
    ακαδημαικοί,δημοσιογράφοι
    έχουν υποκύψει προ πολλού.
    Είναι ολοφάνερο ότι όπου υπάρχει
    Κράτος και Εξουσία,απορρέουν
    τα γνωστά φαινόμενα...

    Ελπίζω να μην μας οδηγήσουν
    εν έτη 2007 να ψάχνουμε την λύση
    αυτού του Γόργιου δεσμού,
    ξεσκονίζοντας κιτρινισμένα βιβλία
    με θεωρίες του Μπακούνιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι. Ο Δικομματισμός αυτή τη φορά υπέστη οδυνηρή ηθική ήττα…αλλά δεν το ξέρουμε, γιατί τα ΜΜΕ των νταβάδων ποτέ δεν θα το πουν! Αντί όμως να λέμε ο δικοματισμός των νταβάδων, καλύτερα θα ήταν να γράφουμε ο δικοματισμός των φασιστών ελλάδος και κατά επέκταση, ο δικομματισμός των φασιστών της παγκόσμιας Νέας Τάξης, υπέστη οδυνηρή ήττα. Φιλόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε συ Φιλόλαε αποδυναμώνεις τα κείμενα σου κάθε φορά με τη συχνή χρήση της ίδιας λέξης (φασίστας).Για κάνε μια προσπάθεια μπας και καταφέρεις να γράψεις μια πρόταση άνευ.Καταντάς γραφικός δηλαδή ,όχι τίποτα άλλο.Για το περιεχόμενο ,άσε,άλλη φορά κολλημένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόσπασμα από το (νέο – νέο) βιβλίο νεοελληνικής ιστορίας του 2017

    Σύντομο βιογραφικό του ήρωα της επανάστασης του 2007
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Τούρκογλου και το παρατσούκλι Βαγγέλας ο Τουρκόσπορος ή Αρχικλεφτόπουλο ) ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 2007.

    Τα παιδικά χρόνια
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.
    Εγγονός ενός ντόπιου κλέφτη, είχε έφεση στη θρησκεία και σε μικρή ηλικία στάλθηκε από τους γονείς του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου για την εκπαίδευσή του. Εκεί άλλωστε οφείλονται οι δεσμοί, τα χρέη και οι υποχρεώσεις που συνεχίζει να έχει στην εκκλησία και τον κλήρο. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έγινε μοναχός και λόγω της αφοσίωσής του στη χριστιανική πίστη, της ιδιοσυγκρασίας του, της επιμονής του καθώς και του ύπουλου χαρακτήρα του έγινε πολύ γρήγορα διάκος, όμως επίσης πολύ γρήγορα τα παράτησε γιατί του είπανε ότι άμα θέλει να δει χαίρι στην πολιτική πρέπει να ξετακιμιάζει σιγά σιγά με τους παπάδες αφού φροντίσει όμως πρώτα να σιγουρέψει ως μελλοντικούς πελάτες. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν μοναχός, ένας Τούρκος πασάς πήγε στο μοναστήρι με τα στρατεύματά του και εντυπωσιάστηκε απ' την εμφάνιση του νεαρού μοναχού. Ο Διάκος προσβλήθηκε απ' τα λεγόμενα του Τούρκου και μετά από καβγά τον σκότωσε. Άλλωστε πάντοτε ο Βαγγέλης ήταν γνωστός για το αψίθυμο του χαρακτήρα του. Εξ αιτίας αυτού του περιστατικού αναγκάστηκε να φύγει στα κοντινά βουνά και να γίνει κλέφτης. Ιδιότητα την οποία διατήρησε και ανέπτυξε καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του κατορθώνοντας τελικά να εξελιχθεί σε σπεσιαλίστα του είδους.
    Όμως και τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν ατάραχα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα και ανδρώθηκε για την μετέπειτα λαμπρή του πολιτική σταδιοδρομία, διαβάλλοντας, κατασυκοφαντώντας, ρουφιανεύοντας και καταστρέφοντας ότι έφτιαχναν τα υπόλοιπα παιδάκια με χαρακτηριστικό επεισόδιο αυτό που συνέβη όταν ήταν δώδεκα περίπου ετών οπότε και αφού έβαλε δυό-τρεις κολλητούς του να χειροδικήσουν εις βάρος συνομήλικου του, του είπε «άντε γ.. ρε μαλακισμένο, εγώ είμαι ο αρχηγός σε αυτή τη γειτονιά και γύρνα σπίτι σου μη σου γ… ολόκληρο το σόι».

    Τον Σεπτέμβριο του 1974 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος δεκάδων ενώσεων γιατί από μικρός ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν φιλόδοξος, δολοπλόκος και τεμπελάκος βάζοντας τους άλλους οπλαρχηγούς και τα μαθητευόμενα κλεφτόπουλα να τρέχουν για πάρτη του. Το 1978 αποφοίτησε από τη Νομική και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου υπηρετώντας τους μεγαλοτσιφλικάδες του τόπου και του εξαπατώντας τον απλό και ανυπεράσπιστο λαό.

    Στην Φιλική Πασοκική Εταιρεία μυήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 1993 με την εκλογή του ως βουλευτή Θεσσαλονίκης, μιας και τότε του είπαν οι μεγαλοτσιφλικάδες κολλητοί του ότι άμα θέλει να ανελιχθεί γρήγορα στην πολιτική θα πρέπει να ανακατατευτεί με την συγκεκριμένη Φιλική Πασοκική Εταιρεία, να κάνει υπομονή και όταν έρθει η ώρα να την κάνει κουλουβάχατα και να την κυβερνήσει.

    Κλέφτης και αμαρτωλός
    Αρχικά κλέφτης υπό την εξουσία διαφόρων αρχι-καπετάνιων της Θεσσαλονίκης διακρίθηκε σε διάφορες συγκρούσεις με τους συναγωνιστές-συνυποψηφίους του . Υπήρξε αμαρτωλός για πέντε χρόνια στο στρατό του Αλί-Μπακατσέλου Πασά, στην συνέχεια έγινε καπετάνιος μιας μονάδας αμαρτωλών στη Εύβοια, για άλλα πέντε χρόνια πρωτοπαλίκαρο μεγαλοτσιφλικάδων και μεγαλοεκδοτών της πρωτεύουσας ενώ στα χρόνια που ακολουθούν και που καταλήγουν στην Επανάσταση του 2007 είχε φτιάξει τη δική του ομάδα εκσυγχρονιστών κλεφτών και όπως πολλοί άλλοι καπεταναίοι κλεφτών και αμαρτωλών έγινε σεσημασμένο και σημαίνον μέλος της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας.
    Τον Απρίλιο του 1996 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς και χρησιμοποιώντας την σαν ορμητήριο, επανακατέλαβε το φρούριο της Θεσσαλονίκης δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αναβάθμιση και αναθεώρηση της πολιτιστικής, πολιτική, αθλητικής κλπ, κληρονομιάς μας κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας,
    έχτισε πέντε άχρηστες γέφυρες, τρία Ολυμπιακά στάδια, ενώ έδωσε μάχες για να αγοραστούν με κρατικά λεφτά όλες οι σαβούρες που είχαν για σπρώξιμο οι δεκάδες φίλοι του, από καλλιτέχνες και εργολάβους μέχρι απατεώνες-τυχοδιώκτες του κερατά.

    Το άδοξο τέλος
    Μετά από το ξέσπασμα των εχθροτήτων ύστερα από την βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης και ύστερα από την βαριά ήττα της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι ένας ντόπιος καπετάνιος και φίλος ο Ανδρέας Λοβέρδος οδήγησαν ένα απόσπασμα μαχητών στο Ζάππειο με σκοπό την πραξικοπηματική κατάληψη της ηγεσίας της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας οπότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «διεκδικώ την αρχηγία της Εταιρίας». Την εν λόγω δήλωση έκανε αιφνιδιαστικά και ζωντανά (το ζωντανό) σε όλα τα Megaάλα τηλεοπτικά κανάλια των μεγαλοτσιφλικάδων της μικρής αυτής χώρας. Στις 19 Σεπτεμβρίου του μετά από τρεις ημέρες άγριας μάχης από σπίτι σε σπίτι, γραφείο σε γραφείο και στούντιο σε στούντιο, η ομάδα του αρχικλέφτη - πραξικοπηματία Βενιζέλου έπεσε στα χέρια του οπλαρχηγού Γιωργάκη ο οποίος αν και αγαθός και απονήρευτος άνθρωπος δεν ήταν τόσο βλακόμουτρο όσο κάποιοι ήθελαν να νομίζουν, και την είχε ψιλιαστεί την δουλειά, αλλά επειδή όπως είπαμε ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι και μαλάκας, άφησε τον Βενιζέλο και τα παλικάρια του να εκτεθούν, να γίνουν κατάπτυστοι και ρόμπες ξεκούμπωτες live στα μάτια του ελληνικού λαού και με αυτόν τον τρόπο να τελειώνει με δαύτους, γιατί όπως είπαμε ήταν αγαθός άνθρωπος -και φιλόζωος- και δεν του πήγαινε να βάψει τα χέρια του με αίμα (παρ’όλο που εξ αιτίας τους γινόταν εκείνος σκοπίμως ρόμπα και εμφανιζόταν μικρός στα μάτια του ελληνικού λαού)
    Σύμφωνα με μαρτυρίες, βλέποντας την συντριβή και την απαξίωση να πλησιάζουν μερικά κλεφτόπουλα -κλάφτρες (αλλά πρώιμες!) της ομάδας Βενιζέλου όπως οι Κίμωνας Κουλούρης, Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Νεονάκης, Γιάννος Παπαντωνίου και άλλοι κλεφτοπουλαίοι, πρότειναν την άτακτη υποχώρηση και φυγή από την Φιλική Πασοκική Εταιρία, όμως ήταν ήδη αργά. Ο Βενιζέλος (και προς τιμήν του) επέλεξε να μείνει και να παλέψει μαζί με 48 συμπολεμιστές- κλεφτόπουλα -κλάφτρες
    (που θέλανε και πραξικόπημα πανάθεμα τους) του σε μια απελπισμένη μάχη σώμα με σώμα και μικρόφωνο και μικρόφωνο, λίγες ώρες πριν τελικά συντρίβει.
    Στη τελική αυτή μάχη ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται λογοτεχνικά ότι «σουβλίστηκε» από τους οπαδούς της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας και κάηκε την ερχόμενη Ανάσταση στην πλατεία του (αναθεωρημένου) Συντάγματος.
    Σύμφωνα δε με μαρτυρίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν σουβλίστηκε, αλλά αυτοκτόνησε από τις τύψεις που πήρε στο λαιμό του, εξέθεσε και άφησε άνεργους, τους συνεργάτες του στο πραξικόπημα της αποφράδας 16ης Σεπτεβρίου του 2007
    κι έχοντας την γνώση της φημολογίας που ήθελε οι μεγαλοτσιφλικάδες να τον επικηρύξει και να ορκίζονται να τον σουβλίσουν εκείνοι (αφού τον πηδήξουν πρώτα) που τους «κρέμασε» με την βιασύνη και την αλαζονεία του.

    Ο βάναυσος τρόπος του θανάτου του Βενιζέλου στα χέρια των οπαδών της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας τρομοκράτησε αρχικά το λαό της Ελλάδας, που γρήγορα όμως κατάλαβε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρωτοστάτησε (θυσιάστηκε για την ακρίβεια) αυτός και τα παλικάρια του στην σύγχρονη ελληνική επανάσταση ενάντια στον ζυγό της Διαφθοροκρατίας και του Αλαζονισμού.

    Για τον λόγο αυτό, ενα μνημείο στέκεται τώρα κοντά στη γέφυρα της Νέας Κηφισίας, το σημείο της τελικής μάχης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ο τόπος γεννήσεώς του, το χωριό Άνω- Κάτω Ρουφιανίτσα, μετονομάστηκε αργότερα σε «Βαγγέλης το κλεφτόπουλο» προς τιμήν του.



    Πηγές :
    Ελληνική Ιστορία τών Νεότερων Χρόνων, ΟΕΔΒ, (2007).
    The 2007 Greek War of Independence, The Overlook Press (2007). ISBN 158567172X.
    The Greeks: Their Struggle For Independence, Hellenic International Press (2007). ISBN 0959089411.
    Το Αθάνατο 2007, Αφοί Ρουφιάνογλου
    Διευκρινιστικό μέιλ που έλαβα προχτές από το γραφείο Βενιζέλου σχετικά με το σωστό(!) βιογραφικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι,
    Φιλόλαε και 7.40 με τούτη την όμορφη ευαισθησία, που στους καιρούς μας νόμιζα ότι τείνει να εκλείψει, επιτρέψτε μου μόνο να προσθέσω:

    - Επιμένω στον όρο νταβάς – βαρέθηκα και γω να τον επαναλαμβάνω - καθώς πιστεύω ότι σε αυτόν δεν αποκρυσταλλώνεται απλώς το φαινόμενο συγκέντρωσης και ελέγχου την περίοδο της παγκοσμιοποίησης, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικό
    (ελληνικό) φαινόμενο απόλυτα συναρτημένο με το δικομματικό σύστημα εξουσίας που κυριάρχησε μετά το ’81.

    - Φυσικά και δεν με χαροποίησε η άνοδος του ΛΑΟΣ. Όταν όμως ο Δικομματισμός συγκλίνει παραμορφωτικά στο κέντρο και η αριστερά, σε κάποιο βαθμό, γίνεται μέρος του καθεστώτος, τότε είναι φυσικό η λαϊκίστικη δεξιά να εκφράζει τη διαμαρτυρία ολοένα και περισσότερων στο σύστημα.
    Θα το πω ωμά: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αντικειμενικά να αναπτύσσεται έντονα και ρητά μια κοινωνική τάση διαμαρτυρίας στο σύστημα με εμφανή στοιχεία εθνικισμού και κοινωνικής προστασίας από τις συνέπειες του ανοίγματος των αγορών και των συνόρων. Ε, αυτή την έκφραση προτιμώ να την βλέπω στη Βουλή, όπου θα κάνει πολλούς να επανεκτιμήσουν τη στάση τους και τον πολιτικό τους λόγο, παρά να διογκώνεται στους δρόμους ανεξέλεγκτα κατακυριεύοντας πολυσυλλεκτικά κόμματα, που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για την άνοδο του εθνικισμού στις δεδομένες συνθήκες.
    Όπου ο δεξιός λαϊκισμός εκφράστηκε κοινοβουλευτικά περιόρισε τη κοινωνική του διείσδυση, μεσοπρόθεσμα.

    - Προσπαθώ να διακρίνω το σύστημα εναλλαγής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην κυβέρνηση
    (δικομματικό σύστημα) από αυτό που ορίζω ως Δικομματισμό.
    Στον ορισμό μου περικλείεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, νομιμοποίησης της πατρωνίας και της διαπλοκής, το οποίο αναπτύσσεται οριζόντια και διεμβολίζει όλα τα όργανα του Κράτους, τους φορείς της πολιτείας, την κοινωνία των πολιτών και την οικονομία.
    Ο Δικομματισμός κατέληξε να είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα συμφερόντων που αποστρέφεται τις ιδεολογικές συμπήξεις και εχθρεύεται την αυτόνομη πολιτική και κοινωνική έκφραση. Μάχεται τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό και την αξιοπρέπεια.
    Λοιδορεί την ευαισθησία.
    Προάγει τον ατομικό και κοινωνικό εκφυλισμό και την απολιτική συμπεριφορά. Βαπτίζει το κυνισμό, ορθολογισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, lifestyle.
    Εξοβελίζει μετά μανίας όσους αντιτίθενται στο μύθο του και αποκλείει όσους τον αμφισβητούν. Αποθεώνει το μέτριο και εκθειάζει το χυδαίο εξοντώνοντας το ηθικό και ικανό, που δεν προσαρμόζεται στα μέτρα του.
    Είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα α-λα- ελληνικά.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζω με προσοχή την ανάλυση.
    Πολλή καλή. Έχετε δίκιο. Κάτω ο επάρατος δικομματισμός.

    Μισό λεπτό όμως. Για να έρθει τι;
    Ποια είναι η άλλη λύση;
    Το ΚΚΕ;
    Το ΣΥΡΙΖΑ;
    Το ΛΑΟΣ;

    Τα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν στην συνείδηση του μέσου έλληνα (του 80% δηλαδή) γιατί δεν έχουν ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και δυστυχώς ποτέ δεν θα αποκτήσουν.

    Είναι κόμματα που απλά αναλώνονται στο να παίζουν με τις (αριστερές ή δεξιές) φοβίες του κάθε έλληνα. Είναι κόμματα της αντίδρασης, της στείρας μάλιστα αντίδρασης, τα οποία έχουν μείνει κολλημένα σε άλλες εποχές, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν την ουσία της σύγχρονης κοινωνίας.

    Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εν μέσω των καλύτερων συνθηκών για τα κόμματα αυτά, το 1/2 των ψηφοφόρων που έφυγε από τα μεγάλα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΕ να ρίξει έστω μια ψήφο διαμαρτυρίας σε αυτά. Και σε ποιόν θα μου πεις; Στον Αλέκο, την Αλέκα ή τον Γιωργάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11.21
    Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας.
    Μόνο που "απάντηση" δεν μπορεί να δοθεί από μένα.
    Το ζήτημα της αξιοπιστίας της ευρύτερης αριστεράς είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που κλωνίζει, και αυτό με το τρόπο του, το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
    Έχει ιστορικές και συγκυριακές παραμέτρους, τις οποίες αν δεν υπερβεί η αυτοπροσδιοριζόμενη αριστερά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προοδευτικού (φιλελεύθερου και κοινωνικού) μετώπου, με ειλικρινή προσέγγιση στις σύγχρονες αντινομίες και στρεβλώσεις που προκαλεί στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, η παγκοσμιοποίηση, δεν θα έχει μέλλον.
    Έτσι πιστεύω.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. index

    φίλτατε φίλε ΑΓΙΕ, γράφεις:

    "Ο Δικομματισμός αυτή τη φορά υπέστη οδυνηρή ηθική ήττα…αλλά δεν το ξέρουμε, γιατί τα ΜΜΕ των νταβάδων ποτέ δεν θα το πουν!"

    Το είπαν όμως! Το είπαν επιλέγοντας και επιβάλλοντας αρχηγό στο άλλοτε "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε ένα Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
    Με τον μετασχηματισμό αυτόν θα υπάρχουν δύο κόμματα που ενώ μέχρι τώρα είχαν κάποιες έστω μικρές διαφορές και πορείες - που ίσως από πολιτικό ρομαντισμό ορισμένοι έβλεπαν ως αποκλίνουσες - μελλοντικά η στάση τους και οι πορείες τους θα είναι "βίοι παράλληλοι". Αυτό θα δώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα για ευκολότερη συνεργασία η συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων - αν ποτέ "σφίξουν" περισσότερο τα πράγματα - ως άμυνα του δικομματισμού έναντι κάθε άλλης εναλλακτικής λύσης.
    Βέβαια είναι μία κίνηση απελπισίας μεν, αλλά τακτικής δε για την διάσωση του δικομματισμού από την απειλή που εκδηλώθηκε ήδη σε αυτές τις εκλογές. Τελικός προορισμός αυτής της πορείας της πολιτικής που επιβάλλουν τα ΜΜΕ (που όμως είναι διττά αφού είναι και εργολάβοι) είναι η "εξομάλυνση των συγκρούσεων (βλέπε απόλυτη ταύτιση πολιτικών) στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
    Κάτι "opos ameriki" δηλαδή, αλλά με μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά, εκεί έχουν ισονομία (εμείς όχι) και ένα βαθιά θεμελιωμένο σύστημα νομικού πολιτισμού.

    Καταλήγω θεωρώντας ότι υπήρχε σχέδιο το οποίο ενεργοποίησε το άνοιγμα της αγοράς λόγω των πυρκαγιών και των έργων που η αποκατάσταση συνεπάγεται, η διάθεση στην Ελλάδα του 4ου πακέτου και ο κίνδυνος να μην γίνουν και αυτή τη φορά εξίσου καλά "οι δουλειές" αλλά κυρίως η τεράστια διαρροή 600000 ψήφων έξω από το μαντρί.
    Οι απειλές περί ακυβερνησίας (όπως άλλοτε για τον από βορρά) δεν έπιασαν και το ρόλο του άλλοτε "κεντρώου" Μητσοτάκη ανέλαβε ο καλά κρυμμένος για καιρό, καλά προετοιμασμένος αλλά ιδίως ισχυρότατα υποστηριζόμενος από τους ενδιαφερόμενους Μπαίνει-Ζελος.

    ok λοιπόν! Μπήκε,
    Αμήν
    Βοήθειά μας...

    SNB
    bloopers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση