GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΣΟΚ και ΠΑ-ΣΟΚ...

Η κρίση του ΠΑΣΟΚ, κρίση του μικροαστικού πληθυσμού... . Του Αγίου ... Σοκαρισμένοι, φίλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το εκλογικό αποτέλεσμ...

Η κρίση του ΠΑΣΟΚ, κρίση του μικροαστικού πληθυσμού...
.
Του Αγίου
...
Σοκαρισμένοι, φίλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το εκλογικό αποτέλεσμα παρακολουθούν να βαθαίνει η κρίση ηγεσίας που ταλανίζει το κόμμα τους. Παρακολουθώ την έκφραση της αγωνίας τους και απορώ. Καλά, μα κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει;
Ακούω διάφορες καφενόβιες προσεγγίσεις από, κατά τα άλλα, σοβαρούς ανθρώπους περί ανίκανης ηγεσίας, σωρείας επικοινωνιακών και πολιτικών λαθών και λοιπά και αναρωτιέμαι. Τόση φτώχεια και ανικανότητα στην ανάλυση; Τόση δειλία στην αναγνώριση και αποδοχή της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας;
Το ΠΑΣΟΚ σύνδεσε την πρόοδό του και την πολιτική του ταυτότητα με την άνοδο του μικροαστισμού στην Ελλάδα. Επί τριάντα χρόνια υπήρξε ο κύριος και αυθεντικότερος εκφραστής του. Μικρομεσαίοι, κρατικοδίαιτη υπαλληλία και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα αποτέλεσαν αιτία και αποτέλεσμα της διακηρυγμένης πολιτικής του παρέμβασης.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από το ’90, αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχθηκαν τεράστια πίεση από την εμπέδωση της παγκοσμιοποίησης. Μετά το 2000 η ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης τείνει να συνθλίψει τους μικροαστούς, καθώς, ολοένα και περισσότερο, το κράτος παραδίδει τα όπλα του σε υπερεθνικά κέντρα και ολοκληρωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο μικροαστός πιάστηκε σαν ψάρι στα δίχτυα της ανελέητης αγοραίας κοινωνίας και πασχίζει πανικόβλητος να δραπετεύσει από την αιχμαλωσία του τραπεζίτη, του νταβά και του καιροσκόπου συνδικαλιστή, πηδώντας αριστερά-δεξιά.
Αυτό κάνει και ο παραδοσιακός υποστηρικτής - μικροαστός του ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσει μάλιστα να κινείται κατά αυτόν τον τρόπο, ακόμη πιο έντονα, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, φίλοι μου, είναι έκφραση, σε σημαντικό βαθμό, της κοινωνικής κρίσης που πλήττει ολοένα και περισσότερο σημαντικά τμήματα του μικροαστικού πληθυσμού. Η κρίση αυτή θα επεκταθεί σύντομα στα περισσότερα μικροαστικά στρώματα και θα προκαλέσει άναρχη τάση διαφυγής αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχει τρόπος να σωθούν οι μικροαστοί. Σύντομα θα επαναστατήσουν, αφού πρώτα εξαθλιωθούν οικονομικά και εξευτελιστούν πολιτισμικά και κοινωνικά.
Αν δεν τους ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ – το όποιο ΠΑΣΟΚ – στη τάση διαφυγής τους από τη μιζέρια, θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά ή ταχύτερα από τον πολιτικό χάρτη. Αυτό όμως απαιτεί, επιτέλους, θεμελίωση ενός σύγχρονου ιδεολογικού στίγματος από το κόμμα αυτό, αν θέλει να περισωθεί.

23 σχόλια

  1. .

    Μετά το καβ&$ εκ δεξιών, έρχεται και το καβ%# εξ’ αριστερών

    Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα για εκλογικό αποτέλεσμα
    Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 17/9/2007

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του ότι θα εργαστεί “για να διευρεύνει τη μεγάλη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο, αλλά και να βρούν διέξοδο οι ελπίδες των εργαζομένων και της νεολαίας που αναζητούν εναλλακτική λύση σε μια ριζοσπαστική ενωμένη Αριστερά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρας μετά τη σημερινή, πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έκανε μια πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΘΕΙ (ΞΕΠΑΤΩΘΕΙ) ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ



    ΠΕΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


    ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


    ΣΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ



    ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι πραγματικά λεβέντικο μπλόγκ και όχι τα παπαγαλάκια μια του ρουσσόπουλου και μια του βενιζέλου (τουρκόγλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΩ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com











    ΚΑΤΩ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com
















    ΚΑΤΩ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com





    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com








    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com











    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com








    ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ PRESS-GR!!

    AΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ!!

    ΟΛΟΙ ΕΔΩ

    pasok2007.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ακούσαμε κι αυτό.Ο ΓΑΠ σοσιαλιστής?

    Με Μάνο και Ανδριανόπουλο,τους χειρότερους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού που ακόμα και η ΝΔ τους έκανε πέρα.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στο σχέδιο Ανάν και ρήξη με τους Κυπρίους.Ξέχασε το ρηθέν από τον Ανδρέα "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται"

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σύμπνευση με την ΝΔ.Αποτράπηκε τελευταία στιγμή χάρις στους δεξιούς και διαπλεκόμενους Βενιζέλο και Λοβέρδο που υπερασπίστηκαν με σθένος την δημόσια εκπαίδευση.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Υποψηφιότητες Ματσούκα,Καραχασάν,Λιάγκα,Φον Ρούφιν,Πατουλίδου,Γεννηματά.Δίχασαν τον κόσμο,τον δυσαρέστηασαν,τον έκαναν να απορεί.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ?????/

    Ειναι αναρίθμητα τα παραδείγματα Κύριοι.

    Ο άνθρωπος είναι τελείως επικίνδυνος,είτε από πρόθεση,είτε από απύθμενη βλακεία.

    Ενα πράγμα μόνο να ξέρετε.Ο ΓΑΠ κατάφερε να πετύχει ότι δεν πέτυχαν οι πολιτικοί της δεξιάς σε δεκαετίες.Να συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό,ώστε να απειλείται η ίδια η ύπαρξη του.

    Ηθελε να αλλάξει το όνομα και το σήμα μας.

    Δεν κατάλαβε όμως ότι πιο εύκολα αλλάζεις προπονητή,παρά ολόκληρη την ομάδα.

    Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στον πάτο.
    Από εδώ κάτω δεν υπάρχει πλέον τίποτα άλλο παρά μόνο η άνοδος.

    Είτε το θέλετε είτε όχι,αυτό θα γίνει και πολύ σύντομότερα απ'όσο πολλοί πιστεύετε.

    Οποιος σταθεί εμπόδιο θα συντριβεί.

    Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος εγγυάται την επαναφορά του κινήματος,σε νικηφόρα τροχιά.

    Ο ΓΑΠ δυστυχώς το μόνο που θα καταφέρει,θα είναι να τον θυμούνται οι μελλοντικοί ιστορικοί,ως τον μόνο πολιτικό που κέρδισε τις εκλογές μία και μοναδική φορά.

    Οταν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

    Κρίμα για το ιστορικό όνομα των Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ είναι απλά και αδιαμφισβήτητα: την περασμένη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια οδυνηρή ήττα και εισήλθε στη μεγαλύτερη κρίση της 33χρονης διαδρομής του. Αυτονόητο είναι, κατά συνέπεια, ότι από την κρίση αυτή θα πρέπει να εξέλθει το ταχύτερο δυνατό, έχοντας διασφαλίσει την ενότητά του και διαμορφώνοντας τις πολιτικές εκείνες προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν και στον θεσμικό του ρόλο ν ανταποκριθεί αποτελεσματικά και τις προϋποθέσεις επανάκτησης της κυρίαρχης θέσης στην πολιτική ζωή της χώρας να εξασφαλίσει.
    Ο ΙΔΙΟΣ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε από την Κυριακή το βράδυ ως βασική προϋπόθεση αυτής της νέας πορείας την εκκαθάριση του θέματος της ηγεσίας. Και εξίσου αυτονόητο είναι ότι η εκκαθάριση του συγκεκριμένου ζητήματος θα πρέπει να γίνει μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με την καταστατική διαδικασία, η οποία προβλέπει την εκλογή του αρχηγού από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος.
    ΠΕΡΑ απ αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι γενικά αποδεκτά και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις και παρερμηνείες για όσους θέλουν να προστατευτεί η ενότητα της παράταξης και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, τα όργανα του κόμματος και μόνο εκείνα είναι που θα καθορίσουν κυρίαρχα και αποκλειστικά μέσα από ποια διαδικασία θα γίνει η ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
    ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ οι λύσεις που προσφέρονται. Πρώτον, να προηγηθεί η εκλογή του νέου προέδρου και ν ακολουθήσει συνέδριο και, δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα στους δύο υποψηφίους ν αναπτύξουν τις θέσεις τους και το όραμά τους για το κόμμα σ' ένα συνέδριο ή σ' άλλα κομματικά όργανα και μετά να κληθούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ν αποφανθούν με την ψήφο τους ποιον επιλέγουν.
    ΠΟΙΑ από τις δύο λύσεις θα επιλεγεί, μόνο τα θεσμικά όργανα του Κινήματος είναι αρμόδια ν αποφασίσουν. Κι αυτό, επίσης, δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και παρερμηνείες.

    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλά αυτά, αλλά ποιο πρέπει να είναι το σύγχρονο ιδεολογικό στίγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ακούω διάφορες ΚΑΦΕΝΟΒΙΕΣ προσεγγίσεις από, κατά τα άλλα, σοβαρούς ανθρώπους περί ανίκανης ηγεσίας, σωρείας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ λαθών και λοιπά και αναρωτιέμαι. Τόση ΦΤΩΧΕΙΑ και ανικανότητα στην ανάλυση;"

    "Εκατό φορές προηγουμένως είχα πει ότι δεν πορεύεται σωστά ούτε ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ούτε ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ..."

    Φίλε Άγιε και οι δύο φράσεις έχουν
    ειπωθεί από σένα,άρα και τα σχόλια πρέπει να είναι δικά σου.

    "Ο μικροαστός πιάστηκε σαν ψάρι στα δίχτυα της ανελέητης αγοραίας κοινωνίας και πασχίζει πανικόβλητος να δραπετεύσει από την αιχμαλωσία του τραπεζίτη, του νταβά και του καιροσκόπου συνδικαλιστή, πηδώντας αριστερά-δεξιά."

    Πολύ σωστή η παράγραφος αυτή, ειδικά αν έλειπε η λέξη δεξιά.
    Δηλαδή ο μικροαστός θα ψάξει
    να βρει λύση από την αιχμαλωσία του τραπεζίτη και της διαπλοκής,
    στον (νέο)φιλελευθερισμό ?

    "Η κρίση αυτή θα επεκταθεί σύντομα στα περισσότερα μικροαστικά στρώματα και θα προκαλέσει άναρχη τάση διαφυγής αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ."

    Λογικά αυτή η κρίση δεν θα έπρεπε να πλήξει και τη ΝΔ,δεδομένου ότι κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια ?
    Το 42% του Ελληνικού λαού σίγουρα περιέχει αρκετά υψηλό ποσοστό μικροαστών,και αυτοί κυρίως θα
    έπρεπε να αντιδράσουν.
    Δεν είναι λίγο αντιφατικό να λέμε ότι οι μικροαστοί λόγω του ότι πιέζονται οικονομικά αλλά και κοινωνικά,τιμωρούν την αντιπολίτευση,και όχι την κυβέρνηση? Δεν είναι οξύμωρο αυτό?

    Τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ
    είναι σίγουρα πολυσύνθετα και χρίζουν αναλύσεως,μιας και παρατηρούμε για πρώτη φορά ,το εκπληκτικό γεγονός η αντιπολίτευση
    όχι μόνο να μην αυξάνει έστω και οριακά τα ποσοστά της,αλλά αντιθέτως να χάνει δύο μονάδες.
    Σεντόνια ολόκληρα θα μπορούσαν να γραφτούν επί τούτου,αλλά θα αρκεστώ σε μία "καφενόβια" άποψη,
    πού αποτελεί φυσικά μόνο έναν από τους πολλούς λόγους της συντριβής
    των "Δημοκρατικών",και την οποία
    άκουσα πολλές φορές τελευταία.

    Όταν ο κόσμος,ο απλός λαός σου βροντοφωνάζει,άλλαξε τα όλα,
    διότι έχει ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ πλέον,
    εσύ κατεβαίνεις στις εκλογές με αραχνιασμένα απολιθώματα τύπου Αθανασάκη,Τσοχατζόπουλο,Γείτονα,
    Τσούρα κλπ,και ο πολιτικός σου λόγος είναι του τύπου,θα πάρετε
    σύνταξη 550 ευρώ,και είναι κλέφτες
    με τα ομόλογα(όταν ΞΕΡΕΙΣ ότι οι δικοί σου έχουν κλέψει 10πλάσια και 20πλάσια )τότε είσαι
    ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ.

    Και αν επιστρατεύεις τον Μέγα
    Μάγιστρο Λαλιώτη να σε σώσει,
    τότε είσαι ΔΥΣΜΟΙΡΟΣ...

    Χαιρετώ φιλικά


    Υ.Γ Θα είχε ενδιαφέρον όμως εδώ Άγιε να μας πεις,αν θέλεις φυσικά,
    τον λόγο απόρριψης του Γιώργου από
    τους "μεγάλους",όπως είχες δηλώσει
    ότι είσαι σε θέση να γνωρίζεις.

    Δεν τον θεωρούσαν επαρκή,η αυτός αρνήθηκε να συναλλαγεί μαζί τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ
    ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

    ΣΟΝΟΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύντομες αποσαφηνίσεις προς τον φίλο 5.51

    - Οι σχετικές αναλύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη κοινωνική δυναμική και παραμένουν στο επικοινωνιακό-πολιτικό επιφαινόμενο αποκαλούνται, κατά τη γνώμη μου, καφενόβιες προσεγγίσεις. Αρκετές φορές τέτοιες προσεγγίσεις έχω διαπράξει και εγώ και δεν το θεωρώ κακό.
    Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα σχόλια δεν αποτελούν ανάλυση.

    - Ασφαλώς και η ΝΔ φιλοδοξεί να εκφράσει μικροαστικά στρώματα, όμως ο αυθεντικός πολιτικός χώρος της ανάπτυξης του μικροαστισμού - ως ιδεολογικό και κοινωνικό φαινόμενο - υπήρξε το ΠΑΣΟΚ.
    Εγώ, μιλώ για έκφραση και όχι εκλογική τοποθέτηση. Δεν συμπίπτουν.

    - Το δράμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι κοινό, πλέον.
    Τα κόμματα που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την εκπροσωπούν χάνουν διαρκώς υποστηρικτές, οι οποίοι κινούνται και αριστερά και δεξιά.
    Δεξιά όσοι ζητούν εφήμερη ικανοποίηση μέσω των κυρίαρχων κυβερνητικών δομών και της πατρωνίας και αριστερά όσοι αναζητούν αλληλεγγύη στο διαφαινόμενο κοινωνικό τους αδιέξοδο.

    - Οι απαιτήσεις του ίδιου ακριβώς μικροαστού από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι ίδιες.
    Ο ίδιος άνθρωπος είναι πολύ πιο αυστηρός ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ από ότι ΝΔ.
    Η ψήφος γενικά όσο κινούμαστε προς στα αριστερά του πολιτικού φάσματος γίνεται ολοένα ανελαστικότερη, καθώς υπεισέρχεται πιο έντονα ο ιδεολογικός παράγοντας.
    Όταν λοιπόν ο μικροαστός εμπεδώνει την αντίληψη ότι τα δυο κόμματα ακολουθούν ταυτόσημη νεοφιλελεύθερη πορεία με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει νωθρό και αμφιταλαντευόμενο σε κρίσιμα θέματα, τού είναι πιο εύκολο να ψηφίσει ΝΔ, αν δεν κινηθεί ακόμη δεξιότερα αναζητώντας κρατική προστασία και θαλπωρή στην λαϊκίστικη δεξιά. Οι πλέον ιδεολογικά συνειδητοποιημένοι μικροαστοί προφανώς θα κινηθούν αριστερά.

    - Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι άλλα τα κριτήρια της ψήφου για το ΠΑΣΟΚ και άλλα για τη ΝΔ, από όσους δεν κινούνται από ιδιοτέλεια ή ρυμουλκούνται από το κομματικό σύστημα πατρωνίας. Η ΝΔ δίχως ιδεολογία μπορεί να υπάρξει, ενώ το ΠΑΣΟΚ όχι πλέον.

    - Από το ’96 και μετά το ΠΑΣΟΚ έχασε τις όποιες ιδεολογικές αναφορές του και καθεστωποιούμενο απολύτως συνδέθηκε ως νοητική εικόνα με τη διαφθορά περισσότερο από την ΝΔ. Αυτή την εικόνα δεν μπορείς να τη βγάλεις από το μυαλό των πολιτών τόσο νωρίς και μάλιστα δίχως ιδεολογική και νομιμοποιητική κάλυψη.

    - Σε άλλο POST απάντησα – αλλά δεν το πρόσεξες - για το λόγο απόρριψης του Γιώργου από το σύστημα των νταβάδων.
    Να ξαναπώ με μια κουβέντα ότι δεν ενέπνεε ούτως ή άλλως εμπιστοσύνη σε αυτούς και δεν ήταν τόσο σφιχτά εξαρτώμενος από δαύτους.
    Βεβαίως, αν η ζωή τα έφερνε να κυβερνήσει, θα τον δένανε από παντού όπως κάνανε με τον Καραμανλή.
    Ο Γιώργος λόγο χαρακτήρα δεν είναι η καλύτερη περίπτωση πελάτη για τον πέτρωνα.
    Ανέχεται τον νταβατζή, αλλά δεν τον δοξάζει κιόλας!

    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσοχή μη γίνει καμιά παρεξήγηση!

    Αυτά που γράφω δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
    Δεν θα πάρω θέση για τα πρόσωπα, καθώς θεωρώ την πολιτική και ιδεολογική συνιστώσα απείρως σημαντικότερη και τις διαδικασίες ανάδειξης κρίσιμες και προδηλωτικές των κατευθύνσεων του κόμματος.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω Άγιε πως παραβλέπεις την ανάγκη του νέο-Έλληνα για ισχυρούς ηγέτες.

    Καλό το ιδεολογικό στίγμα του κάθε κόμματος, αν και συνήθως αυτό είναι σοφά ασαφές. Αλλά στη συνείδηση του ψηφοφόρου προέχει η λάμψη του ηγέτη και το πώς κρατάει τη θέση του απέναντι στον αντίποαλο ηγέτη. Έχει κάτι από ποδοσφαιρική αντίληψη αυτό το πράγμα, κάτι από το ότι «ο δικός μου μεγάλος αδερφός δέρνει το δικό σου μεγάλο αδερφό»…

    Μην ξεχνάς επίσης και το ταρατατζούμ της εκλογής του Γιωργάκη. Μπορεί εκ των υστέρων να επικυρώθηκε (λέμε τώρα…) με εκείνο το λαϊκόν δημοψήφισμα, αλλά δε μου βγάζεις από το μυαλό πως στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου του Πασόκ έμεινε η απορία «γιατί ρε παιδιά δεν πήγαμε σε κανονική διαδικασία εκλογής; Δεν είχαμε καταστατικό; Γιατί το κάναμε γαργάρα;»

    Φυσικά, όλα θα καταξιώνονταν σε περίπτωση νίκης του Γιωργάκη. Έλα όμως που το άλογο παραπάταγε, με το ένα πόδι να πηγαίνει προς Ευρωπαϊκές πρακτικές και το άλλο να προσπαθεί να κρατήσει μικροκομματικές ισορροπίες της πυρκαγιάς… Όταν μάλιστα επιστρατεύθηκε και το πάλαι ποτέ θείον βρέφος, ήρθε κι έδεσε κ κακογουστιά.

    Ψάχνεις πολύ καλά στις διαφορές αποχρώσεων μεταξύ ΝΔ και Πασόκ. Αλλά το θέμα είναι ακριβώς εκεί, ότι μιλάμε για διαφορές αποχρώσεων και όχι διαφορές ουσίας. Στη συνείδηση του μέσου ψηφορόρου δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά, πλην της ιστορικής «εγώ ψηφίζω Δεξιά, εγώ ψηφίζω Αριστερότερα της Δεξιάς». Υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ενός Ευρωπαϊκού Διευθυντήριου, που παίρνει, για καλό ή για κακό, όλες τις σοβαρές αποφάσεις που μας αφορούν ως χώρα. Και η εκάστοτε Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την υλοποίησή τους, με ελάχιστα μεγαλύτερο ή μικρότερο κόστος για το λαό. Ο Κωστάκης (υποθέτω πως) έπεισε ότι μπορεί εκείνος να λαϊκίσει περισσότερο από το Γιωργάκη.

    Ότι τα μικροαστικά στρώματα εξετράφησαν και μεγάλωσαν (δε λέω ενηλικιώθηκαν…) επί Πασόκ, είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι ότι επί Πασοκ μπολιάστηκαν με τον εκχυδαϊσμό του εύκολου χρήματος, της αμετροέπειας και του «όλα επιτρέπονται, μόνο μη σε πιάσουν».

    Δεν ξέρω αν με κυβερνήσεις Δεξιάς θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αυτό που ξέρω είναι πως η έκφραση της Αρισατεράς που λέγεται Πασοκ δοκιμάστηκε και οι καρποί είναι ξινοί, θεόξινοι. Μας χόρτασε, αλλά το πληρώνουμε με την ψυχή και την κουλτούρα μας.

    Μας φτήνηνε ως λαό.

    Λυπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ φίλε ‘λυπόν’,
    δύσκολα θα είχα σοβαρές ενστάσεις σε αυτά που ορθότατα παρατηρείς.

    Επιμένω μόνο σε ένα σημείο, ακόμη και η ‘κόμη’ των ηγετών ερμηνεύεται πολιτισμικά και κοινωνικά-ιδεολογικά και έτσι εσωτερικευέται από τον πολίτη.
    Οι κοινωνικές αλλαγές αν δεν λαμβάνονται υπόψη από τα κόμματα, όσα τουλάχιστον δεν πιστεύουν ότι ο κόσμος αυτή την περίοδο της παγκοσμιοποίησης είναι επίπεδος, καταλήγουν να μετουσιώνονται στον κακό δαίμονα της κάλπης για αυτούς.

    Η εικόνα ( μορφή ηγεσίας) του κάθε κόμματος αν δεν αποδίδει με λόγια και έργα ένα συγκεκριμένο πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα, δεν υπηρετεί με συνέπεια ένα αναφερόμενο ‘κοινωνικό μύθο’ που προτρέπει σε κοινωνική συμπόρευση με συγκεκριμένο σκοπό, τότε είναι αόριστη και θολή στη συνείδηση του εντολέα.

    Η ιδεολογική και πολιτισμική συγκρότηση του κάθε πολίτη δημιουργεί τη μήτρα, εντός της οποίας ταιριάζει ή δεν ταιριάζει η κεφαλή ενός ηγέτη.
    Το κυρίαρχο δεν είναι να αντιληφθούμε τι μήτρα ταιριάζει στο κεφάλι, που κάποιο σύστημα επέλεξε για να προσωποποιήσει την ηγεσία, αλλά αν το κεφάλι αυτό είναι κατάλληλο για την προαναφερθείσα mental picture
    (μήτρα) που διαμορφώνεται με κοινωνικούς όρους και ποτέ δεν μένει στάσιμη, καθώς αποτελεί προϊόν της συγκυρίας και των έντονων κοινωνικών διακυμάνσεων και μεταβολών στη συνείδηση.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ούτε εγώ διαφωνώ με τα λεγόμενά σου, δε θα μπορούσα άλλωστε.

    Έχω μόνο να πω πως η πρακτική δείχνει οτι υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα σε "μήτρα" και "ηγέτη". Η προσωπικότητα του ηγέτη μπορεί να πάρει το κοινωνικά ζητούμενο που καθορίζει (ας πούμε) τη μήτρα, και να τονίσει κάποιες πλευρές του, αγνοώντας κάποιες άλλες.

    Καλά παραδείγματα είναι και ο γέρο Καραμανλής και ο γέρο Παπανδρέου, που πήραν μια Ελλάδα ερειπίων ο ένας και διχασμένη ο άλλος, και την οδήγησαν προς μια οικονομική ευμάρεια, αγνοώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Πολιτισμό, την κουλτούρα αυτής της χώρας.

    Αγνόησαν, ξέχασαν το μέτρο, και φοβούμαι πως οι συνέπειες του ά-μετρου θα είναι τεράστιες.

    Λυπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ.

    ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς 1.58 Λυπόν,

    Το παράδειγμα που αναφέρεις είναι χαρακτηριστικό.
    Αυτό, ας το καταλάβουν τα δύο κόμματα που μπέρδεψαν την εικόνα του «πατριάρχη» τους με το εικόνισμα του.

    Η εικόνα είναι αφαιρετική - όπως την ορίζεις όμορφα - το εικόνισμα ( φωτο) είναι απατηλό. «Λέει» στον κάθε ένα αυτό που είναι έτοιμος να ακούσει . Δεν μιλάει ασφαλώς η φωτογραφία, αλλά η συνείδηση και κυρίως το υποσυνείδητο του αποδέκτη.

    Το σημαινόμενο της ηγετικής φυσιογνωμίας στο κάδρο είναι συγκυριακό και προσδιορίζεται από τις πεποιθήσεις του εκάστοτε αποδέκτη.
    Έτσι άγιοι φαντάζουν τέρατα και τέρατα μοιάζουν με αγίους ανάλογα με τον πολιτισμό, την ιδεολογία και την αισθητική ( και αυτή στο πολιτισμό εμπεριέχεται, αλλά ας την ξεχωρίσουμε για μια στιγμή) του αποδέκτη που εσωτερικεύει το μήνυμα και την εποχή που διαμορφώνει την κυρίαρχη (περιρρέουσα) ατμόσφαιρα - κοινωνική και ιδεολογική.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρε εσύ 2.32 bloopers,
    με κόμπλαρες, δίχως πλάκα.
    Τι ωραία εξέφρασες, αυτά που πού πιο κακότεχνα και τεχνικά επιχειρούμε άλλοι!
    Ζωντάνεψες την αλήθεια.

    Η υπόθεση δεν είναι ασφαλώς ο Γιώργος και το δαχτυλίδι του, αλλά η μεθόδευση του συστήματος των νταβάδων να προλάβουν τις εξελίξεις και να χειραγωγήσουν τους φορείς που εμπλέκονται.
    Μπράβο.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ, βρε bloopers...

    Σας είχα κατηγορήσει προεκλογικά για κρυφή μεροληψία υπερ του Πασοκ. Εντάξει, μόλις αποδείξατε ότι είχα δίκιο.

    Αλλά το αποδείξατε με ένα τρόπο τόσο εκ βαθέων εξομολογητικό και τόσο ευρείας εφαρμογής, που το μόνο που έχω να σας πω είναι Χαλάλι!

    Δεν είσαστε οι μόνοι που ελπίσατε σε κάτι, ούτε οι μόνοι που διαψευστήκατε. Απλά έχω μάθει πια να κρύβω πολύ βαθια τις δικές μου ελπίδες, για να πονάω λιγότερο...

    Να είσαστε καλα.

    Λυπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


    ΛΑΙΤ


    ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΙΛΑ


    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ

    ΧΑΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. O Ρέλλος είναι ο τυπικός οπαδός του ΠΑΣΟΚ, άλλοι γράφουν εδώ και άλλοι πετάνε καφέδες... Κάπου πήρε το μάτι μου και τον Μητσάρα, κι αυτός ΠΑΣΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το ακούσαμε κι αυτό.Ο ΓΑΠ σοσιαλιστής?

    Με Μάνο και Ανδριανόπουλο,τους χειρότερους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού που ακόμα και η ΝΔ τους έκανε πέρα.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στο σχέδιο Ανάν και ρήξη με τους Κυπρίους.Ξέχασε το ρηθέν από τον Ανδρέα "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται"

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Ναί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σύμπνευση με την ΝΔ.Αποτράπηκε τελευταία στιγμή χάρις στους δεξιούς και διαπλεκόμενους Βενιζέλο και Λοβέρδο που υπερασπίστηκαν με σθένος την δημόσια εκπαίδευση.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ??????

    Υποψηφιότητες Ματσούκα,Καραχασάν,Λιάγκα,Φον Ρούφιν,Πατουλίδου,Γεννηματά.Δίχασαν τον κόσμο,τον δυσαρέστηασαν,τον έκαναν να απορεί.

    ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ?????/

    Ειναι αναρίθμητα τα παραδείγματα Κύριοι.

    Ο άνθρωπος είναι τελείως επικίνδυνος,είτε από πρόθεση,είτε από απύθμενη βλακεία.

    Ενα πράγμα μόνο να ξέρετε.Ο ΓΑΠ κατάφερε να πετύχει ότι δεν πέτυχαν οι πολιτικοί της δεξιάς σε δεκαετίες.Να συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό,ώστε να απειλείται η ίδια η ύπαρξη του.

    Ηθελε να αλλάξει το όνομα και το σήμα μας.

    Δεν κατάλαβε όμως ότι πιο εύκολα αλλάζεις προπονητή,παρά ολόκληρη την ομάδα.

    Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στον πάτο.
    Από εδώ κάτω δεν υπάρχει πλέον τίποτα άλλο παρά μόνο η άνοδος.

    Είτε το θέλετε είτε όχι,αυτό θα γίνει και πολύ σύντομότερα απ'όσο πολλοί πιστεύετε.

    Οποιος σταθεί εμπόδιο θα συντριβεί.

    Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος εγγυάται την επαναφορά του κινήματος,σε νικηφόρα τροχιά.

    Ο ΓΑΠ δυστυχώς το μόνο που θα καταφέρει,θα είναι να τον θυμούνται οι μελλοντικοί ιστορικοί,ως τον μόνο πολιτικό που κέρδισε τις εκλογές μία και μοναδική φορά.

    Οταν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

    Κρίμα για το ιστορικό όνομα των Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αφού κανούμε όλοι μια αναλυση για το τι φταίει θα ήθελα να σας πω ότι όλοι πανω κάτω έχουμε δίκιο, άλλοι λιγότερο άλλοι περισότερο. Το θέμα είναι ότι αυτοί που θέλουμε για ηγέτες μόλις έχασαν την καρέκλα (εκλογές) ήρθαν να μας πουν ότι η κοινωνία θέλει τομές, πρεπει να βρούμε ιδεολογικό,κοινωνίκο προφίλ.Που ήταν κύριοι ? Που ?
    Οταν ήρθε ο Σιμήτης χωρίς αριστερό ιδεολογικό στίγμα ΓΙΑΤΙ κανείς τους δεν είπε ΤΙΠΟΤΑ?
    Μίλησε ο Πάγκαλος που ήταν και στο κίνημα των τεσσάρων? ΟΧΙ
    Μίλησε η Βάσω ?(Άλλη γκόμενα με καλύτερη αποκατάσταση δεν πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα )ΟΧΙ.
    Γιατίδεν μίλησε τότε ο μέγας Βαγγέλας?
    Η απάντηση που μου έρχετε στο μυαλό
    τόσο γρήγορα και απλά είναι γιατί δεν είχε ακόμα διαμορφώση τόσο μεγάλη κλίκα στο κόμα,κίνημα (τρομάρα μας)για να νιώθει δυνατός και να μπορέσει να το παίξει όπως τώρα ΣΩΤΗΡΑΣ! Δεν τον είχε κάνει ο Λαμπράκης, Ψυχάρης, Πρετεντέρης ακόμα μεγάλο ηγέτη.
    Καταλήγουμε και για αυτόν στο ΟΧΙ.
    Μίλησε ο Γιώργος?
    Η απάντηση που μου έρχετε γρήγορα στο μυάλο και για αυτόν είναι, του μπαμπα είναι το κόμα αρα και δικό μου οπότε γιατί να μιλήσω άστους να κάνουν οτι θέλουν, σε εμένα θα έρθει κάποια στιγμή, τότε θα δω τι θα κάνω.
    Καταλήγουμε και για αυτόν στο Οχι.
    Για τα καινούργια φιντάνια του τύπου ΛΟΒΕΡΔΟΣ δεν έχω να πω τίποτα ας είναι καλά το ΒΗΜΑ που τον άφηνε να γράφει συνέχεια άρθρα για να μπόρει να διαφημήζετε το παλικάρη να γίνει πρώτοκλασατος και αυτος και να έχει και ο μέγας Βενιζέλος δίπλα του πρωτοκλασάτα στελέχοι και εμείς οι .... (ας μην το γράψω γιατι με πληγώνει), να λέμε κοίτα ο μέγας έχει γύρο του όλα τα πτωτοκλασάτα στελέχοι, αρα πάει ο Γιωργάκης.
    Για τους άλλους δεν γράφω τίποτα αυτούς που δεν παίρνουν θέση και καλά για το καλό του κόματος αυτοί το μόνο που θέλουν είναι να είναι στο τέλος αυτής της διαδικασίας με τον νικητή .
    Οπως τότε που τους έβαλε το δίλημα ο Σιμήτης μέσα στο συνέδριο η με κάνετε αρχηγό ή παρετούμε απο πρωθηπουργός και πάμε σε εκλογές και όλοι να πάρετε το ρίσκο και να χάσετε την εξουσία ?
    Τι κάνανε τότε ?
    Τον ψήφησαν και ήταν όλοι στην καρέκλα τους όμορφα και αγαπημένα.
    Θα μου επιτρέψετε και μια παρατήρηση για άλλον ένα κύριο.
    Τον ΚΥΡΙΟ Μίμη ,τον συναισθηματικό μας ρήτορα , που τον αγαπάμε που
    τον εκτιμάμε οι περισσότεροι νομίζω.
    Αν διαβάσετε στο ιστολόγιο του ολο στην μέση είναι με τα ένα πόδι στην μια βάρκα και το άλλο στην άλλη, και καταλήγη στο τέλος στο συμπέρασμα ότι αυτός που πρέπει να επιλέξουμε πρέπει να είναι αυτός που θα μας φέρει στην εξουσία ! αυτό είναι το πρόβλημά σας κύριοι?
    Τι μπούρδες μας λένε τότε κύριοι για τόμες στο κόμα, για ιδεολογικό,κοινωνικό στίγμα στην κοινωνία ? Όλοι την καρέκλα θέλουν διαφέρουν μόνο στον τρόπο που την προσεγγίζει ο καθένας.
    Είμαι φίλος του πασοκ θα πάω να ψηφίσω άλλα μονον αυτόν που θα μου πει τι θέλει να κάνει.
    Τι έχει στο μυαλό του για ΕΜΑΣ για την κοινωνία, για τους νέους , για όλους εμάς που δουλεύουμε τζάμπα, που δουλεύουμε σάββατα, κυριακές, υπερωρίες και παίρνουμε τα ... .
    Για μια ΕΛΠΙΔΑ ρε γαμώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση