GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

. Το Πρότυπο Νοσηλευτικό Κέντρο Πειραιά – Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης μας ενημερών...

.
Το Πρότυπο Νοσηλευτικό Κέντρο Πειραιά – Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης μας ενημερώνει... (πλήρες post)

Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Μεταδίδεται μέσω του αέρα και είναι εξαιρετικά μολυσματική. Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος με ενεργή φυματίωση μολύνει 10 έως 15 άλλους κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Στην πνευμονική φυματίωση συνήθως υπάρχει βήχας με ή χωρίς πτύελα, αιμόπτυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια. Άλλα συμπτώματα είναι αδυναμία, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ανορεξία, ρίγη, πυρετός, νυχτερινοί ιδρώτες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον εκβιομηχανισμένο κόσμο θεωρούν τη φυματίωση μια αρρώστια του 20ου αιώνα που εξαλείφθηκε μαζί με την ευλογιά. Ωστόσο, και φέτος, 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια. Το 95% των περιστατικών φυματίωσης και το 98% των θανάτων από φυματίωση καταγράφονται σε φτωχές χώρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων παρουσιάζεται στις υπό ανάπτυξη χώρες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία εμφανίζεται μόνο το 5%. Στην Ευρώπη παρατηρείται ανισοκατανομή της φυματίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λοιπές χώρες της Δυτικής Ευρώπης σημειώνονται μέχρι 20 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, στις βαλκανικές χώρες πλην της Ελλάδος 20 έως 50, ενώ στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες 50 έως 165.
Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία δεκαετία, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του HIV/AIDS. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εάν η φυματίωση παραμείνει ανεξέλεγκτη, τα επόμενα 20 χρόνια σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μολυνθούν, 200 εκατομμύρια θα αναπτύξουν την ασθένεια και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν από φυματίωση.

Η προβλεπόμενη αυτή τη στιγμή θεραπεία είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνεται για 6 έως και 8 μήνες, το Πρόγραμμα Χορήγησης Θεραπείας Υπό Άμεση Παρακολούθηση (DOTS). Το DOTS είναι πολύ αποτελεσματικό και εάν χορηγηθεί σωστά μπορεί να θεραπεύσει έως και το 95% των ασθενών. Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, η οποία είναι πολύ πιο δύσκολα ιάσιμη. Ο βάκιλος της φυματίωσης μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα σε ένα ή περισσότερα φάρμακα, κατάσταση που είναι γνωστή ως πολυανθεκτική φυματίωση και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία.
Κύριες αιτίες της αποτυχίας του περιορισμού της νόσου και της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν: -η οικονομική εξαθλίωση και οι κακές συνθήκες διαβίωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμών (αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσφυγες, μετανάστες, κ.ά.), -η εξάπλωση της HIV λοίμωξης και του AIDS (κυρίως στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής), -η ανοσοκαταστολή και η ανοσοανεπάρκεια από άλλα αίτια, -η αύξηση της ανθεκτικής και της πολυανθεκτικής φυματίωσης (στις χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης), -το έλλειμμα συμμόρφωσης με την επιτηρούμενη θεραπεία (DOTS) και -η υποχρηματοδότηση του αγώνα κατά της νόσου από τις αναπτυγμένες χώρες.
Κύριο μέλημα των επιστημόνων είναι να δοθεί προτεραιότητα στον αγώνα κατά της φυματίωσης, να υπάρξει μια πολιτική απάντηση κάνοντας την διάγνωση και την θεραπεία προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο και να γίνουν έρευνες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια επιδημία που πρόκειται μελλοντικά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις

8 σχόλια

  1. ιδιωτική κλινική ειναι αυτή ετσι???
    Η ημερα κατα της γκριζας διαφημισης ποτε εειναι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΞΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΡΙΖΑΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ.
    ΜΗΔΕΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να κανουμε πορεια στην αμερικανικη πρεσβεια κατα της φυματιωσης

    takis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσοι στην Ελλάδα προσβάλλονται απο λοιμώδεις νόσους αρρωσταίνουν για μια δεύτερη φορά από τις φοβίες - ρατσισμό του κοινωνικού περιβάλλοντος του ασθενούς.

    Το κείμενο είανι ελλειμματικό σε αυτο τον τομέα.

    Η σημασία των παραπάνω έγκειται στο ότι δεν αρκετοί δεν αποκαλύπτουν το πρόβλημα τους και καθυστερούν τη διάγωνσή τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αλβανοί έφεραν τη φυματίωση πάλι στην Ελλάδα.

    Έξω τώρα όλοι οι Αλβανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το μουνι της μανας σου εφερε το AIDS ρατσιστακο

    Clint Eastwood

    make my fucking day boy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10.52

    Αλβανέ πιθηκάνθρωπε άει στο διάολο πίσω στην ξεφτιλισμένη χωρα σου, λαθρομετάνστη αληταρά που μου θέλεις και υπολογιστή κακομοίρη.

    Ααα... και που είσαι; Πάρε μαζί σου και κάποιους απο τους "έλληνες" νταβατζήδες-προστάτες σου μπας και ξεβρωμίσουμε λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση