GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανοικτή επιστολή στον υπ. Πολιτισμού....

. ...από τους μαθητές και μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς. Για την κληρονομιά του Αλάριχου..‏. . Λιβαδειά 4- 6-2008 Κοινοποιε...

.
...από τους μαθητές και μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς. Για την κληρονομιά του Αλάριχου..‏.
.
Λιβαδειά 4- 6-2008
Κοινοποιείταιστο Νομάρχη Βοιωτίας, στον Έφορο Αρχαιοτήτων Θήβας, στους Δημάρχους Ορχομενού, Ακραιφνίου & Θίσβης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Πολιτισμού,
εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς με αφορμή το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας» που υλοποιήσαμε φέτος, με την καθοδήγηση της δασκάλας μας Μπάρλα- Νιαβή Βασιλικής, ασχοληθήκαμε με τα αντιπλημμυρικά έργα των Μινυών στην πεδιάδα της Κωπαΐδας και με τα αντίστοιχα έργα στην πεδιάδα της Θίσβης και θέλουμε με την επιστολή αυτή να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας μας.
Για να γνωρίσουμε από κοντά τα έργα των Μινυών στην Κωπαΐδα επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη του Γλα, τη Μεγάλη Καταβόθρα ή σπηλιά του Ηρακλή στο Νέο Κόκκινο, τη Διώρυγα των Μινυών, που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Ορχομενού- Κάστρου και τον Ορχομενό.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόσβαση στο κάστρο του Γλα και στην Μεγάλη Καταβόθρα έγινε με μεγάλη δυσκολία. Τα αγριόχορτα έκλειναν το δρόμο σε τέτοιο σημείο που δεν υπήρχε ίχνος από το μονοπάτι. Δυστυχώς δεν υπήρχαν ταμπέλες που να μας κατατοπίζουν είτε για τη θέση τους είτε να μας δίνουν κάποιες σχετικές πληροφορίες. Παντού υπήρχε η εικόνα της εγκατάλειψης. Η δε Μεγάλη Καταβόθρα έχει γίνει σκουπιδότοπος. Διαπιστώσαμε, ακόμα, ότι ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου είναι στρωμένο επάνω στο αρχαίο αντιπλημμυρικό ανάχωμα.
Όπως θα γνωρίζετε, τα έργα αυτά φτιάχτηκαν πριν από 3600 χρόνια και κατά άλλους 4000 χρόνια και είναι αξεπέραστα σε αξία. Έχουμε πληροφορηθεί ότι η τεχνική που εφάρμοσαν οι Μινύες για την κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων είναι ίδια ακριβώς με αυτήν που διδάσκεται σήμερα στα Πανεπιστήμια και στα Πολυτεχνεία όλου του κόσμου. Επιστήμονες έρχονται από όλο τον κόσμο και τα μελετούν και μεις, εδώ στη χώρα μας ούτε που τα γνωρίζουμε.
Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Σε μια άλλη εκπαιδευτική μας εκδρομή επισκεφτήκαμε τη Θίσβη για να δούμε και εκεί τα αντιπλημμυρικά έργα της πεδιάδας κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Δυστυχώς και εκεί η ίδια εικόνα. Η ακρόπολη της Θίσβης έχει μετατραπεί σε χώρο παρκαρίσματος παροπλισμένων μηχανημάτων, ρίψης μπαζών, ξύλων…ακόμα και στάνη μπορεί να δει κανείς. Και εδώ οι ταμπέλες ανύπαρκτες. Αλλά και το πρόχωμα των αντιπλημμυρικών έργων έγινε και εδώ αυτοκινητόδρομος.
Τι λέτε κ. Υπουργέ του Πολιτισμού είναι αυτή εικόνα αρχαιολογικού χώρου; Με ποιο τρόπο προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό; Δε θα πρέπει αυτοί οι χώροι να προστατεύονται και να αξιοποιούνται; Δεν υπήρχε άλλη λύση και μετατράπηκε το αρχαίο ανάχωμα σε αυτοκινητόδρομο; Χωρίς ενδείξεις και ειδικές ταμπέλες υποδεχόμαστε τους επισκέπτες στα αρχαία μνημεία;
Απευθυνόμαστε σε σας κ. Υπουργέ Πολιτισμού με αυτή την επιστολή, γιατί αισθανθήκαμε την ανάγκη να σας παρακαλέσουμε να πράξετε ότι είναι αναγκαίο ώστε αυτά τα αξεπέραστα αντιπλημμυρικά έργα των Μινυών να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα.
Με εκτίμηση
Οι μαθητές και οι μαθήτριεςτου 4ου Δημοτικού Σχολείου
Λιβαδειά.
--------------------------------------

15 σχόλια

  1. Νέοι "Αλάριχοι" δρούν σήμερα στην Βοιωτία!

    Διαβάστε:

    1. Έγγραφο Ζαχόπουλου βάζει την ταφόπλακα στην κοιλάδα των Μουσών
    (περιοδικό «Δαυλός», - www.davlos.gr - τεύχη. 248-249, 251, 257, 260-261, 279.)

    2. Νεκρανάσταση του καλογερισμού στην Βοιωτία. Ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα κτίζει αυθαίρετα ο κ. Ιερώνυμος στο δάσος του Ελικώνα. (Περιοδικό "Δαυλός" - www.davlos.gr - τεύχος 313.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "... εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς ..."

    Πολύ κακή (εκπαιδευτική ?) υπηρεσία προσέφεραν οι δάσκαλοί τους στούς ανωτέρω μαθητές και μαθήτριες.
    Πολλά λόγια τούς βάλανε στό στόμα οι πονηροί "εκπαιδευτικοί", και πολύ εκπαίδευση στό μοιρολόϊ και στή ζητουλιά, έχει "διδαχθεί".

    Δέν τούς βάζανε, σε μιά εκπαιδευτική εκδρομή από τίς άπειρες πού τά πάνε, (μήν πώ πού), να καθαρίζανε εθελοντικά, κανά ξερόκλαδο ?
    Τότε, θα τούς έπαιρνα σοβαρότερα υπ' όψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω αν ευχαριστήσω την κα Μπάρλα-Νιαβή Βασιλική για
    ήθος και το θάρρος της. Μά δυσκολεύομαι να βρώ τα λόγια.
    Γι αυτό και της αφιερώνω αυτό το ποίημα του Καβάφη.

    «CHE FECE…. IL GRAN RIFIUTO»

    Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
    που πρέπει το μεγάλο Nαι ή το μεγάλο το Όχι
    να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τώχει
    έτοιμο μέσα του το Nαι, και λέγωντάς το πέρα

    πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
    O αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
    Όχι θα ξαναέλεγε. Kι’ όμως τον καταβάλλει
    τ’ Όχι εκείνο – το ορθόν – εις όλην την ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν αντέχω ...

    Πολλά ύγρά σήμερα το πρωϊ στην TV.

    Τόννοι ψευτοδάκρυα από την κ. Άννα Βαγενά, τόννοι κιτρινιάρικα σάλια απ' τόν κ. Αυτιά, πλημμυρίσαμε ...

    Η κ. Βαγενά, κλαψουρίζει άγαρμπα και ζητάει επέμβαση τού Κράτους.
    ΠΟιά, αυτή πού είναι πρωτομάστορας στήν διάβρωση και κατασυκοφάντηση τού Κράτους. Αυτή και ο άντρας της, λαογλύφτες χρόνια δι' αμιγώς ίδιον όφελος (Κονόμα γάρ), μυξοκλαίνε σήμερα γιά ότι ΟΙ ΙΔΙΟΙ δημιούργησαν τόόόσα χρόνια.

    Άς χαίρονται την "δημοκρατιούλα" τους, καί να ετοιμάζονται.
    ΔΕΝ υπάρχει οδός επιστροφής. Οι "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι",
    ΔΕΝ πρόκειται ποτέ, δέν μπορούν πλέον, δέν έχουν το σθένος, δέν έχουν την κοινωνική εξουσιοδότηση να κάνουν τίποτα. ΔΕΝ τούς εξουσιοδοτεί η κ. Βαγενά.

    Άς διώξει τά πορνάκια μόνη της, μαζί με τόν ... Λουκιανό.
    Άς πάρει και μιά σκούπα να σφουγγαρίσει τα χέσματα δίπλα στό Θέατρό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ποιους αρχαιολογικους χωρους στη Θισβη μιλανε τα παιδια...
    Εδω οι..εθνικοι ευεργετες καταστρεψαν τον ιεροτερο χωρο της αρχαιας Ελλαδας την Ελευσινα χτιζοντας τη Χαλυβουργικη !Τους ακολουθησαν εκατονταδες "μικροτεροι", το κρατος το ιδιο κλπ...συγγενεις.Και τωρα θελουν να κανουν και επεκτασεις.
    Τα ιδια εγιναν και αλλου.Αληθεια η Θισβη κατι θυμιζει.Εκει δεν χτιζουν τον αλλο σταθμο ηλεκτροπαραγωγης ...οι λοιποι συγγενεις που λεγαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητα μου παιδακια..

    Σωστα αυτα που λετε,αλλα αν παρω μετρα ,τοτε οι μπαμπαδες πολλων απο σας θα βρεθουν στην φυλακη,για απορριψη σκουπιδιων,μπαζων, καταπατηση αναχωματος κλπ.

    Εξακολουθειτε να θελετε να παρω μετρα?

    Μετα πατρικης αγαπης

    Λιαπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι σχέση έχουν οι Μινύες, από τα παλαιότερα φύλα στον ελληνικό χώρο (3000πχ) με το Γότθο Αλάριχο που περί το 380 πχ διαγούμισε πολλές ελληνικές περιοχές;
    Είναι δυνατόν να τα συσχέτισαν οι μαθητές; ποιος τα μπλεξε έτσι;
    Αλλά το κείμενο των μαθητών δεν έχει αναφορές στον Αλάριχο...
    Οπότε; τα βάλατε εσείς για να κάνετε τους γνώστες και αποδεικνύετε παντελή άγνοια;
    ΠΕΡΙΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εικόνα της που παρουσιάζουν οι μαθητές του Δημοτικού της Λειβαδιάς είναι ενδεικτική της κατάστασης των αρχαιοτήτων όχι μόνον της Βοιωτίας αλλά όλης της Στερεάς Ελλάδας. Στην Βοιωτία απλώς εμφανίζονται κάποιες από τις ποιο ακραίες περιπτώσεις.
    Η σημερινή εγκατάλειψη και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Βοιωτία δεν είναι τυχαία. Ήδη από τη δεκαετία του ’90, οι κοσμογονικές αλλαγές στα Βαλκάνια που ακολούθησαν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οδήγησαν στην πολιτική απόφαση να επικεντρωθεί η αρχαιολογική δραστηριότητα αλλού. Σε παραμεθόριες περιοχές, και συγκεκριμένα στα βόρεια σύνορα.
    Η ένταξη της επιστήμης της αρχαιολογίας στη υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων συνέπεσε με την ευρύτερη αμφισβήτηση του Κλασσικού πολιτισμού. Αυτή ήταν η ‘παράπλευρη απώλεια’ της ψευτοφιλοσοφίας του Μεταμοντερνισμού, προϊόντος εισαγωγής, που βρήκε πρόσφορο έδαφος όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στο Πασοκικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τι νόημα μπορουσε να έχει ο κλασικός Θηβαϊκός Κύκλος που περιλαµβάνει τις τραγωδίες «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Επτά επί Θήβας» και «Αντιγόνη» στον κόσμο του Ευάγγελου Βενιζέλου; Τι άλλο από οικόπεδο είναι η ακρόπολη της Καδμείας; Ποιος δίνει δεκάρα τσακιστή για τα ‘Οιδίποδος Παίδων Μνήματα’; Γιατί όχι μοναστήρια στην κοιλάδα των Μουσών;
    ‘Ετσι οδηγηθήκαμε στην κατάσταση που περιγράφουν τα παιδιά της Λειβαδιάς. Όχι πως η Ζαχοπουλειάδα δεν έπεξε τον δικό της ρόλο. Η κατάσταση μάλιστα έχει επιδεινωθεί από την ημέρα της ‘επανίδρυσης του κράτους’ του κ. Καραμανλή. Αλλά η καταστροφή όρχισε πολύ πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι δάσκαλοι να αφήσουν τις μαλακίες ότι αυτό το κείμενο το έγραψαν μαθητές του Δημοτικού. Αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους, αλλά αυτή η κοροϊδία, που δεν είναι βεβαίως καθόλου πρωτότυπη, είναι καιρός να σταματήσει. Για συναισθηματικούς χρωματισμούς, να βάζουν μπροστά τα παιδάκια ισχυριζόμενοι ότι αυτά κρίνουν, αποφασίζουν, διεκδικούν απευθυνόμενα στις αρμόδιες αρχές.
    Η τίμια, καθαρή και σαφώς επαινετή στάση των δασκάλων θα ήταν να εμφανίσουν, όπως πράγματι είναι, ως δική τους την έγνοια για τις παραμελημένες αρχαιότητες και, επί τέλους, να σημειώσουν ότι ενημέρωσαν και τους μαθητές των, που εξέφρασαν τη δυσφορία και την απορία τους γιατί το κράτος να αδιαφορεί. Το από κει και πέρα θέατρο γελοιοποιεί την προσπάθειά τους. Γελοιοποίηση που θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις αν κάποια από τις αρχές απαντήσει δήθεν και καλά στα παιδάκια του Δημοτικού, ανοίγοντας ... διάλογο μαζί τους. Πολλά κουκλοθέατρα βλέπομε. Άλλο περισσεύει.
    Χθόνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητα μου παιδια θα ηθελα να σας ευχαριστησω για το ενδιαφερον σας πανω στην ιστορια μιας περιοχης οπως η Βοιωτια απο την οποια και καταγομαι.Βλεπεται σημερα στην Χωρα μας ολα εχουν μια τιμη σε χρημα αλλα δεν εχουν ηθικη αξια .
    Παραλληλα σκεφθειται ενα μερος με αξιολογη και αξιοποιημενη ιστορικη κοντα στην πρωτευουσα της χωρας θα ηταν ενας πολος ελξης για τους τουριστες οι οποιοι οδηγουνται στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ της ΑΘΗΝΑΣ σαν τα προβατα στην στανη για αρμεγμα .
    Και αλλοι νομοι που ειναι κοντα στον νομο ΑΤΤΙΚΗΣ εχουν το ιδιο προβλημα οπως η ΕΥΒΟΙΑ η ΦΘΙΩΤΙΔΑ .
    Η σημερινη γενια πολιτικων που μας κυβερναει πρωταρχικο στοχο στην ζωη της εχει το χρημα. Φροντιστε εσεις να καλλιεργησετε ηθικες αξιες για να αλλαξει το μελλον του τοπου μας μιας και εσεις θα ειστε οι νεοι που θα κατευθυνουν τα πραγματα .Συγχαρητηρια στην δασκαλα σας στον διευθυντη του σχολειου και στον συλλογο διδασκοντων για το θεμα της περιβαλοντολογικης εκπαιδευσης .ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ
    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντάξει συμφωνώ με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που γίνεται σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά γιατί αυτοί οι δάσκαλοι κρύβονται πίσω από τους μαθητές και δεν εκφράζουν τις απόψεις του στα ίσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενα μεγάλο μπράβο στην κα Μπάρλα- Νιαβή Βασιλική. Τα έργα των Μινύων είναι αξεπέραστα σε αξία, όσα χρόνια και να περάσουν. Και για να πώ και το πικρόχολο σχόλιο: έχετε την εντύπωση πώς οι κύριοι στο υπουργείο γνωρίζουν τί είναι οι Μινύες? Θυμηθείτε τον Ζαχόπουλο που τον ρωτούσαν για τον Κρόνιο λόφο στην Ολυμπία. Πέστε τίποτε στο δήμαρχο παιδιά, πιθανότατα να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο απο τον υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν οι δάσκαλοι "βάλανε μπροστά" τα παιδιά, για επικοινωνιακούς λόγους, τότε ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝΕ!
    Βέβαια, μιλάμε για παιδιά αρβανιτοπαπαρογονέων που "στα τέτοια τους" η όποια αρχαία κληρονομιά.
    Και μιά και αναφέρθηκε ο Μπένι, ας θυμηθούμε το απίστευτο ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΜΑ που έκανε, ως υπουργός, στον Άρη Πουλιανό και το Σπήλαιο των Πετραλώνων. ΄
    (Φυσικά, πολλά από τα φράγκα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τότε, κατέληξαν στον Λάκη της Κυριακής των Παπουτσιών - για αυτό το λόγο, τώρα, αυτός ξεπληρώνει το γραμμάτιο, γελοιοποιώντας το "Παιντί" και μεταχειριζόμενος "διακριτικά" το χοντρογούρουνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαι η δασκάλα των παιδιών της ΣΤ2 του 4ου. Δημ. Σχ. Λιβαδειάς.Η επιστολή που εστάλει στον τοπικό τύπο και στα τοπικά blogs δεν είχε ούτε τον τίτλο " Για την κληρονομιά του Αλάριχου" ούτε καιτη φωτογραφία που υπάρχει δίπλα στο κείμενο, αυτά προστέθηκαν από το press.gr. Η επιστολή γράφτηκε από τους μαθητές μου, με τη δική μου τη βοήθεια, και ήταν δική τους ανάγκη να κάνουν κάτι για αυτή την άσχημη εικόνα που "βίωσαν " κατά την επισκεψη στα πιο πάνω μέρη που αναφέρονται στην επιστολή.Το Περιβ. Πρόγρ. υλοποιήθηκε σε διάστημα 6 μηνών και δεν ήταν κάτι μόνο για "εντυπωσιασμό"..... Δηλ. θα ήταν καλύτερα να μην αντιδράσουν γι' αυτά που είδαν; θα ήταν προτιμότερο να τα "σκεπάσουν";Έτσι θα βγάλουμε συνειδητοποιούμενους αυριανούς πολίτες; Το τι εισέπραξαν τα παιδιά το ξέρουν αυτά, οι γονείς τους αλλά και όσοι παρακολούθησαν την παρουίαση του προγράμματος στις 4-6-08
    Απαντώ και σε αυτόν που λέει ότι κρύβομαι πίσω από τους μαθητές μου ότι κάνει λάθος, τα στοιχεία μου βρίσκονται μέσα στην επιστολή.ΔΕν κατάλαβε ή ίσως να μη γνωρίζει τι είναι τα πειβαλλοντικά προγράμματα και ποιοι είναι οι στόχοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mακάρι, κάθε Δάσκαλος, σε κάθε γωνιά τούτης δώ της χώρας των Νενέκων, να δίδασκε στα παιδιά την κληρονομιά τους.
    Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσοι δάσκαλοι έχουν απομείνει να μιλούν για "κληρονομιά" και πόσοι ονειρεύονται, στις μέρες μας, μία υποτροφία στο Ίδρυμα Σόρος...

    Θείος Σαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση