GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μήνυμα του Umberto Eco...

. Τι σημαίνει πλειοψηφία και τι μειοψηφία στη Δημοκρατία . Από το sibilla-gr-sibilla.blogspot.com . Το μήνυμα του Umberto Eco στην πρόσφατη...

.
Τι σημαίνει πλειοψηφία και τι μειοψηφία στη Δημοκρατία
.
.
Το μήνυμα του Umberto Eco στην πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση της Ρώμης για το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης του Berlusconi:
Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στη διαδήλωση και θα ήθελα να είναι χρήσιμες ώστε να μην ξεχαστούν δύο ζητήματα.
1. Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.
2. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.
Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Umberto Eco
-----------------

4 σχόλια

  1. Στην Ιταλία η κοινωνία (που θυμίζω έχει περάσει από τη φάση που βρίσκεται η Ελληνική...) εξακολουθεί να σκεπτεται και να παράγει πολιτική...

    Στην Ελλάδα κινηγάει τα ευρώ...μπάς και φάει κανένα...

    Σας αξίζουν αυτά που ζείτε πεινασμένοι!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακου μπάρμπα να μαθαίνεις,η μειοψηφία ΠΑΝΤΑ νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο,όχι μόνο κάθε φορά που νομίζει μπλα μπλα μπλα.Αλλιώς αυτοαναιρείται και αφομοιώνεται στην πλειοψηφία αυτόματα.Παύει να είναι μειοψηφία και γίνεται μέρος των πολλών.
    Εκτός αυτού παρέληψες να μας ενημερώσεις ποιός θα είναι αυτός που θα κρίνει πότε η πλειοψηφία αντιτίθεται στους νόμους ,στην ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας.Μάλλον μειοψηφικούς εννοείς,χμμμ,κάτι μου μυρίζει εδώ,σήμερα δεν έχει φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2:40 μμ
    γιατι το "σας"? εσυ δεν εισαι Ελληνας?

    Τι εισαι τουρκος?

    Σκοπιανος?

    τι εισαι ρε και με εχει πιασει μια φαγουρα στα αρχ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκλεκτοί και αγαπημένοι μου φίλοι

    Πάντα σημαντικά νέα και πληροφορίες

    Προσοχή δεν είναι πλάκα…
    Προχθές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό της χώρας με πρόταση ξεκαθαρίσματος του άγους της υπόθεσης Siemens αλλά ο μαντατοφόρος του βρήκε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή κλειστή, χωρίς να βρίσκεται εκεί κανείς αρμόδιος για να παραλάβει το γράμμα! !!!!
    Στο μέγαρο Σταθάτου όπου παρέπεμψαν τον ταχυδρόμο, τον πληροφόρησαν ότι ούτε εκεί δεν μπορούν να παραλάβουν το γράμμα διότι... έχει κλείσει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο! Βαριεστημένοι από την εξαντλητική ζέστη του υπέδειξαν με πλαστή ευγένεια «ελάτε αύριο» για να σας εξυπηρετήσουμε ευχαρίστως! Μόνο οι φωνές του κομιστή, ανάγκασαν κάποιον από τους φρουρούς να παραλάβει ενυπογράφως το γράμμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ χωρίς να το στείλουν στην παραλία της Ραφήνας.
    Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη διάλυση που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό δεν θα μπορούσε να υπάρξει, την ώρα μάλιστα που ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, πληροφορούσε τον δικό μας ότι, το (επανιδρυμένο) κράτος (της ΝΔ) απέτρεψε να γίνουν στη χώρα μας Ισπανικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ, λόγω της γραφειοκρατίας, της ευθυνοφοβίας, της ανικανότητας και της τεμπελιάς της κομματικής νομεγκλατούρας που έχει κατακλύσει και κατακυριεύσει τη Δημόσια Διοίκηση. Καλό θα είναι για να μην επαναληφθεί μπροστά στις πρωθυπουργικές πόρτες σε παρόμοιες περιπτώσεις αυτή η ταραχή αλλά και για να μην ενοχλούν τον κ. Καραμανλη όταν κάνει το μπάνιο του, να αφήνει το κλειδί του γραφείου του κάτω από το... χαλάκι. Εκτός κι αν φοβάται ότι θα χαθεί ανάμεσα στα τόσα και τόσα προβλήματα που έχει βάλει κάτω από το χαλάκι...
    Αλίμονο μας. Πόσο θα αντέξει ο τόπος αυτή τη λαίλαπα που υποτίθεται μας κυβερνά?
    Πάντα με εκτίμηση
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση