GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κάτι μας κρύβουν...

. ...για την «ισχυρή» οικονομία μας. Τι προβλέπει γερμανική εφημερίδα... . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Παρακολουθώντας κανείς προσεκτι...

.
...για την «ισχυρή» οικονομία μας. Τι προβλέπει γερμανική εφημερίδα...
.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
Παρακολουθώντας κανείς προσεκτικά τις εκτιμήσεις ελλήνων και ξένων ιθυνόντων για την οικονομική κρίση, διαπιστώνει, ότι οι κρατούντες, όχι μόνο πιάστηκαν στον ύπνο, αλλά εξακολουθούν να αγνοούν την έκταση και το βάθος της κρίσης. Από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του στιλ «η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία είναι καλά θωρακισμένες», περάσαμε σε δηλώσεις όπως «η κρίση είναι πολύ βαθύτερη απ΄ ότι νομίζαμε». Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μας δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση», προετοιμάζοντάς μας ψυχολογικά για τα πιο δυσάρεστα.
Κανείς δεν πίστευε ότι μια κρίση που ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα έφτανε στην Ευρώπη, πόσο μάλλον ότι θα έφτανε στο σημείο να οδηγήσει στη χρεοκοπία ένα ολόκληρο κράτος όπως την Ισλανδία. Η κρίση εν τω μεταξύ καλπάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Απειλεί ήδη κράτη μέλη της ΕΕ όπως τις Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες προσφεύγουν στο ΔΝΤ για να μη ζήσουν τον εφιάλτη της Ισλανδίας.
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις αντιφάσεις ανάμεσα στις καθησυχαστικές δηλώσεις από τη μια και στη σκληρή πραγματικότητα που χτυπάει αίφνης πόρτες ολόκληρων κρατών από την άλλη, δεν μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχος. Όπως δεν πίστευε κανείς, πριν δύο εβδομάδες, ότι χώρες της ΕΕ θα κατέφευγαν στο ΔΝΤ, έτσι δεν πιστεύει κανείς σήμερα ότι χώρες της Ευρωζώνης θα πράξουν το ίδιο. Οι εκτιμήσεις όμως της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας Die Welt για την Ελλάδα μόνο ανησυχία προκαλούν. Η εφημερίδα υπολογίζει πως το «τηλεφώνημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για βοήθεια είναι θέμα χρόνου». Χώρες που έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο όπως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί γύρω στα 52 δις από ξένους επενδυτές για να διατηρήσει στο σημερινό επίπεδο την κατανάλωση και τις επενδύσεις». Είναι όμως αυτό δυνατό με τους ξένους επενδυτές-κερδοσκόπους να εγκαταλείπουν άρον-άρον το ΧΑΑ και με ένα δημόσιο χρέος όσο είναι περίπου το ΑΕΠ; Από πού όμως θα έρθουν τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται, όταν σύμφωνα με τη ρήτρα «No Bailout», που επέβαλε (προνόησε για να μην πληρώσει τη χρεοκοπία των οικονομικά ανίσχυρων μελών) η Γερμανία στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, απαγορεύεται στην ΕΚΤ και σε κράτη μέλη να προστρέξουν σε οικονομική βοήθεια άλλων; Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τι θα σήμαινε για το κύρος του ευρώ αν το ΔΝΤ βοηθούσε ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης; Αυτό θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα στην επόμενη συνάντηση κορυφής της ΕΕ. Αν συμβεί αυτό που απεύχονται όλοι και που δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα, τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα απαιτηθούν τεράστια ποσά σε συναλλαγματικά αποθέματα που προς το παρόν μόνο η Κίνα και οι Αραβικές χώρες διαθέτουν».
Μήπως όλα αυτά εξηγούν το ταξίδι του πρωθυπουργού μας στο Κατάρ διότι κανείς δεν πιστεύει ότι πήγε μόνο σαν πλασιέ για να πουλήσει την Ολυμπιακή; Πάντως, ότι και να γίνει, με τα 28 δις στις τράπεζες δεν σώζεται η ελληνική οικονομία. Το πιο πιθανό είναι να δρομολογηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα τους επόμενους μήνες, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα. Τα λιμάνια στους κινέζους, η Ολυμπιακή στους Αραβες και ό,τι άλλο προκύψει σε όποιον ξένο έχει ζεστό χρήμα.
Προβλέπω ότι σύντομα θα αρχίσουν οι προτάσεις για μείωση του κόστους εργασίας, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το ότι για πολλά χρόνια ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και πολλά τέτοια παρόμοια. Τη νύφη θα κληθούν να την πληρώσουν πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Θα αποσιωπηθεί ότι εκείνοι που έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους δεν είναι οι έλληνες εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους αλλά οι αεριτζήδες, οι μεσάζοντες, οι μιζαδόροι, κοντολογής τα λαμόγια, που το 2005, 2006 και 2007 έφεραν την Ελλάδα πρώτη στις αγορές υπερπολυτελών αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Εχω την εντύπωση πως κάτι μας κρύβουν αλλά όχι για πολύ καιρό.
---------------------------------------

24 σχόλια

  1. Τα δεινα που ακολουθουν την προσφυγη στο ΔΝΤ τα εχουμε φαινεται ξεχασει διοτι αν τα θυμωμασταν δεν θα αφηναμε την διαχειριση της καταστασης σε ατομα οπως ο Αλογοσκουφης. Αν δεν προσεξει ο Κωστακης κινδυνευει να δει το δικο του πολιτικο προφιλ να καταδικαζεται. Ειναι ωρες ευθυνης, τελειωσαν τα ψεμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Αλέξανδρε Πιστοφίδη κάνεις μπαμ από μακριά πως είσαι πρασινοφρουρός ,ξέρεις από αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια της παντοδυναμίας του , έτρωγαν με χέρια και με πόδια , αυτό που ξέχασες να μας πεις είναι το θεωρείς σωστό να χρηματοδοτούμε την ολυμπιακή με 2.500.000 ημερησίως παρά να την πουλήσουμε

    shkat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=kU93YypKfw0


    ??????????????????????
    ΕΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Πιστοφίδη
    Γιατί απορείτε ;
    Δεν γνωρίζετε το ‘’Διεθνές Βραβείο Αναγνώρισης ‘’ που
    πήρε προ 2ετίας ο Υπουργός μας επί της Οικονομίας
    κύριος Γ.Αλογοσκούφης ;
    Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN τον είχε συμπεριλάβει
    στους 101 dumbest in the World for the year 2006
    Οικονομικούς παράγοντες .
    Με ένα τέτοιο σαίνι στο τιμόνι της Οικονομίας μας και με τον
    Χοντρό Ακαταλληλότερο , που μόνο να γκαρίζει ξέρει ,
    οποιοδήποτε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα
    είναι πιθανό και αναμενόμενο .

    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.ΚΑΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1975-1985 ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΠΕΣΑΝ ΤΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΕΩΤΕΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ... ναι μεγάλε τα έχουν σκατώσει όσοι έκαναν πλασματική σύγκλιση για να μπούνε στην ΟΝΕ ... όπως εμείς το 2002 ... αυτά τα ολίγα και βοήθειά μας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. TIPOTA APO AYTA POY MAS KRIBOYN DEN MPOREI NA MAS SWSEI. GIATI OLOI XEROYME OTI TO PAGOSMIO POLITIKO OIKONOMIKO SYSTYMA POY KATAREEI STO TELOS 8A EBNOHSEI TOYS ARXODES FEOYDARXES TOY XRHMATOS.. POU EINAI OI PAGKOSMIOI TRAPEZITES.POU AFOY AGORASOYN POLY FTINA TIS TRAPEZES 8A XREOSOYN ME DANEIA KAI TOKOYS TA E8NH KAI ETSI 8A ISXROPOIH8OYN AKOMH PERISOTERO.OSO BLEPOYME TO PROBLHMA MONO E8NHKA TOSO 8A PETIXENOYN TA APAN8ROPA SXEDIA TWN PAGKOSMIHTWN.OLOI XEROYME GIA TO DEREI KAI BASILEYE ALLA DEN KANOYME TIPOTA GIA NA TO ANATREPSOYME..PARAMENOYME EN8ERMOI YPOSTHRIKTES TWN POLITIKWN KAI AYTOI ME TH SEIRA TOYS PISTOI STOYS TRAPEZHTES-PAGKOSMIOPOIHTES. ENAS FABLOS KYKLOS POY ALLAZEI MONO AN KATARGHSOYME TO XRHMA KAI DOYME TA PRAGMATA [PAGOSMIA] XWRIS PROKATALIPSEIS KAI FANATISMOYS,ALLAZONTAS PRWTA TON ALAZONHKO-EGWHSTIKO XARAKTHRA MAS.EXOYME AKOMH XRONO PRIN KATASTREPSOYME TON PLANHTH..NA ALLAXOYME THN SYMPERIFORA MAS... SE NOHMWNA ONDA.KAI MHN XEXNAME XRHMA=EXOYSIA=DIAF8ORA.ARA TO XRHMA DIAF8HREI,AS TO KATARGHSOYME.AYTO 8A EPREPE NA MAS DIDASKOYN OI 8RHSKIES KAI OXI NA YPERASPIZONTE TA OIKOMIKA SYMFERWNTA THS MONHS BATOPAIDIOY KYRIE EFRAIM!!! AD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισχυρη οικονομια και παπαρια μαντολες!!! καντε μια βολτα στην Αθηνα και στις γειτονιες της να καταλαβετε σε ποια χωρα ζουμε!!!

    Απλα με το να ανηκουμε στο ευρω δεν μεγαλωσε το ηδη τεραστιο εξωτερικο χρεος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελοκομείο
    **********************
    Δημήτρης Δανίκας , ddanikas@dolnet.gr
    **********************

    ΜΟΥΡΛΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Κινγκ Κονγκ. Από την πλουτοκρατία προερχόμενη, από τις κυβερνήσεις επιβαλλόμενη. Να καθηλωθούν οι μισθοί για την ανάπτυξη και την προκοπή. Ωραία. Πώς όμως θα καταναλώσω αφού δεν έχω δραχμή; Να αυξηθεί η παραγωγικότητα για την αναθέρμανση την οικονομική. Ωραία. Αφού όμως δεν έχω να αγοράσω, λογικό είναι τα προϊόντα να μείνουν στο ράφι και να έρθει μεγαλύτερο τσουνάμι. Να δανειστείτε από τις τράπεζες έτσι ώστε η κατανάλωση να γίνει εφικτή. Ωραία. Όμως δεν έχω να αποπληρώσω και η τράπεζα θα γκρεμιστεί. Τρελό; Εντελώς ανορθολογικό και σουρεαλιστικό. Γιατί το ένα εχθρός του άλλου και όλα μαζί εναντίον του Ανθρώπου. Γιατί αγαπητέ δεν γίνεται και τα τέσσερα μαζί. Κατανάλωση, παραγωγικότητα, μισθολογικοί περιορισμοί και ανεξέλεγκτοι δανεισμοί. Το λένε σύστημα οικονομίας. Εγώ το λέω τρελοκομείο. Το ζούμε στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά και στο γραφείο. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ο λαός από το τρελοκομείο κατευθείαν και απνευστί στο νεκροταφείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΚΥΛΙΑ; ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΤΩΡΑ ΜΙΑ Π@@@ΤΣΑ. ΡΕ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ,ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΝΟΩ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ YANKEES ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΓΑΜ@@@@ΘΗΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΙΛΕ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ, ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΟΙ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EINAI H ALHTHEIA MENO STHN GERMANIA KAI TO REPORTAZ EINAI PERA GIA PERA PRAGMATIKO !!!
    PROTEINO ENAN KALAMATIANO.
    PASXALHS GERMANIA KAI TA SKATA STA GKAGKELA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.
    Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον, τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες, οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας), οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Κοντομηνέοι θα γκρίνιαζαν για ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με το λαό.
    Καλό έ;
    Όπως και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
    Dear Bravogiorgos, δυστυχώς για σένα και τα αφεντικά σου, θυμόμαστε.
    Εάν κάνοντας παρθενοραφή νομίζεις ότι θα ξεχάσουμε ότι δούλευες σε οίκο ανοχής, κάνεις λάθος χαζούλη.
    …………………………………………

    Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.
    Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον, τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες, οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας), οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Κοντομηνέοι θα γκρίνιαζαν για ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με το λαό.
    Καλό έ;
    Όπως και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
    Dear Bravogiorgos, δυστυχώς για σένα και τα αφεντικά σου, θυμόμαστε.
    Εάν κάνοντας παρθενοραφή νομίζεις ότι θα ξεχάσουμε ότι δούλευες σε οίκο ανοχής, κάνεις λάθος χαζούλη.
    …………………………………………

    Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.
    Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον, τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες, οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας), οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Κοντομηνέοι θα γκρίνιαζαν για ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με το λαό.
    Καλό έ;
    Όπως και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
    Dear Bravogiorgos, δυστυχώς για σένα και τα αφεντικά σου, θυμόμαστε.
    Εάν κάνοντας παρθενοραφή νομίζεις ότι θα ξεχάσουμε ότι δούλευες σε οίκο ανοχής, κάνεις λάθος χαζούλη.
    …………………………………………

    Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.
    Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον, τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες, οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας), οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Κοντομηνέοι θα γκρίνιαζαν για ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με το λαό.
    Καλό έ;
    Όπως και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
    Dear Bravogiorgos, δυστυχώς για σένα και τα αφεντικά σου, θυμόμαστε.
    Εάν κάνοντας παρθενοραφή νομίζεις ότι θα ξεχάσουμε ότι δούλευες σε οίκο ανοχής, κάνεις λάθος χαζούλη.
    …………………………………………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. «Θα αποσιωπηθεί ότι εκείνοι που έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους δεν είναι οι έλληνες εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους αλλά οι αεριτζήδες, οι μεσάζοντες, οι μιζαδόροι, κοντολογής τα λαμόγια, που το 2005, 2006 και 2007 έφεραν την Ελλάδα πρώτη στις αγορές υπερπολυτελών αυτοκινήτων στην ΕΕ.»

    Πουστοφίδι, πάλι μαλακίες γράφεις.

    Αυτός που περιγράφεις παραπάνω, δεν είναι άλλος από τον μέσο μπαστουνόβλαχο ελληνικάνο. Δε διαφωνώ στα περί λαμόγιων, αλλά όλοι λίγο-πολύ, τα ίδια.

    Εγώ, πάντως, αναμένω με χαρά τις κατασχέσεις από τις τράπεζες.

    Γιατί ΕΤΣΙ σας αρέσει, ελληναράδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εκλεκτοί και αγαπημένοι φίλοι

    Σημαντικά νέα και διαπιστώσεις όπως πάντα από την σημερινή επικαιρότητα ….…

    1. Γιώργος Παπανδρέου, συνέντευξη στη σημερινή «Ελευθεροτυπία»: οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την εγχώρια κρίση, που φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και επιβαρύνεται από την διεθνή κρίση.
    - Οι 5 δέσμες μέτρων του ΠΑΣΟΚ για το τραπεζικό σύστημα, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία των δανειοληπτών, την καταπολέμηση της ανεργίας.
    - Πρόταση να εξεταστεί, έναντι και της ρευστότητας που δίνεται στις τράπεζες, ακόμα και το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους και τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2009
    - Ο νέος ρόλος του κράτους. Ζητούμενο ένα κράτος που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, που σέβεται, προστατεύει και στηρίζει τον πολίτη.
    2. Κυβερνητικό θέατρο του παραλόγου με τα 28 δις για τις τράπεζες. Οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον τα κυβερνητικά παιχνίδια με τους τραπεζίτες. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιβάλλει 7,4 δις επιπλέον φόρους και την ώρα που, 10 μήνες μετά, το...Ταμείο κατά της Φτώχειας δεν έχει μοιράσει ούτε ένα ευρώ.
    3. Αντί για μέτρα υπέρ των πολιτών, η κυβέρνηση ανεβάζει κι άλλη παράσταση: «Ο κακός Αλογοσκούφης, ο καλός Καραμανλής και η...άσχημη Ευρώπη».
    - «Μειώσεις φόρων» υπόσχεται σήμερα η κυβέρνηση, που ζητάει 7,5 δις επιπλέον φόρους για το 2009, αύξησε το ΦΠΑ το 2005, διόγκωσε τους έμμεσους φόρους, εμπνεύστηκε το χαράτσι του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και κατήργησε το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες...







    Πάντα με εκτίμηση

    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εάν δεν συνειδητοποιήσουν όλοι ,και εννοώ πραγματικά όλοι, από δεξιούς μέχρι και τον τελευταίο αριστερό ότι πλέον το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι μια ξεκάθαρη απάτη, και έχει μετεξελιχτεί σε κλεπτοκρατικη - δήθεν δημοκρατία, και τα πολιτικά κόμματα (ασχέτως ίσως καλόπιστων προθέσεων κάποιων, που αμφισβητώ ότι υπάρχουν- στο έγκλημα δεν υπάρχει μόνο ο εγκληματίας, υπάρχει και ο συνένοχος ) είναι όμηροι του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος συγκροτήσεως τους, τότε θα δούμε και πιο δραματικές εξελίξεις…
    Καταντά πλεον ολοφάνερη ανοησια να φαγωνόμαστε μεταξυ μας , η καταπολεμηση της κλεψιας της απατης και της διαφθορας δεν είναι θεμα ιδεολογικό ,είναι καθαρα θεμα δικαιου και βασικων ανθρωπινων αξιων και αρχων.
    Σταματηστε πλεον να φαγωνόσαστε Νεοδημοκρατες ,Πασοκτζιδες ,Αριστεροι και ότι άλλο ,απαιτήστε πρωτα απ`όλα Δημοκρατικες Αξιες και Αρχες και σταματηστε να κοροιδευετε τους εαυτους σας εάν ειστε εντιμοι και ειλικρινεις.
    Διωξτε Κωστακηδες ,Γιωργακηδες ,Τσιπρες ,δεν είναι θεμα προσωπων , και δη κληρονομικων διαδοχων, εάν το πιστευετε αυτό, τοτε να παρουμε σπερμα των προτυπων σας και με εξωσοματικη γονιμοποιηση, να ετοιμασουμε την νεα γενια Ελληνων όπως σας κανη κεφι και να λυθει το προβλημα . ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, είναι πρωτιστα θεμα Δομων και Αρχων που διεπουν την κοινωνια και τα θεσμοθετημενα οργανα της. Μονο ετσι εάν τα επαναπροσδιορισουμε σε σωστες εντιμες και ηθικες βασεις , τοτε μπορει να λοιτουργηση σωστα οποιαδήποτε ιδεολογια θελετε εσεις.
    Αλλιως οι Νεοδημοκρατες θα βλεπουν ότι οι ιδιωτικοποιησεις θα μετεξελίσσονται σε απατη,οι Πασοκτζηδες και οι Αριστεροι ,ότι οι κρατικοποιησεις καταντουν σε άλλη απατη, με κομματικους συνδικαλιστες/επιχειρηματιες και 5 Νταβατζηδες και 10.000 Κωπροσκυλα που θα κρυβονται εντεχνα κατω από τις κομματικες ταμπελες θα κλεβουν και θα γλεντουν εις υγεία των κοροιδων, οποιο κομμα και να είναι επανω.
    Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΟΜΗΘΟΥΝ, ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ.
    Σπαστε τις αλυσιδες σας και τις κομματικες παρωπιδες που εντεχνα σας φορούν, Δημοκρατια δεν είναι μονο συναίνεση είναι και τιμωρια παραδειγματικη, και απαιτηστε πραγματικη Δημοκρατια ,εντιμοτητα, αξιοκρατια,ανεξαρτητη δικαιοσυνη και μετα ερχονται οι ιδεολογικες πολιτικες τοποθετησεις. Είναι Λαθος τοποθετηση,
    ΚΛΕΦΤΕΣ Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ είναι το διακύβευμα ΠΡΙΝ ΑΠ`ΟΛΑ.
    Ετσι όπως τα λεει ο Πιστοφιδης είναι ,οι ξενοι ξερουν γιατι μπορουν και ξερουν να αναλυουν την Ελληνικη Οικονομια μην αυταπατάστε, επιτρεψανε να συντηρηθει η ευμαρεια και η καταναλωση γιατι πριν απ`όλα ειμαστε πελατες τους ,καταντησαμε την Ελληνικη Οικονομια εισαγωγικη με κυριους προμηθευτας αυτους ,κλεινανε τα ματια στις αλχημειες όχι γιατι τους πιασαμε κοροιδα εμεις οι μαγκες, αλλα γιατι προσθεταμε στην καταναλωση και στην αυξηση των πωλησεων τους. Τωρα που χρειαζονται μετρητο θα κλεινουνε τις στροφιγγες. Η μονη λυση είναι να φτιαξουμε αυτή την Χωρα και να την νοικοκυρεψουμε και με κλεφτες ,λαμογια και απατεωνες ,νοικοκυριο δεν γινεται. Ετσι απλα είναι τα Οικονομικα και Εμφανη , δεν χρειαζεται πανεπιστημιακες γνωσεις για να τα αναλυσετε μονοι σας και να καταλαβετε την αληθεια, που σκοπιμα σας την θολωνουν.
    Υπαρχει; θα παρεις, Δεν Υπαρχει; δεν Θα παρεις και εφ`οσον πλεον δεν θα υπαρχει, ας γινετε με εντιμοτητα και δικαιοσυνη. Οικονομια σε κατασταση πολεμου εχουμε αφηστε τις θεωρειες και τις ιδοελογικες σοφιστιες, δουλειες θα κλεινουνε ,ανθρωποι θα πετιούνται σαν σακκια στην δυστυχια ,αξιοπρεπειες θα κηλιδώνονται , μην γινεσται αφελεις, η δυστυχια του διπλα σας λιγο η πολύ θα περασει και σε εσας, μην αυταπατάσθε…..

    ΜΑΚΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. DESTE TON PINAKA ME TOUS BASIKOUS MISTHOUS SE XWRES THS EYRWPHS:
    Monthly gross statutory minimum wage rates
    Full-time adult employees, aged 23+ [1]
    Approximate conversions to euros are shown in red
    Country local currency euros Date effective
    Albania 16,000 lek 131.46 28.02.2008
    Andorra 897.87 01.01.2008
    Austria [2] 1,000.00 01.01.2009
    Belgium 1,308.91 01.10.2008
    Bulgaria 220 leva 112.48 01.01.2008
    Croatia [8] 2,747 kunas 380.97 01.07.2008
    Cyprus [7] 789.00 23.04.2008
    Czech Republic [12] 8,000 koruny 318.78 01.01.2007
    Estonia 4,350 kroons 278.02 01.01.2008
    France [6] 1,321.02 01.07.2008
    Greece [5] [9] 680.59 01.01.2008
    Hungary [10] 69,000 forints 273.60 01.01.2008
    Ireland 1,499.33 01.07.2007
    Isle of Man 1,039.80 IOM pounds 1,312.18 01.10.2008
    Jersey (Channel Islands) 1005.33 Jersey pounds 1,272.39 01.04.2007
    Latvia 160 lats
    180 lats 227.66
    256.12 01.01.2008
    01.01.2009
    Lithuania 800 litai 231.70 01.01.2008
    Luxembourg [3] 1,609.53 01.03.2008
    Malta [11] 617.05 01.01.2008
    Moldova 766.1 lei 46.63 01.01.2007
    Montenegro 55.00 01.07.2007
    Netherlands 1,356.60 01.07.2008
    Poland 1,126 zlotys 329.49 01.01.2008
    Portugal [5] 426.00 01.01.2008
    Romania [4] 540.00 new lei
    600.00 new lei 150.54
    162.92 01.10.2008
    01.01.2009
    Russian Federation 2,300 roubles
    4,330 roubles 61.76
    116.86 01.09.2007
    01.01.2009
    Serbia 12,133.33 new dinars 159.01 01.01.2008
    Slovakia 8,100 koruny
    8,902 koruny 267.65
    295.50 01.10.2007
    01.01.2009
    Slovenia 566.53 01.03.2008
    Spain [5] 600.00 01.01.2008
    Turkey 608.40 new lira 290.42 01.01.2008
    Ukraine 525 hryvnias 67.04 01.04.2008
    United Kingdom 993.20 pounds sterling 1,249.85 01.10.2008

    deste kai to site
    http://www.fedee.com/minwage.html

    EIMASTE STOUS TELEYTAIOYS POU EXOYN WS "NOMISMA" TO EYRW(TAYTOXRONA PRWTOI STHN AKRIBEIA...OPOTE APO TOUS PRWTOUS POU THA TOUS FAEI H PEINA.....).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αλέκο, αν βγάλεις από την εξίσωση τους αεριτζήδες, τους μεσάζοντες, τους μιζαδόρους, και κοντολογής τα λαμόγια, δεν μένει κανείς...
    Οι παπατζήδες του London School of Economics έχουν μόνο παπατζήδες για πελάτες. Εδώ είναι το πρόβλημα. Πιος θα βάλει στην τσόχα πραγματικά λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το Ευρω εχει περισσοτερο ιδιοτητες λογιστικης μονοδας παρα εθνικου νομισματος,και σε περιδους κρισης εαν δεν εχει και κοινη πολιτικη υποστηριξη απο τα κρατη που το απαρτιζουν,μπορει να γινει και μπουμεραγκ σε χερες με αμφισβητουμενα οικονομικα μεγεθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απειλή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε συνθήκες σοσιαλφασιστικής επίθεσης





    Bαριά σύννεφα συσσωρεύονται στην παγκόσμια οικονομία απειλώντας τον κόσμο με μια βαθιά οικονομική κρίση, ίσως και με ένα κραχ ανάλογο εκείνου του 1930. Από μια άποψη αυτή η κρίση ήδη έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου. Λέμε από μια άποψη γιατί εκεί πραγματικά υπάρχει μια πιστωτική κρίση πρωτοφανούς μεγέθους για τη μεταπολεμική περίοδο και εξαιτίας αυτής της κρίσης έχουν αρχίσει να πλήττονται με ύφεση και κάποιοι τομείς της παραγωγής, όπως η οικοδομή και η αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως ακόμα δεν έχουμε ούτε στις ΗΠΑ μια ολοκληρωμένη κρίση. Έχουμε προς το παρόν μια ύφεση γιατί ούτε εκεί δεν έχουν χτυπηθεί ακόμη τόσο πολύ βασικοί τομείς της πραγματικής αμερικάνικης οικονομίας, δηλαδή δεν έχουν χτυπηθεί οι βασικές παραγωγικές διαδικασίες με την καπιταλιστική έννοια, δηλαδή η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Αφού δεν έχει χτυπηθεί τόσο βαθιά η αμερικάνικη οικονομία, οπότε και η κατανάλωση των αμερικάνικων νοικοκυριών δεν έχει χτυπηθεί ούτε η παγκόσμια αγορά που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζεται από την αμερικάνικη κατανάλωση. Μάλιστα τώρα δα που μιλάμε σε μεγάλες περιοχές της γης, κύρια στη νέα καπιταλιστική Ασία (βασικά στην Κίνα και στην Ινδία), αλλά ακόμα και στη σχεδόν μόνιμα παραγωγικά τελματωμένη Ευρώπη δεν υπάρχουν καθαρά σημάδια μιας οικονομικής ύφεσης, πόσο μάλλον μιας οικονομικής κρίσης.



    Όμως εκείνο που είναι ανησυχητικό είναι η δυναμική του φαινομένου στις ΗΠΑ και η ποιότητά του που μπορεί να μετατρέψει ανά πάσα στιγμή την ύφεση εκεί σε κρίση και την αμερικανική κρίση σε παγκόσμια. Ήδη το να συντρίβονται και να χρεωκοπούν μέσα σε ελάχιστες βδομάδες γιγαντιαίες τράπεζες επενδύσεων της Γουώλ Στριτ σαν την Bear Sterns και να σώνονται αποκλειστικά με την επέμβαση του αμερικανικού δημοσίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε είναι συνηθισμένο να εγγράφονται τεράστιες ζημιές σε μεγαθήρια του διεθνούς πιστωτικού συστήματος σαν τη Merrill Lynch, τη Morgan Stanley, ή να απειλείται η χρηματιστική ευστάθεια της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας που είναι η Citigroup. Στην πραγματικότητα αν αφηνόταν η αγορά να λύσει αυθόρμητα την αμερικάνικη πιστωτική κρίση και δεν επενέβαιναν συντονισμένα οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές να διοχετεύσουν απέραντα ποσά στο κλονιζόμενο αμερικάνικο πιστωτικό σύστημα και στην αμερικάνικη οικονομία γενικότερα η αμερικάνικη οικονομική κρίση θα ήταν τώρα γεγονός.



    Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διεθνείς κρατικές και διακρατικές επεμβάσεις θα αποτρέψουν την έκρηξη μιας αμερικανικής και παγκόσμιας κρίσης. Αυτές οι επεμβάσεις είναι απλά αντιρροπιστικοί παράγοντες, αλλά το πώς ακριβώς αυτοί οι παράγοντες αλλά και η ίδια η παγκόσμια αγορά θα λειτουργήσουν στη συνέχεια, δύσκολα μπορεί να το εκτιμήσει κανείς σήμερα. Οι μόνοι που καμώνονται ότι ξέρουν ακριβώς τι θα γίνει είναι από τη μια μεριά οι περισσότεροι αστοί κρατικοί οικονομολόγοι και τραπεζίτες που αποκλείουν μια κρίση τύπου 1929 γιατί θέλουν να καθησυχάζουν τις αγορές και να αφήνουν αυθόρμητες στο δρόμο τους την πίστη, την κατανάλωση και τις επενδύσεις μέχρι την ίαση ή το θάνατο, και από την άλλη οι μικροαστοί χιλιαστές (κυρίως τροτσκιστές) που την περιμένουν και την προβλέπουν κάθε τόσο για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους της παγκόσμιας αντικαπιταλιστικής επανάστασης, στην ουσία το όνειρο τους να πάρουν με ένα πραξικόπημα την εξουσία και να γίνουν εκείνοι κρατικοί καπιταλιστές στη θέση των φιλελεύθερων.

    Εμείς απλά λέμε ότι οι παράγοντες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενισχύονται όλο και περισσότερο τελευταία. Κι αυτό όχι τόσο γιατί μπήκαμε σε μια κατάσταση ύφεσης στις ΗΠΑ αλλά γιατί βρισκόμαστε στον πυρήνα μιας τεράστιας αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος που το κέντρο του είναι ακόμα οι ΗΠΑ, οπότε πιθανής αποσταθεροποίησης και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Όμως προβλέψεις του τύπου ότι θα έρθει η κρίση του 1929 δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε. Γιατί τέτοιες πελώριες και καταστροφικές κρίσεις είναι αποτέλεσμα όχι ενός-δύο αλλά πολλών παραγόντων ανισορροπίας που είναι δυνατόν τελικά να ενωθούν και να δώσουν ορμητικές συνισταμένες κατάρρευσης σε μια ορισμένη οικονομική ή και πολιτική συγκυρία.



    Για τους χυδαίους μαρξίζοντες οικονομολόγους η κρίση είναι αναπόφευκτη γιατί γι’ αυτούς η αιτία κάθε κρίσης είναι η υποκατανάλωση, η αδυναμία δηλαδή των εκμεταλλευομένων μαζών να καταναλώσουν το παγκόσμιο υπερ-προϊόν που παράγουν. Αυτή είναι μια σχεδόν μόνιμη αδυναμία σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Για τους μαρξιστές-λενινιστές η υποκατανάλωση είναι ένας παράγοντας που κάνει όλο και πιο ασταθή την παγκόσμια οικονομία, αλλά η πρώτη και βασική αιτία κάθε κρίσης είναι η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, ή αλλιώς η ανοργανωσιά της παραγωγής και της διανομής του παραγόμενου συνολικού προϊόντος σε παγκόσμια κλίμακα. Αν η επαπειλούμενη σημερινή κρίση προκαλεί τεράστιες ανησυχίες στους λαούς αλλά και στους πιο διορατικούς αστούς οικονομολόγους είναι ότι αυτή η ανοργανωσιά και αυτή η αστάθεια εκδηλώθηκε με εκρηκτικό τρόπο στην πιστωτική κρίση των ΗΠΑ και μια τέτοια αστάθεια δεν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει μόνη της μια σειρά κρατικών μέτρων ενίσχυσης της καταναλωτικής δύναμης του αμερικάνικου λαού ή των άλλων λαών. Άλλωστε τέτοια μέτρα ήδη δοκιμάστηκαν στις ΗΠΑ κυρίως κατά των καταχρεωμένων ιδιοκτητών σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναχαιτίσει ακόμα την πιστωτική κρίση. Σε συνθήκες τέτοιας καλπάζουσας παγκοσμιοποίησης μια επαπειλούμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να αναχαιτιστεί και να δώσει λιγότερες εκατόμβες θυμάτων μόνο μέσα από μέτρα παγκόσμιας διακυβέρνησης πράγμα πρακτικά αδύνατo στην εποχή του ιμπεριαλισμού και του σοσιαλιμπεριαλισμού, δηλαδή στην εποχή των πιο σκληρών διακρατικών οικονομικών και πολιτικών συγκρούσεων.

    Ποιος λοιπόν μπορεί τώρα να κάνει έναν οικονομικό συντονισμό αναχαίτισης της κρίσης; Αν υπήρχαν σπέρματα αυτού του συντονισμού δεν θα είχε καν εκδηλωθεί η αμερικάνικη πιστωτική κρίση. Αν την προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι ενώ είναι προς το παρόν αρκετά «αμερικάνικη» στη μορφή και στα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά διεθνής στο περιεχόμενό της. Πως έγινε αυτή η κρίση; Έγινε επειδή ένας πελώριος όγκος χρηματιστικού κεφάλαιου μαζεύτηκε από όλον τον κόσμο στα χέρια κερδοσκόπων που παίξανε στην ασιατική έκρηξη των κερδών και στην ψηλή τιμή του πετρελαίου. Αυτό το εξαιρετικά ευκίνητο κεφάλαιο θέλησε να αποκτήσει δύο πράγματα ταυτόχρονα: να τοποθετηθεί στη γη που γενικά είναι πιο ασφαλής από άλλες επενδύσεις αλλά και να επωφεληθεί από την αλματώδη αύξηση της τιμής της γης, οπότε και της γαιοπροσόδου σε χώρες σαν τις ΗΠΑ. Η τιμή της γης εκεί ανέβηκε μετά την πτώση της τιμής της στα 1998. Αυτό το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν κατευθύνθηκε στις συνηθισμένες τοπικές εμπορικές τράπεζες που δίνουν ενυπόθηκα δάνεια για σπίτια σε λίγο-πολύ αξιόπιστους πελάτες, όπως γίνεται ας πούμε στην Ελλάδα, γιατί αυτού του είδους η αγορά δίνει μικρά σχετικά κέρδη. Κατευθύνθηκε σε ένα νέο «τραπεζικό προϊόν» που σκάρωσαν οι γιγαντιαίες επενδυτικές τράπεζες τύπου Bear Sterns και ονομάστηκε ενυπόθηκο δάνειο (mortgage) υψηλού κινδύνου (subprime). Τέτοια δάνεια είναι δάνεια που θα μπορούσε να πάρει κάθε αμερικάνος μικρο-ιδιοκτήτης που δεν είχε δυνατότητα να πετύχει φτηνό δάνειο από εμπορικές τράπεζες και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερο επιτόκιο έχοντας στο μυαλό του ότι η αξία του σπιτιού του με το χρόνο θα αυξάνεται οπότε αν δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος του θα δώσει πίσω το σπίτι του στην τράπεζα και στη χειρότερη περίπτωση θα μείνει χωρίς χρέος. Έτσι ακριβώς σκέφτηκαν και οι γιγαντιαίες επενδυτικές τράπεζες. Ότι δηλαδή ότι και να γίνει θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω κατάσχοντας και πουλώντας το σπίτι του χρεοκοπημένου ιδιοκτήτη. Έτσι λοιπόν αυτές οι τράπεζες έκοψαν σε χιλιάδες φέτες κάθε δάνειο που πήρε κάθε αμερικάνος μικρο-ιδιοκτήτης για το σπίτι του, το ανακάτεψαν μαζί με άλλα επενδυντικά «προϊόντα» (προϊόν είναι ένας εξωραϊστικός νεολογισμός για κάθε κερδοσκοπικό κεφάλαιο) και το πούλησαν σε κερδοσκόπους ραντιέρηδες σε όλο τον πλανήτη. Αυτοί ήταν τόσο σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ώστε δεν αγοράζανε μόνο με τα δικά τους λεφτά αλλά δανείζονταν. Κάνανε δηλαδή το εξής. Βάζανε ας πούμε 1 εκατομμύριο δολάρια δικά τους και δανείζονταν άλλα 100 από την επενδυτική τράπεζα. Αν κέρδιζαν από την επένδυση 102 εκ δολλάρια θα κέρδιζαν τελικά άλλο 1 εκ δολλάρια από αυτά που έβαλαν.

    Όμως συνέβη το εξής. Με την τεράστια ζήτηση για σπίτια, δηλαδή για γη, που προήλθε από αυτή τη μεγάλη διάθεση ρευστού, αυξήθηκε αστρονομικά η τιμή της γης. Όταν όμως κάποια στιγμή οι δανειστές ιδιοκτήτες δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις του υποθηκευμένου σπιτιού τους και τα έβγαλαν στο σφυρί για να ξεχρεώσουν έστω το δάνειό τους διαπίστωσαν ότι η τιμή του είχε πέσει πολύ πιο κάτω από την αρχική τιμή. Έτσι και έχασαν το σπίτι τους και έμειναν χρεωμένοι. Και μόλις αυτή η προσφορά παλιών σπιτιών αυξήθηκε η τιμή της γης έπεσε ακόμα παρακάτω. Τελικά από τον πανικό έπεσαν τόσο πολύ οι τιμές της γης που οι επενδυτικές τράπεζες δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε κατά προσέγγιση τα λεφτά τους πίσω, οπότε ούτε μπορούσαν να δώσουν πίσω τα λεφτά τους στους κερδοσκόπους κατόχους των subprime mortgages, που έχαναν όχι μόνο το 1 εκ δολάρια που βάλανε οι ίδιοι αλλά και μεγάλο μέρος και από τα 100 εκ δολλάρια που δανείστηκαν. Έτσι κερδοσκοπικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες και οι επενδυτικές τράπεζες βρέθηκαν με τεράστια χρέη και σε κατάρρευση. Υπολογίζεται ότι αυτή η ζημιά ως τα σήμερα είναι 1000 δις δολλάρια, όσο περίπου 5 ελληνικά ΑΕΠ. Όμως το χειρότερο δεν ήταν η μοίρα των κερδοσκόπων και των τραπεζών αλλά ότι εκατομμύρια αμερικανοί μικρομεσαίοι μείνανε ξαφνικά χωρίς σπίτι και μάλιστα φτάσανε στο σημείο να μην μπορούν ούτε να διαθέτουν πιστωτικό χρήμα γιατί αυτό τους δόθηκε με δεύτερη υποθήκη το σπίτι τους. Αλλά αυτή η απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης ενός μέρους του πληθυσμού σε συνδυασμό με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δυνάμωσε την ανεργία και έφερε ένα γενικό φόβο στους μισθωτούς, οπότε έφερε παραπέρα πτώση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνη των αυτοκινήτων, οπότε σημειώνεται τώρα σοβαρή ύφεση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με τη σειρά της η αύξηση της ανεργίας, αν και όχι μεγάλη ακόμα, όχι μόνο αποδυναμώνει την κατανάλωση, αλλά συνδυάζεται με μια γενική περιστολή του δανεισμού. Γιατί μετά την κρίση των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών υπάρχει κρίση σε όλο το πιστωτικό σύστημα. Καμιά τράπεζα δεν δανείζει στην άλλη γιατί όλες κρύβουν πόσο είναι εκτεθειμένες στα ενυπόθηκα υψηλού ρίσκου. Σε τέτοιες συνθήκες ούτε οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ δίνουν εύκολα καταναλωτικό χρήμα στους κατόχους καρτών, ούτε δίνουν εύκολα δάνεια σε μη ισχυρές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο και η κατανάλωση μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Αυτό μπορεί να μετατρέψει την πιστωτική κρίση και την παραγωγική ύφεση σε πραγματική παραγωγική κρίση στις ΗΠΑ.

    Αν αυτή η δραματική εξέλιξη έγινε δυνατή στις ΗΠΑ είναι γιατί το αμερικάνικο οικονομικό και πολιτικό επιτελείο στάθηκε ανίκανο να δει ότι η φούσκα της γης θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πιστωτικό κράχ. Η αμερικάνικη αστική τάξη στάθηκε ανίκανη να δει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η αξία της γης δεν μπορεί να ανεβαίνει ασταμάτητα στα ύψη και να απορροφάει ένα πελώριο τμήμα των παγκόσμιων κεφαλαίων όταν δεν ανεβαίνει η ίδια η αμερικάνικη παραγωγή, και όταν άλλωστε γι’ αυτό το λόγο τελικά το αμερικανικό δημόσιο και το εξωτερικό χρέος δυναμώνουν εδώ και χρόνια και το δολάριο καταρρέει. Αν η αμερικάνικη αστική τάξη στάθηκε ανίκανη να τα δει όλα αυτά είναι κυρίως γιατί δεν της ήταν εύκολο να αντιδράσει. Δύσκολα βλέπει κανείς έναν κίνδυνο που φοβάται να αντιμετωπίσει. Αυτό γίνεται στο βάθος γιατί η αμερικάνικη μονοπωλιακή αστική τάξη είναι σε οικονομική υποχώρηση, σε διπλωματική απομόνωση και σε εσωτερική πολιτική διάσπαση. Σε τέτοιες περίοδες δεν υπάρχει καμιά ισχυρή ταξική μερίδα και καμιά πολιτική μερίδα του κεφάλαιου να μπει φρένο στον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομάδων μέσα στη χώρα. Έτσι ο οικονομικός φιλελευθερισμός από οικονομική πολιτική γίνεται πολιτική διαχείρισης του ίδιου του ιμπεριαλιστικού κράτους και της παγκόσμιας οικονομίας. Μόλις τώρα το πρωτόγνωρο βάθαιμα της κρίσης υποχρεώνει το πολιτικό σώμα της Ουάσιγκτον να παίρνει αμήχανα, σπασμωδικά και δίχως σοβαρά αποτελέσματα μέτρα οικονομικού παρεμβατισμού. Σε τελική ανάλυση η σημερινή οικονομική ύφεση και η επαπειλούμενη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ είναι το υλικό σύμπτωμα της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής παρακμής. Γενικά είναι σύμπτωμα των βαθιών ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που διαπερνούν τον κόσμο σήμερα και κάνουν την παγκόσμια αστική τάξη ανίκανη σαν τέτοια να διαχειριστεί την όποια κρίση.



    Το πιο μεγάλο κακό με μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αν ξεσπάσει τώρα δεν θα είναι η τεράστια καταστροφή και δυστυχία που θα φέρει πάνω στους λαούς, αλλά ότι με τις σημερινές συνθήκες θα ενισχύσει το παγκόσμιο σοσιαλφασιστικό στρατόπεδο Ρωσίας-Κίνας-Ιράν και θα φέρει μια ώρα αρχύτερα έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο κανιβαλικού χαρακτήρα που θα προκαλέσει περισσότερα θύματα από όσα όλες οι κρίσεις και όλοι οι ως τώρα πόλεμοι μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια παγκόσμια οικονομική κρίση θα αφήσει άθικτους τους ρώσους, τους κινέζους και τους ιρανούς νεοναζιστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν μπουν σε κρίση οι ΗΠΑ, θα μπει και η ΕΕ και αν αυτό συμβεί και η Κίνα θα δοκιμάσει ένα πελώριο πλήγμα καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου, αλλά και η Ρωσία και το Ιράν θα δοκιμάσουν κρίση επειδή με μια παγκόσμια μείωση της παραγωγής θα πέσει πολύ και η τιμή του πετρελαίου από το οποίο πλουτίζουν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή οι νεοναζιστικές χώρες δεν έχουν μπροστά τους ένα οργανωμένο επαναστατικό και δημοκρατικό κίνημα, ενώ στις δυτικές χώρες υπάρχουν σοσιαλφασιστικοί πυρήνες και πολιτικά κινήματα που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν πολιτικές και οικονομικές θέσεις για λογαριασμό των νεοναζιστικών χωρών. Κυρίως όμως οι ανατολικές κρατικοφασιστικές δικτατορίες πιο εύκολα μπορούν να οργανώσουν την πολιτική και οικονομική διπλωματία τους, να διασπάσουν τους αντιπάλους τους από όσο μπορούν εκείνοι. Επίσης πολύ πιο εύκολα από όσο οι φιλελεύθερες μισοδημοκρατίες μπορούν αυτές να φασιστικοποιήσουν τις μάζες στις χώρες τους παίρνοντας ακόμα και προσωρινά μέτρα φιλανθρωπίας για να τις οδηγήσουν λίγο μετά στο σφαγείο του πολέμου σύμφωνα με την πετυχημένη ως προς αυτό το σημείο εθνικοσοσιαλιστική γερμανική συνταγή. Είναι χαρακτηριστικό πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα σήμερα το παγκόσμιο σοσιαλφασιστικό μπλοκ με τους καλολαδωμένους ιδεολογικούς και πολιτικούς μηχανισμούς του μπορεί σχετικά γρήγορα να εκστρατεύει και να πείθει τους πεινασμένους προλετάριους του τρίτου κόσμου και όλου του κόσμου ότι για παράδειγμα η βασική αιτία της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των τροφίμων είναι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια του δυτικού φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού, η σπέκουλα με το πετρέλαιο που ευθύνεται κύρια τάχα για την άνοδο της τιμής του και η παραγωγή βιοκαύσιμων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κινήματα για την τροφή έχουν γίνει μέχρι τώρα σε χώρες όπου οι σοσιαλφασίστες είναι στην αντιπολίτευση (Μαρόκο, Αίγυπτος, Αϊτή) ενώ η μεγαλύτερη και πιο ενδημική πείνα είναι στις χώρες όπου αυτοί είναι στην κυβέρνηση.



    Ο ισχυρισμός ότι η πηγή της πείνας βρίσκεται στη Δύση αντιστρέφει την πραγματικότητα.

    Ποτέ η χρηματιστηριακή σπέκουλα, που είναι μια μορφή τεχνητής ζήτησης δεν μπορεί από μόνη της να διαμορφώσει τις τιμές σε τόσο αστρονομικά ύψη για τόσο πολύ καιρό. Η μεγάλη αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξήθηκε πολύ η ζήτηση σε τρόφιμα στις νέες βιομηχανικές ιμπεριαλιστικές χώρες του πρώην τρίτου κόσμου, ιδιαίτερα στην Κίνα και λιγότερο στην Ινδία, χωρίς να αυξηθεί ανάλογα η παραγωγή τροφίμων. Αυτή η παραμέληση της γεωργικής παραγωγής ήταν μια συνειδητή απόφαση των σοσιαλιμπεραλιστών της Κίνας. Αυτοί προτίμησαν να ρίξουν όλα τα ξένα και τα ντόπια κεφάλαια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και όχι στη γεωργία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κατά κανόνα χαμηλότεροι, ιδιαίτερα όταν στηρίζονται στη μικρή παραγωγή. Με το να αφήσουν υποανάπτυκτη τη γεωργία οι κινέζοι μονοπωλιστές πέτυχαν όχι μόνο να αυξήσουν τη συσσώρευση του βιομηχανικού κεφάλαιου, αλλά να διώξουν τη φτωχή κινέζικη αγροτιά από την ύπαιθρο και να τη φέρουν σαν εφεδρικό στρατό ανέργων στην πόλη έτσι ώστε να συντρίψουν ολότελα το εργατικό μεροκάματο στη βιομηχανία. Σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική εγκατάλειψης της αγροτικής οικονομίας και της γραμμής της «πράσινης επανάστασης» ακολούθησε με πρότυπο την κινεζική και η νέα ινδική μονοπωλιακή βιομηχανική αστική τάξη, αν και όχι με τον αντεργατικό φασισμό και την ακραία συμπίεση του μεροκάματου όπως έκανε η πρώτη. Έτσι τα εύπορα μεσοστρώματα των ειδικών και των γραφειοκρατών καθώς και τα σχετικά παλιά πιο καλοπληρωμένα τμήματα του κινέζικου προλεταριάτου, αλλά σε ένα βαθμό και του ινδικού, που αύξησαν την κατανάλωση τροφής, αύξησαν τις εισαγωγές τροφίμων οπότε και τη διεθνή ζήτηση τροφίμων χωρίς να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή αλλά και χωρίς η μεγάλη μάζα του κινέζικου και του ινδικού λαού να ζήσει καλύτερα.

    Επίσης ο σοσιαλφασισμός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες και για την αύξηση της παγκόσμιας τιμής των υδρογονανθράκων. Οι τιμές των υδρογονανθράκων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια γιατί μειώνεται σχετικά η προσφορά τους την ώρα που εξαιτίας του ασιατικού οικονομικού μπουμ αυξάνεται σε τεράστιο βαθμό η ζήτησή τους. Δεν κατηγορούμε στο σημείο αυτό την Κίνα επειδή αυξάνει την ζήτησή της σε πετρέλαιο γιατί κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αναπτύσσεται και να αναζητά ενεργειακούς πόρους. Εδώ αναφερόμαστε στην ενεργειακή γαιοπολιτική του άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν. Αυτή είναι πολιτική αρπαγής και ελέγχου όλων των πηγών υδρογονανθράκων στον πλανήτη έτσι ώστε κάποια στιγμή να μην υπάρχουν αρκετά ενεργειακά αποθέματα για να κινηθούν οι βιομηχανίες της Δύσης. Αν οι τιμές έχουν την τάση να ανεβαίνουν δεν είναι γιατί τώρα δα η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση αλλά γιατί η μελλοντική προσφορά τους προβλέπεται περιορισμένη. Οι κερδοσκόποι βλέπουν ακριβώς αυτήν την τάση να έρχεται. Αν εξαιρέσει κανείς τη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ δεν υπάρχει σήμερα χώρος του πλανήτη με μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων που να μην ελέγχεται πολιτικά από το νεοναζιστικό άξονα και τις φιλικές του χώρες. Πρόκειται για χώρες που όλες τους χρησιμοποιούν τους υδρογονάνθρακες για οικονομικό εκβιασμό ή για οικονομική εξαγορά τρίτων. Αυτές οι χώρες, με πρώτη τη Ρωσία, κρατάνε επίτηδες χαμηλά τον ρυθμό εξόρυξης των υδρογονανθράκων ώστε να ανεβάζουν διαρκώς την τιμή τους. Όσο πιο ψηλά ανεβάζουν την τιμή τόσο πιο πολύ ανεβάζουν την αξία των αποθεμάτων τους και τόσο πιο πολύ στραγγαλίζουν οικονομικά και πολιτικά τα θύματά τους. Ακόμα όμως και αν εξετάσει κανείς χώρες σαν τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και τη Νιγηρία θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται κάτω από σοσιαλφασιστική περικύκλωση και απειλή. Οι άσχημες μελλοντικές προοπτικές της αγοράς υδρογονανθράκων είναι λοιπόν αυτές που αυξάνουν και θα αυξάνουν μοιραία τις τιμές τους όσο ο υπόλοιπος κόσμος θα παραπατάει στην ενεργειακή του άμυνα, όσο δηλαδή δεν θα καταφεύγει μακροπρόθεσμα στην πυρηνική ενέργεια και άμεσα στα βιοκαύσιμα και στο κάρβουνο. Γιατί ο σοσιαλφασισμός με τους εκούσιους και ακούσιους πράκτορές του, τους «οικολόγους», δουλεύει μακρόχρονα για να κλείσει αυτές τις μοναδικές ακόμα προσπελάσιμες στην ανθρωπότητα πηγές ενέργειας. Γι’ αυτό επί δεκαετίες συκοφαντεί με ένα μεσαιωνικό τρομοκρατικό παραλήρημα την πυρηνική ενέργεια, φράζει τη διαφυγή προς το κάρβουνο απειλώντας την ανθρωπότητα ότι θα πεθάνει από το φαινόμενο του θερμοκήπιου την ώρα που κινδυνεύει πριν από αυτό να πεθάνει από την πείνα και τον πόλεμο, και κατηγορεί στους φτωχούς τα βιοκαύσιμα (ή κυρίως τα βιοκαύσιμα) σαν τον δεύτερο μετά τους κερδοσκόπους υπεύθυνο για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

    Τα βιοκαύσιμα καταλαμβάνουν ένα μέρος της παραγωγής καλαμποκιού και της σόγιας αλλά οι μεγαλύτερες ελλείψεις και οι ψηλότερες τιμές σήμερα είναι στο ρύζι και στο στάρι. Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Πολιτικής Τροφίμων εκτιμάει ότι η παραγωγή βιοκαύσιμου ευθύνεται για το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο της αύξησης της συνολικής τιμής των τροφίμων, ενώ η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εκτιμάει ότι τα βιοκαύσιμα θα αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων κατά 10-15%. Πέρα από αυτά δεν ξέρουμε πόσο αυτοί οι λογαριασμοί παίρνουν υπόψη τους το γεγονός ότι τα βιοκαύσιμα αποσυμπιέζουν την τιμή του πετρελαίου που δίχως αυτά θα ανέβαινε σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη και θα αύξαινε ανάλογα και το κόστος των τροφίμων καθώς μπαίνει στα βασικά έξοδα παραγωγής τους.

    Πραγματικά μια βαθιά οικονομική κρίση σήμερα με κέντρο τις ΗΠΑ δεν θα επιτάχυνε την επανάσταση αλλά τον πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ύφεση και η ανεργία της φάσης διευκολύνει την άνοδο στις ΗΠΑ της σοσιαλφασίστριας Κλίντον που παίζει ενάντια στο γενικά φιλελεύθερο Ομπάμα τις πιο βρώμικες χορδές του αμερικάνικου εθνικισμού, του λευκού συντηρητισμού και κρυφορατσισμού και πάνω απ’ όλα του εργατισμού. Ούτε επίσης πρέπει να μας διαφεύγει ότι την ώρα που οι γιγαντιαίες αμερικανικές τράπεζες κλονίζονται έρχεται να τις στηρίξει το κινέζικο κρατικομονοπώλιο. Είναι χαρακτηριστικά τα τεράστια ποσά που διοχέτευσε το κινέζικο κράτος στις αμερικανικές τράπεζες και πρώτα και κύρια στη Morgan Stanley που για να σωθεί αναγκάστηκε να πουλήσει το 10% των μετοχών της στην κινεζική επενδυτική κρατική τράπεζα την China Investment Corp (Monde, 21.12.2007). Αυτή ίσως είναι και μια ένδειξη ότι μπορεί ο κινέζικος σοσιαλιμπεριαλισμός να προτιμάει περισσότερο από μια ολόπλευρη αμερικάνικη, οπότε πιθανά και παγκόσμια κρίση, μια οικονομική εξάρτηση της αμερικάνικης υπερδύναμης μέσω της διείσδυσής του στο αμερικανικό οικονομικό μονοπώλιο. Πραγματικά όπως το αποθηκευμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη Ρωσία, έτσι και το πελώριο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι το απαράμιλλο εργαλείο της Κίνας για τη διάσπαση και τη στρατηγική περικύκλωση του αντιπάλου πριν από την εξαπόλυση ενός πολέμου. Ίσως αυτό το χρυσό χρηματιστικό πλεόνασμα της Κίνας αλλά και άλλων χωρών ραντιέρηδων του πετρελαίου αποτρέψουν το ξέσπασμα αυτής της επαπειλούμενης κρίσης αλλά με το πικρό αντάλλαγμα της υποδούλωσης των δημοκρατικών χωρών σε αυτούς τους ραντιέρηδες. Και οι πιο πρόθυμοι για να περάσουν αυτές τις νέες αλυσίδες στους λαούς της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι οι δυτικοί μονοπωλιστές που οι κινέζοι και οι ρώσοι σοσιαλφασίστες απέδειξαν ότι ξέρουν τόσο καλά στο Βουκουρέστι (με την Ουκρανία και τη Γεωργία) και στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη με τους άλλους ηγέτες των μονοπωλίων που σκύβουν μπροστά στους εκβιασμούς της Κίνας για το Θιβέτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πούτσες ισχυρές έχει η Ελλάδα! Άκου εκεί δηλώσεις: "Η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει μία τέτοιου είδους οικονομική κρίση".
    Ας πάνε οι κατάθετες αύριο το πρωί να κάνουν ανάληψη των χρηματων τους και θα δείς πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία.
    Μόνο οι Αλβανοί (που συμπεριλαμβάνονται στους καλύτερους καταθέτες στην Ελλάδα) να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους από τις τράπεζες και θα δείτε μετά την κατρακύλα.
    Όποιος έχει μυαλό αυτή την στιγμή καλό είναι να κάνει ανάληψη των χρημάτων του πριν είναι αργά.
    Θα του συνιστούσα να καταθέσει τα χρήματα του σε κρατική τράπεζα. Όμως στην Ελλάδα οι κρατικές και οι ιδιωτικές τα ίδια σκατά είναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. παλι τρομοκρατεί ο Πιστοφίδης
    όλα όσα αναφέρεις ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και όχι τώρα
    επενδυτές ουδέποτε υπήρχαν
    και οι τράπεζες δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται καμία βοήθεια
    σταμάτα λοιπόν την τρομοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τρελοκομείο το γραφείο της Δαμανάκη !!
    Την χώρισα γιατί δεν τον έπερνε πρωί !!!
    **********************
    Δημήτρης Δανίκας , ddanikas@dolnet.gr
    **********************

    ΜΟΥΡΛΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Κινγκ Κονγκ. Από την πλουτοκρατία προερχόμενη, από τις κυβερνήσεις επιβαλλόμενη. Να καθηλωθούν οι μισθοί για την ανάπτυξη και την προκοπή. Ωραία. Πώς όμως θα καταναλώσω αφού δεν έχω δραχμή; Να αυξηθεί η παραγωγικότητα για την αναθέρμανση την οικονομική. Ωραία. Αφού όμως δεν έχω να αγοράσω, λογικό είναι τα προϊόντα να μείνουν στο ράφι και να έρθει μεγαλύτερο τσουνάμι. Να δανειστείτε από τις τράπεζες έτσι ώστε η κατανάλωση να γίνει εφικτή. Ωραία. Όμως δεν έχω να αποπληρώσω και η τράπεζα θα γκρεμιστεί. Τρελό; Εντελώς ανορθολογικό και σουρεαλιστικό. Γιατί το ένα εχθρός του άλλου και όλα μαζί εναντίον του Ανθρώπου. Γιατί αγαπητέ δεν γίνεται και τα τέσσερα μαζί. Κατανάλωση, παραγωγικότητα, μισθολογικοί περιορισμοί και ανεξέλεγκτοι δανεισμοί. Το λένε σύστημα οικονομίας. Εγώ το λέω τρελοκομείο. Το ζούμε στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά και στο γραφείο. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ο λαός από το τρελοκομείο κατευθείαν και απνευστί στο νεκροταφείο!

    3 Νοέμβριος 2008 3:05 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "θα απαιτηθούν τεράστια ποσά σε συναλλαγματικά αποθέματα ...."


    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ,ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΛΗΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ,ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ .


    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση