GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αλληλεπίδραση οικονομίας και περιβάλλοντος...‏

. Από το http://blog-tou-fititi.blogspot.com/ . Η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ως βασικότερο μοχλ...

.
.
Η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ως βασικότερο μοχλό για την τεκμηρίωση της άποψης αυτής αναφέρω ενδεικτικά την τουριστική οικονομία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με σχετικά ήπιο κλίμα χωρίς ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλούσιο φυσικό πλούτο . Σαν αποτέλεσμα των τριών αυτών πλεονεκτημάτων, δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να καταστεί ένας από τους βασικότερους προορισμούς - παράδεισος κυρίως για καλοκαιρινές αλλά και χειμερινές διακοπές για ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται για την καταγάλανη θάλασσα, τα πολλά διάσπαρτα νησιά, το πράσινο, ακόμα και τον ήλιο που για πολύ κόσμο είναι κάτι σπάνιο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε χώρες βορειότερα. Με την άνοδο του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, τη μόλυνση της θάλασσας με κάθε είδους ανθρώπινη παρέμβαση διαβλέπουμε ότι μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τη χώρα στον τομέα της τουριστικής οικονομίας.
Μείωση των αφίξεων σημαίνει λιγότερα έσοδα για αεροπορικές-ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες ενοικιάσεων, αναπόσβεστες επενδύσεις σε τουριστικά καταλλύμματα, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Με το παράδειγμα που παρέθεσα διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή εξαρτάται άμεσα από το φυσικό της περιβάλλον με θετικά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο και αυτό διότι πολλές περιοχές στηρίζουν την οικονομία τους στο τουρισμό.
Πολλοί πολίτες της χώρα μας εργάζονται στον τουριστικό κλάδο, κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας, αύξηση του βιοτικού επιπέδου και εν τέλει τη στήριξη μιας ολόκληρης κοινωνίας δέκα εκατομυρρίων ανθρώπων είτε άμεσα είτε έμμεσα σε αυτό. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς, μετά από μία οικολογική καταστροφή τις ολέθριες επιπτώσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε; Ίσως ναι αλλά μπορεί και όχι, διότι αυτές θα είναι ανυπολόγιστες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο και όχι μόνο, λίγα χρόνια πριν ένας σεισμός στο νησί της Λευκάδας οδήγησε εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου στην κάθετη μείωση των αφίξεων των τουριστών. Στο παράδειγμα που ανέφερα περιέλαβα ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το περιβάλλον, αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να εντοπιστούν στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Φοιτητής
------------

5 σχόλια

  1. καλέ μου φοιτητή,

    κατοικούμε στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου.

    Και απλά, κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από αυτό επειδή είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν καλύτερα.

    Κι υπάρχουν συμπατριώτες μας, νενέκοι και εφιάλτες, που βοηθοάνε ώστε το σχέδιο αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, μέσω του υπερδανεισμού της χώρας.

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και λίγο υπερβολική η αναρτηση ως προς τις συνεπειες του global warming στον ελληνικό τουρισμό πρεπει να παραδεχτούμε ότι θιγει ενα πολύ σημαντικό ζητημα:
    Την τεράστια σημασία του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

    Σκεφτείτε μόνο οτι η Ελλάδα δεν εξάγει τίποτα και το 90% των αγαθων που χρησιμοποιει ο καθε Ελληνας ειναι εισαγόμενα!!! Αν δε μαζέψουμε τουριστικό συνάλλαγμα τότε με μαθηματικη ακρίβεια οδηγούμαστε στην χρεοκοπία. Και αυτό δεν αφορά μόνο οσους δουλεύουν σε τουριστικά επαγγέλματα. Αφορά όλη την οικονομία.

    Για παράδειγμα ο Ροδίτης ξενοδόχος μολις λήξει η τουριστική σεζόν θα έρθει στην Αθήνα να ψωνίσει, ή θα πάει στο Πήλιο για διακοπές κ.ο.κ
    Αν δεν εχει λεφτά όμως θα κάτσει σπίτι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγόρια μου φοιτητές και φοιτήτριες πολύ σκέφτεστε. Τι σας νοιάζει εσάς για όσα γίνουν σε 50 χρόνια; καλύτερα κοιτάξτε να φιλήσετε κανα κώλο σε κάποιον από τις παρατάξεις και μπορεί μια μέρα να γίνετε συμβασιούχοι. γιατί άμα αντιδράτε, εμείς θα πούμε ότι είσαστε βρωμεροι και άπλυτοι αναρχικοί, ρομπότ υποκινούμενα από τον σύριζα, ή ακόμα χειρότερα, θα σας πούμε κουκουλοφόρους. και αυτό το πράγμα δε το θέλετε.

    παυσανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απ΄το Κυπριακό ιστολόγιο denksexnw

    Ενώ η 59ή επέτειος του Ενωτικού δημοψηφίσματος καταφτάνει βρίσκει την Κύπρο σε κρίσιμη καμπή για το εθνικό της πρόβλημα και την μελλοντική της πορεία.. Το ρομαντικό παρελθόν έρχεται να συγκρουστεί με τον παραλογισμό του παρόντος για να ταρακουνήσει την σημερινή πραγματικότητα..Ο Ελληνισμός ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον αποικιοκράτη και πάντα τολμούσε να δηλώνει τον ευσεβή πόθο του που ποτέ δεν έσβησε από την Ελληνική ψυχή και ιστορία του νησιού. Μετά την εξέγερση του Οκτωβρίου του 1931 η κορύφωση του πάγιου αιτήματος του Ελληνισμού της νήσου για Ένωση ήρθε τον Ιανουάριο του 1950 με το Ενωτικό δημοψήφισμα όπου μεταξύ 15-22 του μήνα συλλέχθηκαν 224,757 υπογραφές Αξίωσαν Ενωσιν οι Κύπριοι με την μητέρα Ελλάδα και κατέτρεξαν στις εκκλησίες να το επιβεβαιώσουν και με την υπογραφή τους, φτάνοντας στο μεγαλειώδη 95,7%. Το... λαϊκό αίσθημα δονούσε την πραγματικότητα της εποχής και αυτό με τη σειρά του όπλισε με σθένος τους μελλοντικούς τιτάνες της Ε.Ο.Κ.Α.Το Ενωτικό δημοψήφισμα εκπέμπει ένα μήνυμα διαχρονικό που δεν φθείρεται από την σημερινή μας κατάντια, και αποτελεί ακόμη μια στιγμή εθνικής ανάτασης του Κυπριακού Ελληνισμού που όσο και αν απαξιώνεται η σημασία των αγώνων του, ΔΕΝ διαγράφεται.. Στην εποχή της παρακμής ένα γεγονός από το παρελθόν έρχεται κόντρα στον νεοραγιαδισμό της σύγχρονης κοινωνίας για να υποδείξει πως με αρχές και αξίες που αναδύονται μέσα από την ιστορία και τους αιώνες ο Ελληνισμός μπορεί να ελπίζει. Για πουκάμισα αδειανά; ίσως, όμως καμιά μάχη δεν χάνεται αν δεν δοθεί πρώτα.Ο Ελληνισμός αρκεί να αντλήσει φώς από την ιστορία του για να μην μπει σε διαδικασίες υποβάθμισης της Εθνικής του αξιοπρέπειας και να διατηρήσει αναλλοίωτο τον Ελληνοκεντρικό και αυτόνομο τρόπο σκέψης του, μακριά από ουτοπικά διλήμματα και μικροπολιτικές λογικές. Η ιστορική επίγνωση και η εθνική ομοψυχία της τότε εποχής ακόμη και σήμερα μας προστατεύει, μας διατηρεί και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ ΕΛΕΓΕ
    ΠΩΣ Ο...ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΑ ΡΑΤΣΑ ..ΑΚΟΜΑ) ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΕ...ΑΚΟΜΑ!!!
    ΓΙ ΑΥΤΟ ...ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση