GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για τα περί γέννησης του Δία...

Από τον Κάρολο Μπρούσαλη‏ Μη έχοντας δική τους αρχαιότητα, οι Αμερικανοί πάντα έψαχναν να βρουν κάτι σε άλλους πολιτισμούς, να έχουν να εντυ...

Από τον Κάρολο Μπρούσαλη‏

Μη έχοντας δική τους αρχαιότητα, οι Αμερικανοί πάντα έψαχναν να βρουν κάτι σε άλλους πολιτισμούς, να έχουν να εντυπωσιάζουν. Στον καιρό της χούντας, κάποια απίθανη, είχε έρθει στην Αθήνα και, μετά από «εντατικές» έρευνες ετών, αποφάνθηκε ότι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν οι ναοί στην Ακρόπολη, προέρχονταν από το Λαύριο. Τζάμπα κόπος. Το ξέραμε, έχοντας απλά διαβάσει τους αρχαίους συγγραφείς. Οι τωρινοί που «ανακάλυψαν» τη γενέτειρα του Δία στην Αρκαδία, δε θα έκαναν αυτή την πατάτα, αν απλά διάβαζαν τον Παυσανία:
Όταν ο Κρόνος έγινε κυρίαρχος του κόσμου, θυμήθηκε την προφητεία του πατέρα του ότι κάποιο από τα παιδιά του θα...
τον ανατρέψει. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, παραφύλαγε την γυναίκα του, Ρέα. Μόλις αυτή γεννούσε, ο Κρόνος έσπευδε και κατάπινε το νεογέννητο. Κατάπιε έτσι πρώτα την Εστία, έπειτα την Δήμητρα, μετά την Ήρα, στη συνέχεια τον Άδη και, τελευταίο, τον Ποσειδώνα. Όταν η Ρέα έμεινε έγκυος και στον Δία, αποφάσισε πως το πράγμα είχε παραγίνει. Κατέφυγε στην μητέρα της, Γη, και στον πατέρα της, Ουρανό, να την βοηθήσουν.
Και οι δυο, της προείπαν ότι ο γιος που θα γεννιόταν, θα ανέτρεπε την εξουσία του Κρόνου. Της προφήτεψαν μάλιστα όλα όσα έμελλε να συμβούν. Και την έστειλαν να γεννήσει στην Κρήτη.
Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας επικεντρώνει στην περιοχή της Μεγαλόπολης το επεισόδιο που οδήγησε στην καθοριστική ανατροπή της παλιάς φρουράς των θεών από τη νέα γενιά του Δία και των αδερφών του. Λέει στο κεφάλαιο 36 των «Αρκαδικών»:
Όταν η Ρέα ήταν έγκυος, ήρθε στο βουνό Θαυμάσιον (τη σημερινή Πατερίτσα, δυτικά του Φαλάνθου που φτάνει ως τη Βυτίνα). Εκεί, ετοίμαζε την άμυνά της κατά του Κρόνου, που ήθελε το παιδί κι ερχόταν εναντίον της. Στο πλάι της Ρέας στάθηκαν οι Γίγαντες με αρχηγό τους τον Οπλάδαμο.
Ακολούθησε μάχη. Στη διάρκειά της, κάποιος από τους Γίγαντες πρέπει να σκοτώθηκε. Όμως, μέσα στον χαμό, η Ρέα κατάφερε να το σκάσει, να πεταχτεί ως την Κρήτη, όπου γέννησε κι έκρυψε τον Δία, και να ξαναγυρίσει. Ο Κρόνος νίκησε τελικά και η Ρέα, σύμφωνα με μια τοπική εκδοχή, του έδωσε να φάει μια φασκιωμένη πέτρα. Αυτή η προσφορά, έλεγαν οι εκεί κάτοικοι, έγινε στην Πατερίτσα, στην κορφή της οποίας υπήρχε η ιερή σπηλιά της Ρέας, όπου μόνον οι ιέρειές της είχαν δικαίωμα να μπουν.
Έτσι έγιναν τα πράγματα κι όποιος, την εποχή του Παυσανία, αμφέβαλλε, δεν είχε παρά να πεταχτεί ως τον λόφο με το ιερό του «Παιδός Ασκληπιού». Γράφει στο κεφάλαιο 32 των «Αρκαδικών» του ο περιηγητής:
«Εδώ έχουν εναποτεθεί και κόκαλα πολύ πιο μεγάλα από τα ανθρώπινα° έλεγαν σχετικά με αυτά ότι είναι ενός από τους γίγαντες, που συγκέντρωσε ο Οπλάδαμος ως συμμάχους της Ρέας».
Οι σύγχρονοι επιστήμονες βέβαια υποθέτουν ότι τα κόκαλα δεν ανήκαν σε Γίγαντα αλλά σε κάποιο προϊστορικό μεγαθήριο, από τα άφθονα που βρέθηκαν στην περιοχή, κυρίως της Μεγαλόπολης.

6 σχόλια

  1. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ!!!

    13-02-2009

    Την ώρα που ασθενής πεθαίνει στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης αναλώσιμων εξευτελιστικής αξίας!!!

    Την ώρα που οι πραίτορες του Μαρκογιαννάκη ρίχνουν δακρυγόνα στους αγρότες και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!!!

    Την ώρα που βιώνουμε την αποθέωση της διαφθοράς και της διαπλοκής, σε αντιδιαστολή της διακήρυξης, από τον «καταλληλότερο» (sic), του σεμνά και ταπεινά, χα!!! χα!!! χα!!!

    Την ώρα που τα καρτέλ επιβάλουν τους όρους τους στην αγορά!!!

    Την ώρα που η ακρίβεια απαξιώνει μισθούς και εισοδήματα!!!

    Την ώρα που καταστρέφονται – καίγονται περιουσίες πολιτών!!!

    Την ώρα που η χώρα μαστίζεται από καταλήψεις, απεργίες, κλείσιμο δρόμων!!!

    Την ώρα που η χώρα διαβαίνει το κατώφλι της επιτήρησης!!!

    Την ώρα που οργιάζει η αναξιοκρατία και το βόλεμα των ημετέρων!!!

    Την ώρα που η ανασφάλεια, ο φόβος, η ανέχεια, η ανεργία απασχολούν την πλειονότητα των πολιτών!!!

    Την ώρα που η χώρα είναι σε διεθνή απομόνωση!!!

    Την ώρα που τα τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη κάνουν πάρτι στο Αιγαίο!!!

    Την ώρα που οι σκοπιανοί κερδίζουν πόντους, καθημερινά, στο διεθνές περιβάλλον!!!

    Την ώρα που η χώρα μας είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή!!!

    Την ώρα που ο «καταλληλότερος» (sic) και οι ανίκανοι υπουργοί του, με πρόσχημα την περίφημη επανίδρυση του κράτους, επανασύστησαν την αγροφυλακή, αλλά έχουν διαλύσει:

    • Το κοινωνικό κράτος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    • Την παιδεία σε όλα τα επίπεδα.
    • Την οικονομία (ανάπτυξη, έσοδα, έξοδα).
    • Την κοινωνική συνοχή.
    • Το κράτος δικαίου.
    • Της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με την εξόντωση των μη αρεστών και την αναβάθμιση των ανίκανων, αλλά γαλάζιων παιδιών.

    Την ώρα που ο «καταλληλότερος» (sic) και η κυβέρνησή του ανέχτηκαν και ανέχονται:

    • Τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των κουμπάρων, της γαλοπούλας, των πακιστανών, των τοξικών ομολόγων, βατοπαιδίου κ.λ.π. δυστυχώς ο κατάλογος είναι χωρίς τέλος.
    • Τις μικρές και μεγάλες παρατυπίες – παρανομίες, κυβερνητικών στελεχών και κομματικών golden boys, για ίδιον ή μικροκομματικό όφελος, (ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ, ΜΑΓΓΙΝΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΑΣ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ και πάλι ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΛΑΔΑΣ, ΣΟΥΠΙΑΔΗΣ, ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ, ΠΕΛΕΚΙΔΩΝ, ΚΟΝΤΟΣ, ΔΟΥΚΑΣ, ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ, ΜΗΛΙΑΚΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΛΕΥΤΕΡΙΩΤΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ, ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ, ΦΙΛΟΙ, ΑΔΕΛΦΙΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΙΟΙ, ΜΑΝΑΔΕΣ, ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ κ.λ.π.) δυστυχώς και αυτός ο κατάλογος είναι χωρίς τέλος.

    Στα καλά του καθουμένου και εντελώς ξαφνικά, ξεπετιέται και κάποιος «λαγός» προκειμένου να σώσει/ουν τον «καταλληλότερο» (sic) και την κυβέρνησή του, αφού πιστεύει/ουν ο/οι «πονηρούλης/δες» και «εντιμότατος/οι» ότι μπορούν συνέχεια να παραπλανεί/ούν και να αποπροσανατολίζει/ουν την κοινή γνώμη!!!

    Όπως καλή ώρα ο «αξιόπιστος» ΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ ή κατά το πρόσφατο παρελθόν ΠΑΚΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ κ.λ.π.

    Αχ και να ήξεραν τι κούνια που τους κουνάει τους δεξιούλιδες «λαγούς»???
    Αχ και να ήξεραν σε τι κλαδί κάθονται οι αθεόφοβοι???

    Στο γαϊτανάκι αυτό συμμετέχουν και τα καλοπληρωμένα «παπαγαλάκια» των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ όπως: (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΥΠΟΣ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΡΥΠΟΣ, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΒΡΑΔΙΝΗ, ΟΙ «ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ» ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΏΝ ΚΟΥΡΟΊ ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΩΝ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ «ΦΡΑΓΚΑ»).

    Φυσικά στο γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, συμμετέχουν και τα ευαγή ιδρύματα: (ΔΟΛ με ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ με της γραφίδες των «star» αρθρογράφων του, αλλά και Η ΕΡΤ με τους λογής – λογής «τelestar» και τα soou τύπου Eurovision).

    Για το «MEGA» CANAL και την Πρετεντεριάδα, αλλά και την Τρεμιάδα, δεν θα σας κουράσω, αφού τους έχουν «ξεβρακώσει» άλλοι ποιο αξιόλογοι από μένα.

    Στον «καταλληλότερο» (sic), στην κυβέρνησή του, στους «λαγούς» και στα «παπαγαλάκια» των διαπλεκόμενων ΜΜΕ τους λέμε ότι τους πήραμε χαμπάρι… όσο και αν χτενίζονται…. χα!!! χα!!! χα!!!

    Είμαστε εδώ και θα «ανταμείψουμε» έκαστο στην ώρα του όπως του αξίζει!!!


    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι... Δεν κατάλαβα ποιό είναι το νόημα της ανάρτησης. Λίγος σεβασμός και σωστή προσέγγιση στην ΓΝΗΣΙΑ Θρησκεία των ΕΛΛΗΝΩΝ δεν βλάπτει. Αφήστε τα ζομπι να λατρεύουν τα πτώματα που δεν λιώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πύλες του ανεγκέφαλου, ΤΩΡΑ και σε κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΑΝΔΡΟΝ. ΚΡΗΤΗ. ΛΑΣΙΘΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ! ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μέγας θεός Δίας, δημιουργημένος από το ελληνικό πνεύμα, ταπώνει όλους τους άλλους ψευτοθεούς της ερήμους. Έχετε δει και ακούσει θεό να πηδάει κάθε ομορφοκόρη και να της κάνει παιδιά ημίθεους; Όλοι οι άλλοι θεοί ήταν και είναι αναχωρητές, πεινασμένοι, νεκρολάγνοι και χαντούμηδες. Ο σωστός θεός είναι καλοπερασάκιας, γλεντάει με οίνον και αμβροσία και παραμένει σωστός άντρας! Αλλιώς γιατί να τον "δημιουργήσουν" οι Έλληνες και γιατί να τον λατρέψουν; Τον ιδανικό εαυτό τους λάτρεψαν! Σ' όσους δεν αρέσει ο Δίας και τα κοπέλια του, ας πιστεύουν το μαραγκό που την είδε γιος θεού και κάθησε να τον φάνε οι Ρωμαίοι. Κουζουλός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι δουλειά είχε η Ρέα να πάει να γεννήσει στην Κρήτη;
    Το όνομα Κρητη αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο. Πρώτα και για πολύ καιρό ακόμα είχε αφρικάνικα ονόματα. Το όρος Λύκαιο, ως Αρκαδικό όρος ήτανε γνωστό και από τον θεό Πάνα κλπ. Εκεί υπάρχει σπηλιά που λεγόταν "Κρήτιον Άνδρον". Σ' αυτό κατέφυγε η Ρέα και γέννησε το Δία, που σπαργάνωσαν, έκρυψαν και έθρεψαν οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ, ονόματα που υπάρχουν και τώρα: η Θεισόα ως χωριό στους πρόποδες του Λυκαίου, και η Νέδα ως ποτάμι που έχει τις πηγές του στο Λύκαιο.
    Το όνομα λοιπόν της σπηλιάς "Κρήτιο Άνδρο" δεν ήταν διαδεδομένο και οι ιστορικοί πίστεψαν πως επρόκειτο για το νησί Κρήτη! Έτσι , δημιουργήθηκε ο μύθος πως ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη. Ο Παυσανίας ,ο Στράβωνας , ο Πολύβιος αναφέρονται σ΄αυτό και δεν είναι πατάτα που λέει ο φίλος. Είναι η αλήθεια. Βέβαια για να μη γίνονται παραξηγήσεις και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, οι ιστορικοί μετά ονόμασαν το Δία και ως Λύκαιο Δία. Προς τιμή του Λύκαιου Δία τελούνταν στος αρχαίους χρόνους αγώνες παράλληλα με τους άλλους αγώνες κάθε πέντε χρόνια. Σήμερα έχει αναβιώσει το έθιμο και τελούνται πράγματι αγώνες πάνω στο όρος Λύκαιο κάθε πέντε χρόνια με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία!

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση