GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ημιυπαίθριοι χώροι...

. Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις, να σας ενημερώσω για κάποια θέματα ελπίζοντας με αφορμή αυτό να σχοληθήτ...

.
Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη

Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις, να σας ενημερώσω για κάποια θέματα ελπίζοντας με αφορμή αυτό να σχοληθήτε και να προβάλετε τα κάτωθι ζητήματα.
Ακούσαμε το τελευταίο σαβατοκύριακο για τους ημιυπαίθριους και τα πρόστιμα νομιμοποίησης που θα επιβληθούν.
Νομίζω ότι θα έπρεπε να σκεφτούμε και την ευθύνη της πολιτείας για την αυθαιρεσί στη δόμηση , η οποία υπάρχει δια των πράξεων αλλά και δια των παραλλείψεών της.
Σε αυτό το πλαίσιο και στο επιμερισμό της ευθύνης θα πρέπει να σηκώσει και το βάρος που της αναλογεί. Σε καμία περίπτωση το πνεύμα δεν θα πρέπει να είναι καθαρά εισπρακτικό διότι την άλλη μέρα όλοι και πάλι θα αυθαιρετούνπεριμένοντας την νέα απόφαση νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Τούτο γίνεται από την εποχή του 720/77 κ.λ.π.. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε και ένα τρόπο περιβαλλοντικού οφέλους , για παράδειγμα για κάθε...
τετραγωνικό μέτρο ημιυπαίθριου να κατασκευάσουν οι ιδιοκτήτες που τους έχουν 3 τετραγωνικά πράσινου δώματος ή 3 τετραγωνικά κατακόρυφου κήπου στις πρασιές.
Λίγοι θα το πράξουν και οι περισσότεροι ίσως πληρώσουν , αλλά έστω και ένα 10 % να αναταποκριθεί το όφελος στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλο.
Από εκεί και πέρα βέβαια :
Η εφαρμογή της απόφασης 9732 / 27-02-04 ( ΦΕΚ 468 /Β/04 ) για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων , δημιουργεί προβλήματα μερικά από τα οποία θα αναπτύξουμε παρακάτω .
Είναι γνωστό ότι οι ποινές που επιβάλλει ένας νόμος πρέπει να μη βρίσκονται σε δυσαναλογία με την παράνομη πράξη , υπάρχει πληθώρα νομολογία από τον ΑΠ πάνω σε αυτό το θέμα .
Επίσης πρέπει να είναι σεβαστή η αρχή της αναλογίας η οποία μάλιστα αναφέρεται και στο σύνταγμα .

Έστω ότι σε ένα διαμέρισμα μετατρέπονται 20 τ.μ. ημιυπαιθρίων σε χώρο κύριας χρήσης και επίσης 20 τ.μ. ημιυπόγειο μετατρέπεται σε χώρο επίσης κύριας χρήσης , σε μία περιοχή όπου η τιμή ζώνης 1500 ?/τ.μ.
Για τα ημιυπαίθρια θα επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης 30.000 ευρώ και 15.000 ευρώ το χρόνο πρόστιμο διατήρησης .
Για τα ίδια τετραγωνικά μέτρα των ημιυπογείων θα επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης 6000 ευρώ και 3000 ευρώ το χρόνο πρόστιμο διατήρησης .
Η αλλαγή χρήσης των ημιυπαιθρίων :
Α) δεν αλλάζει την κάλυψη του οικοπέδου
Β) δεν αλλάζει τις πλάγιες αποστάσεις Δ από τα όρια του οικοπέδου
Γ) δεν αλλάζει τον συντελεστή όγκου του οικοπέδου
Δ) δεν επηρεάζει τις συνθήκες αερισμού , φωτισμού και ηλιασμού των διπλανών οικοπέδων
Ε) δεν αλλοιώνει το περιβάλλον έδαφος
Στ) δεν επηρεάζει την αντισεισμική μελέτη του κτιρίου
Η αλλαγή χρήση του υπογείου :
Α) αλλάζει τον συντελεστή όγκου
Β) αλλάζει το διαμορφωμένο έδαφος
Γ) αλλάζει το ύψος του κτιρίου και επομένως καταστρατηγεί τα Δ ( πλάγιες αποστάσεις από τα όρια ) της μελέτης
Δ) αλλάζει καθοριστικά την αντισεισμική μελέτη του κτιρίου , την διαφοροποιεί από τις παραμέτρους που εκδόθηκε η άδεια .

Και όμως τα πρόστιμα σε αυτήν την περίπτωση ανέρχονται στο 20 % των προστίμων που επιβάλλονται σε ημιυπαίθρια ανάλογου εμβαδού. Παραβιάζεται επομένως η αρχή της αναλογιγότητας .

Κατά τη έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ημιυπάιθρια πληρώνονται φόροι , και διάφορα έξοδα υπέρ δημοσίου , πληρώνονται μελέτες πολιτικών μηχανικών , αρχιτεκτόνων , μηχανολόγων , πληρώνονται ένσημα στο ΙΚΑ και τα πρόστιμα που επιβάλλονται αγνοούν τα ανωτέρω και είναι τα ίδια με τα πρόστιμα που θα επιβαλλόταν εάν κάποιος κατασκεύαζε εντελώς παράνομα και άνευ αδείας τα ίδια μέτρα .
Εάν κάποιος νοικιάσει 100 τ.μ. διαμερίσματος στην ίδια περιοχή θα πλήρωνε νοίκι της τάξεως των 500 ? το μήνα και για αλλαγή χρήσης 20 μόνο τ.μ. ημιυπαιθρίων θα πληρώνει κάθε μήνα 1250 ? , δηλαδή σα να νοικιάζει ένα διαμέρισμα 250 τ.μ

Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο .

Α) Με τον νόμο αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση που κατά την υπογραφή των συμβολαίων δεν γίνουν στην αντικειμενική αξία αλλά σε τιμή που να περιλαμβάνονται και τα τετραγωνικά των ημιυπαιθρίων οι εφορίες δεν επιβάλλουν πρόστιμα και δεν ελέγχουν τα συμβόλαια .
Β) Οι Δήμοι ζητούν να τους δηλώνουν οι πολίτες τα ημιυπαίθρια να εισπράττουν τα δημοτικά τέλη που αναλογούν και ουδόλως τους ενδιαφέρει για την παρανομία στην οποία πρωτοστατούν και μια απλή ματιά στα παράνομα καφέ που κλείνουν προκήπια , πεζοδρόμια κλπ εθελοτυφλούν.
Γ) Το ΙΚΑ κάνει ελέγχους και αυτοψίες για τα ημιυπαίθρια , εισπράττει τα ένσημα που αναλογούν από την μετατροπή των ημιυπαίθριων σε χώρους κύριας χρήσης και όλα εντάξει

Ο πολίτης με την ανωτέρω συμπεριφορά έχει μία πεποίθηση , την οποία το ίδιο το κράτος του καλλιεργεί , ότι αφού πληρώνει και όλοι έτσι κάνουν ορθά και αυτός πρέπει να κλείσει τα ημιυπαίθρια .
Σε αυτή την πολυδιαφημιζόμενη ελεύθερη οικονομία , με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά και δημιουργούν δεσπόζουσα νοοτροπία και έθιμο , ποιος ελεύθερος επαγγελματίας και επιχειρηματίας θα μπορούσε να πάει κόντρα σε τέτοιες νοοτροπίες χωρίς να κινδυνεύει ουσιαστικά να χάσει τον πελάτη αγοραστή ή οικοπεδούχο που είναι πεπεισμένος από την κρατική συμπεριφορά ότι όλοι έτσι κάνουν και άρα πρέπει και αυτός έτσι να κάνει και να αξιοποιήσει την περιουσία του.

9 σχόλια

  1. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΛΙΓΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ????????

    ΑΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΜΙΑ...

    ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΛΠΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η΄ Ο «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ» (SIC) ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΑΣ Η΄ ΕΜΕΙΣ Μ…(μπιπ)…ΕΣ

    26-02-2009

    Για μία ακόμη φορά ο «καταλληλότερος» (sic) και τα «παπαγαλάκια» του ανέσυραν από τη ναφθαλίνη το χιλιοειπωμένο, αλλά ποτέ εφαρμοσμένο, «περίφημο» σύνθημα (σεμνά και ταπεινά).

    Μετά από μία ακόμη συνεδρίαση οπερέτα του κυβερνητικού συμβουλίου, μάθαμε ότι ο «καταλληλότερος» (sic), έδωσε «αυστηρή» εντολή (τρομάρα του), στους υπουργούς της «ικανότατης» κυβέρνησή του, να προχωρήσουν σε δραστική μείωση της σπατάλης.

    Μα κύριε Κωστάκη μας αυτά τα ακούσαμε προεκλογικά, εσύ δεν ήσουν που έλεγες από το μπαλκόνι, ότι θα εξοικονομήσεις, άκουσον – άκουσον 10.000.000 € από το σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ???

    Αντ΄ αυτού, εσύ και τα «σαΐνια» σου δεν είστε αυτοί που αυξήσατε με γεωμετρική πρόοδο τις άσκοπες δαπάνες, την πενταετία που έχετε την κουτάλα του κρατικού ταμείου στα χέρια σας???

    Μήπως Κωστάκη μας, είσαι ανίκανος και δεν μπορείς να επιβληθείς στα «σαΐνια» σου???

    Τόσο ατίθασα, σπάταλα, άπληστα και ανυπάκουα είναι τα αθεόφοβα???

    Κωστάκη μας, βαρεθήκαμε να ακούμε από τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου για το πόσο δυσαρεστείσαι κάθε φορά, που κάποιος άπληστος μεγαλόσχημος από το κόμμα σου, προκαλεί με τη συμπεριφορά του και τις αρπαχτές.

    Επίσης Κωστάκη μας, οφείλεις να μας εξηγήσεις, πως θα περικόψεις τις ηγεμονικές και συνάμα προκλητικές αμοιβές των golden boys του κομματικού σου συρφετού???

    Κωστάκη μας, εσύ και τα «σαΐνια» σου δεν είστε που τους τοποθετήσατε στους δημόσιους οργανισμούς???

    Κωστάκη μας, εσύ και τα «σαΐνια» σου δεν είστε που υπογράψατε τα συμβόλαια με τις προκλητικές και συνάμα σκανδαλώδεις αμοιβές τους, που κυμαίνονται από 150.000€ μέχρι 600.000€ το χρόνο, πλέον των πριμ και των έξτρα παροχών???

    Κωστάκη μας, γιατί μας προκαλείς για μία ακόμη φορά???

    Κωστάκη μας, τόσο μ…(μπιπ)…ες μας θεωρείς???

    Ε… όχι Κωστάκη μας, αποκαλύφθηκες πόσο παραμυθατζής είσαι!!!

    Δεν μπορείς να μας παραπλανήσεις πάλι… γιατί απλά σου θυμίζουμε το γνωμικό:

    Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα ή λίγους για μεγάλο, πολλούς όμως και για μεγάλο ποτεεεεέ.

    «Καταλληλότερε» (sic) εσύ και τα «σαΐνια» σου είστε επικίνδυνοι ρεεεεεεεεεεεεεε!!!

    «Καταλληλότερε» (sic), το μόνο που σου απέμεινε να κάνετε… είναι να «αποδράσετε» από τη διακυβέρνηση της χώρας, τόσο εσύ, όσο και το κομματοσκυλολόϊ σου.

    Εταιρίες ενοικίασης ελικοπτέρων υπάρχουν πολλές… αν δεν τις ξέρεις, βάλε τον Παυλόπουλο, τον Μαρκογιαννάκη ή τον Δενδια να συγκεντρώσουν πληροφορίες από τον Παλαιοκώστα!!! ΧΑ!!! ΧΑ!!! ΧΑ!!!

    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ. 3Η ΦΟΡΑ.

    ΠΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ.
    Μ Α Λ Α Κ Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με τους ημιυπαίθριους μήπως το ότι ΔΙΑΡΕΟΥΝ ότι θα νομιμοποιηθούν κάτι δεν πάει καλά. ΜΗΠΩΣ άρθρα σαν το παραπάνω βοηθούν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος υπέρ του ταλαιπωρημένου Έλληνα που θέλει να στεγάσει τα παιδιά του σε βάρος των άλλων και τελικά της ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δηλαδή ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ:
    Τι λέτε καλέ έχετε τρελαθεί όλοι σας.
    Γνωρίζαν όταν το αγόραζαν ότι είναι παράνομο ή δεν το γνώριζαν;
    Εμένα ο δικηγόρος μου είχε πει Μακριά από ημιυπαίθριο !!!
    Τι λέτε ότι δεν αλλάζει τον συντελεστή δόμησης , κλπ. Χαλάει και επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. (Επιφυλάσσομαι για λεπτομέρειες γιατί έχω κάνει σχετική αγωγή για να τους γκρεμίσουν κάποιοι)
    Υπάρχουν πολυκατοικίες που η μια πλευρά έχει κλεισμένους ημιυπαίθριους και οι άλλοι οι Μα(μπιπ).άκες θα πρέπει να κάνουν ΜΟΚΟ να τα χαρίσουν στους ΜΑΓKΕΣ με πενταροδεκάρες όλα.
    Τι λέτε καλέ έχετε τρελαθεί.
    Είναι ή δεν είναι παράνομο.
    Αν θέλουν λεφτά να εισπράξουν τα πρόστιμα διατήρησης γιατί δεν το κάνουν έ; Βαριά η καλογερική έτσι ;
    Επίσης ας πληρώσουν οι παρανομούντες στους ‘άλλους για το οικόπεδο για την αλλαγή του καταστατικού, των ποσοστών, της αλλαγής καυστήρα γιατί οι υμιυπαίθριοι έχουν και θέρμανση έτσι δεν είναι, και τότε βλέπουμε.
    Δεν πιστεύω ότι οι παρανομίες αυτές θα νομιμοποιηθούν ποτέ γιατί εδώ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ. ΕΔΩ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.
    Και κάτι τελευταίο σαν ΙΔΕΑ .
    ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΡΕΣ.

    Ευχαριστώ
    ΕΛ Mίσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι να μην νομιμοποιηθουν και αλλες παρανομιες? π.χ. διαπραχθεισες κλοπες, καταπατησεις, αποδρασεις, βιαιοπραγιες κλπ?

    δηλωσε - πληρωσε - γλυτωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ

    ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΚΤΙΣΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΑΡΧ...Α ΤΟΥΣ

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ,ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ??????

    ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ .
    ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ?
    ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 50%,ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ .

    ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση